www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2001/2 bemutatkozik

a Prgai Tkr 2001/2. szma

Idei els szmunk nmileg bbeszd bekszntje utn szljunk most mr inkbb rviden, br velsen. Taln nem tvednk, ha gy rezzk, hogy e szmunk knlata sem szntelen s egyhang. S taln nemigen akad benne olyasmi, amire azt mondhatn valaki, hogy nem a mi asztalunk. Mg taln az arnyok s egyenslyok is bztatan helyrerzdnak benne.

Lssuk csak. A prgai magyar nagykvettel folytatott interj jele annak, hogy Budapest fell rdekldsre s rokonszenvre szmthatunk: ez helyes s termszetes, s lm: nem is kellett hozz sttustrvny. S a prhuzamos interjt elolvasva lthatjuk, hogy a budapesti cseh nagykvet is ppgy rokonszenvvel viszonyul a cseh- s morvaorszgi magyar kisebbsg problmihoz. Nem is volt ehhez szksge nemzetisgi trvnyre. De azrt szlunk m ezekrl ebben a szmban kln is!

Bzunk benne, hogy a tovbbi kzlemnyekben is felfedezik a vltozatossg s a sokoldal figyelem jeleit. Nyelv s trtnelem (s nemcsak gy tabotban, hanem anyanyelvnkrl cseh vonatkozsban, s trtnelmnkrl morva vonatkozsban), helyt kap az Ady Endre Dikkr rkifj de kndlihangja is, tovbb egy elmlkeds a sajg benei neuralgikus pontrl nagyon is konkrtan; film - mghozz egy nagy cseh r magyar trgy regnybl kszlt film, knyvismertets - mghozz a magyar lra egy vadonatj cseh antolgijrl s Kazinczy csehre fordtott brtnnapljrl; kt rs a prgai Magyar Kulturlis Kzpont egy jelents igny szimpziumrl szl, egy pedig magnak a szimpziumnak egyik eladst eleventi fel. Folyamatosan tovbbl a cseh irodalom magyar bemutatsa. Hamarosan megleljk a mdjt, hogy a magyar irodalombl is hozzunk emlkezetnket felfrisst s mgsem iskolaszag szvegeket. S mindezeken fell nprajz (a strnicei napok!), egy szisszenet (korntsem csupn) a vegyes hzassgokrl, stb. S bevlban van az az elrzetnk is, hogy a Tkr s a (T)krkp kzleked ednyekknt fognak mkdni: esetrl esetre vlik el, melyik rs hov kredzkedik.

Akkor ht semmi gond?

Dehogyisnem.

Gondunk, hogy a lapnak ezt a profiljt tovbbra is megrizzk, s lehetleg persze javtsuk is. Szguld kzletnk s kulturlis letnk egyre-msra ontja a tmkat s esemnyeket: vfordulkat, konferencikat, miegymst. Ktelessgnk is benne lenni a sodrban, de nem sodrdni vele. Akkor ugyanis valban elszrklnnk.

Egy kori blcsessg azt tancsolja: multum, non multa, azaz sokat, de ne sokflt. Egy folyirat, ugyebr, ppen ellenkezleg, inkbb arra hajlik, hogy sokflt, de ne sokat. Ej, mit okoskodunk: sokat is, sokflt is! Ha nem gy tesszk, zrgess rnk, kedves olvas.