www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2001/2 Prga - Budapest - Prga

Kritikai jegyzetek

(1.)

Budapesti szemmel nzve Prgt, a vros szellemi krnyezett, a htkznapi let sznes forgatagt, knnyen flrevezetdik az ember. Ismerjk, st kvlrl fjjuk a kzhelyeket, amelyek az elmlt nhny vtizedben rgzltek a magyar kztudatban A prgai srzk s a rgi, hatvannyolc eltti filmek hangulata, a bjos kispolgrisg - ezek a cmszavak kiegszlnek mg Hrabal hseivel, az nmaguk kprzatbl letert mert emlkezetes figurkkal, meg persze a vejkkel s a groteszk szemllettel, amely szamrflet mutat a prgai tavaszt eltipr, egszen 1989-ig basskod rendszernek. Nem mondom, hogy ez a kp teljesen hamis, hiszen vals elemeket tartalmaz, de megjegyzend, hogy az 1990 eltti kt vtizedben maguk a csehek sem tudtk birtokba venni sajt kulturlis rksgket. Olyannyira nem, hogy a tiltott szerzk listja kzel azonos volt a modern cseh irodalom s eszmetrtnet legfajslyosabb rszvel.

Idkzben persze j szakasz kezddtt a cseh fenomn magyar recepcijban... vek ta hajtogatom, hogy a mvelt, napraksz magyar rtelmisginek fogalma - halvny fogalma - sincs arrl, ami a prgai (brnni) szellemi letben jelenleg trtnik. Mi tbb, nem is nagyon rdekli. Nhny ve a cseh kultra legaprbb rezdlseit is szmon tartottk Budapesten, ma viszont arrl sem tud senki, ami Prgban a legnagyobb szenzcinak szmt. Aligha vigasztal, hogy fordtva sincs ez mskpp. A kilencvenes vek vltozsai maguk al temettk a kulturlis kapcsolatok egsz eddigi rksgt, br ennek a tbb vtized alatt kimunklt hagyomnynak talmi s rkbecs elemei egyarnt vannak. Hrabal magyar recepcijt, a nagyszer fordtsokat (mindkt irnyban) nem lehet csupn a kommunista kultrpolitika mesterkedsnek tulajdontani. Klns paradoxon, hogy ma jobban ismerjk egymst, mint brmikor, de a kulturlis kontextus hirtelen trendezdse kvetkeztben szinte ellrl kell kezdeni az ptkezst.

Ennek az ltalnos elbizonytalanodsnak - az rthet, de mgsem elfogadhat rdektelensgnek - a keretei kztt trendezdtek a cseh mveltsg magyar befogadsnak az ervonalai is. A hagyomnyos csapsirnyok mellett klns rdekldsre szmthatnak a korbban elhallgatott vagy floldalasan trgyalt trtneti-politikai tmk - a cseh kzelmlt titkai -, melyeknek felfedezse, jragondolsa az elmlt vtizedben radiklisan tszabta a cseh intellektulis let uralkod eszmit. Nagy megrzkdtats ez - rm s szellemi kihvs -, amelyet csak az rtkel igazn, akinek van nmi fogalma a nyolcvanas vek csehszlovk kzllapotairl. Masaryk, Peroutka, Rdl - vagy ppen Kosk s Patoka rehabilitlsa, ismtelt belpse a cseh (s ezt kveten a cseh-magyar) kulturlis ertrbe j gondolatokkal tlttte fel a lehetsges prbeszd szellemi terrnumt. m ezzel prhuzamosan teret nyertek a rgebbi vagy jabb kelet nemzeti srelmek felhnytorgatsra sszpontost cikkek, tanulmnyok is, amelyek a vals konfliktusok elemzse mellett vagy helyett az eltletes gondolkods jl ismert effektusaival dolgoznak. Ebbl a krlmnybl aztn knos ktelezettsgek szrmaznak. Ha ugyanis szellemi prbeszdre treksznk - s dialogikus kultrt kvnunk pteni -, a kritikai gondolkods ignyt nem csupn a cseh, hanem a magyar szerzk lltsaira is alkalmaznunk szksges.

* * *

Nemrg jelent meg a mr jobb idket is meglt Valsg cm budapesti folyirat 2001/1-es szmban Balassa Zoltn Csehszlovkia, a trvnytelensg orszga cm terjedelmes tanulmnya, amelyben a szerz azt igyekszik bizonytani, hogy a msodik vilghbor utn kiadott benei dekrtumok - amelyek a nmet s magyar lakossgot a kollektv jogfosztottsg llapotba helyeztk -, nem rendelkeznek semmifle jogi relevancival, mivel Benenek, illetve az t felhatalmaz kpviseleti intzmnyeknek hinyzott a demokratikus legitimcija, s mkdsk mdja s tartalma ellenkezett az rvnyes alkotmnnyal. Mint rja, 1938 oktberi lemondsa utn Bene magnemberknt hagyta el az orszgot, s hrom vvel ksbb ebben a minsgben adta ki elnki alkotmnylevelt, amelyben llamfi jogkrrel ruhzta fel sajt magt. Balassa gy vli, hogy a Bene vezette nyugati csehszlovk emigrci esetben nem trtnt ms, mint hogy egy magnember trvnybe tkz mdon cselekedett. A szerz ebbl a tisztn jogi szempontbl is gyenge lbon ll feltevsbl vezeti le slyos trtneti megllaptsait, melyek az 1945/46-os esemnyek egszt hivatottak megtlni: sszefoglalva az elmondottakat - rja - Edvard Benet 1938-as lemondsa utn mr sohasem vlasztottk meg Csehszlovkia legitim llamfjnek. gy az ltala kinevezett kormny sem lehetett az. St, az llamf, a kormny, a kpviselk, az jsgrk s ms kzleti szemlyisgek a nmetek s a magyarok ellen izgattak, s ezzel trvnybe tkz cselekedeteket kvettek el. A kassai kormnyprogram trvnyen kvl llt. A prgai trvnyhozs - csonkasga miatt - nem fogadhatott el rvnyes trvnyeket. () Radsul olyan diszkriminatv elveket alkalmaztak, amelyek a nci korszakra voltak jellemzk, s amelyeket az alkotmny s bizonyos jogszablyok tiltottak, st bntetsket helyeztk kiltsba. (Valsg, 2001/1: 94.)

Mieltt megprbljuk a cseh-magyar kapcsolatok sszefggsben rtelmezni ezeket a kijelentseket, rdemes szemgyre venni Bene politikai plyafutsnak leginkbb kirv elemeit, amelyeket nem csupn nmet s magyar, de bizonyos vonatkozsokban cseh s szlovk szerzk is kritikval illetnek. A trtneti forrsok alapjn vilgosan ltszik, hogy Bene volt a cseh politiknak az a vezet exponense, aki a Monarchia buksval kialakult hatalmi vkuumban a legkmletlenebbl rvnyestette az j kztrsasg vlt vagy vals hatalmi rdekeit, s ekzben nem riadt vissza a versailles-i bkekonferencia vezet politikusainak a flrevezetstl sem (klnsen ami az egyes vitatott terletek nemzetisgi sszettelt illeti). Ugyancsak volt az, aki a hszas vektl kezdden a status quo hajlthatatlan vdelmezjeknt a legcseklyebb eslyt sem adott a bkefelttelek megegyezsen alapul bks korrekcijra (br termszetesen megvolt ennek a belltdsnak a magyar, lengyel, ksbb pedig klnsen a nmet megfelelje is). Bene nevvel ugyancsak szorosan sszefondik az 1938-as mncheni kapitulci, illetve az 1948-as kommunista hatalomtvtel megtlsnek krdse is: az elbbi esetben nhny jelents cseh kzr (kztk Patoka s Vclav ern) az elnkt gyengnek, st gyvnak tekinti; s elg szles az egyetrts annak megllaptsban, hogy a hbor utn Bene hagyta magt becsapni Sztlin s cseh helytarti ltal, hiszen a februri puccs idejn mg a jelkpes szembeszeglst sem kockztatta meg (elfogadvn a polgri miniszterek lemondst).

A kt sorsfordt pillanat azonban aligha eshet azonos megtls al. A trgyilagos trtneti feldolgozsok (kztk pldul dm Magda 1996-ban megjelent Bene-tanulmnya) nem vletlenl jutnak arra a kvetkeztetsre, hogy 1938 szn sem diplomciai, sem katonai okokbl nem volt esly az ellenllsra, s az elnk helyesen dnttt, amikor nem ldozta fel orszgt egy vres kataklizmban. Mnchenrt nem egyszeren Bene tehetetlensge a felels, hanem az a nemzeti ideolgia, amely egybeforrt az els kztrsasg uralkod politikai vilgnzetvel: a mltnyos kiegyezsre kptelen cseh nacionalizmussal, amely tjrta a politikai elit tlnyom rsznek gondolkodst. Az erviszonyok megvltozsval aztn ms tpus, ellenkez eljel nacionalizmusok kerekedtek fll. Ennek a lecknek a feldolgozsra - kritikus elemzsre - azonban Bene s a cseh politika 1945 utn nem volt felkszlve - s a nmet megszlls kegyetlensge mintegy felmentst adott a fjdalmas nvizsglat all. Ebben az sszefggsben rdemes ma megtlni a cseh politika 1945 utni knyszerplyit, a nmetek kizst, a benei dekrtumokat, s vgl a cseh demokrcia bukst, nfelszmolst.

Ami az n. benei dekrtumokat illeti, aligha lehet ktsges, hogy ezeket a jogfoszt trvnyeket s rendeleteket mai szemmel nem lehet jhiszemen mentegetni vagy vdelmezni. A dekrtumok tartalma a maga korban is szemben llt a demokrcia s a humanits alapelveivel - azokkal a clkitzsekkel teht, amelyeket a msodik vilghbor alatt az antifasiszta koalci hatalmai a jv Eurpjra nzve irnyadnak fogadtak el. Az is vitn fell ll, hogy a nmet s magyar kisebbsg kollektv megbntetse, illetve rszleges kiteleptse szmtalan atrocitssal, gyilkossggal s emberi tragdival jrt egytt, m ezeket az esemnyeket korntsem igazolhatja az a ktsgtelen tny, hogy korbban a kztrsasg szlv lakossga szenvedett el hasonl srelmeket a nmet vagy a magyar llam, illetve ezen llamok kpviseletben eljr egyes szemlyek rszrl. A kollektv felelssg elve semmikppen sem lehet jogi kategria, hiszen a felelssg csak az egyni lelkiismeret sajtjaknt ttelezhet - kiterjesztve az intellektus, a trsadalmi prbeszd, a tisztultabb kzgondolkods irnyba. Az egyni felelssg azonban nem llhat el normatv ignyekkel, nem kvetelheti meg, hogy a msik ember is rezzen hasonl felelssget.

Ha mindezt a trtneti krdsek mai trgyalsra vonatkoztatjuk, addik nhny kvetkeztets. A trtnsz nem helyezkedhet bele az egyik rszfelelssg ideolgiai altmasztsnak vagy vitatsnak pozcijba, mert tl azon, hogy maga is aktulpolitikai indulatok kiszolgljv vagy gerjesztjv vlik, tudomnyosnak vlt lltsai belevesznek a fligazsgok s bornrt interpretcik egyoldalsgaiba, s vgs soron elveszti szakmai hitelt. Amikor idzett tanulmnyban Balassa Zoltn azt igyekszik bizonygatni, hogy a szlovk nacionalistk nemzetiszocialista ihlets tervt a magyarok kiteleptsre Bene kormnya valstotta meg 1945 utn, indulatos rvelst trgyi s szakmai hibk egsz sorozatval fszerezi. Szerinte Bene mr Mnchen eltt ki akarta telepteni a nmet lakossg tbbsgt egy kompromisszumos bketerv keretben, m ennek a meglep lltsnak a forrsaknt a szerz csupn egy szlovk napilapban megjelent cikkismertetsre hivatkozik (ami enyhn szlva sem felel meg a forrskritika bevett szablyainak). Mi tbb, Bene fasiszta velleitsait azzal a kptelensggel igyekszik altmasztani, hogy a ksbbi elnk a cseh Nemzeti Szocialista Prt vezet szemlyisge volt, jllehet a szakirodalomban kzhelynek szmt, hogy ez az 1897-ben alakult baloldali prt a cseh marxista szocildemokratk internacionalista irnyvonalt elutast, mrskelt szocialista prtknt hatrozhat meg, amely clul tzte ki a cseh nemzeti emancipci vgigvitelt, s ennek megfelelen a leginkbb osztrk- s hborellenes politikai ernek volt tekinthet 1918 eltt. (Bene prtja magyar fogalmak szerint egy hazafias frazeolgira pt polgri radiklis prtnak felel meg, amely a plebejus demokrcia ignyt nacionalista s populista felhangokkal sznezte, de semmi kze sem volt a fasizmus egyetlen vltozathoz sem, eltekintve taln a Stbrn-fle szrnytl, amely az 1926-os kivls utn ebbe az irnyba fordult.) Balassa szerint a msodik vilghbor lezrultval Csehszlovkiban nem sikerlt legyzni a fajgylletet, st ezt az jjszlet llam hivatalos zszlajra tzte. Ennek igazolsra felidzi a nmetekkel szembeni szadista kilengsek kpeit, megtoldva ezt Fbry Zoltn kesersgtl elfl hang szenvedlyes napljegyzeteivel, amelyben a jeles kzr a szlv fasizmus tombolsrl, a benei s sztlini hitlerizmus eluralkodsrl panaszkodik. Az elszmllt tnyanyag termszetesen rszt alkotta az akkori valsgnak - ezt egy percig sem lehet vitatni -, de mifle trtnetri eljrs az, amely csak a szmra kedvez anyagbl szemelget, s az egykor idzeteket reflektlatlanul pti be az rtekez szvegbe? A szerz leplezetlen gyllettel r a masaryki kztrsasg egsz berendezkedsrl: formlis demokrcit emleget, amelynek persze nimbusza van, mikzben a cseh elit nem kpes megszabadulni a nacionalizmus pavlovi reflexeitl. Ez a hangts, amelynek rikt pldit hosszan idzhetnnk, kilt ellenttben ll azokkal a mdszertani megfontolsokkal, amelyek arra intik a cseh-magyar trtneti kapcsolatok valamennyi kutatjt, hogy a tnyanyag megszlaltatst a beszdhelyzet gondos kimunklsval kapcsolja egybe.

rdekes megfigyelni, hogy a Bene szemlyisgvel s trtneti szerepvel kapcsolatos - trgyilag rszben rthet, de hangtsben s mdszertanilag teljesen elfogadhatatlan - kirohansok, kritikai csrtk s tlfttt vdaskodsok mennyire eluralkodtak a mai magyar trtneti irodalom egy jl krlhatrolhat rszben. Poply Gyula nemrg odig ment, hogy Egy szlhmos hazudoz a XX. szzadbl cmmel rajzolta meg Bene portrjt, de cikke inkbb publicisztikai szemtelenkedsnek tetszik, mint trtnszi vagy felels kzri eszmefuttatsnak. (Irodalmi Szemle, 2001/1. sz.) Az ilyen tpus cikkek olvastn nem lehet msra gondolni, mint hogy Bene immr csak rgy a mai magyar jobboldali nacionalizmus ideolgiai nmeghatrozsnak folyamatban: a srelmi gondolkods sulykolsval, az nkritikai mozzanat szinte teljes mellzsvel nem a cseh politika kerl a clkeresztbe, hanem a magyar kzgondolkods nyitott, liberlis, tbbosztat hagyomnya. A Bene-fbia, amely pofozbbunak tekinti az egykori csehszlovk elnkt, nem a trtneti megrts, hanem a zrt gondolkods termke, amely nemzeti legitimcit kvn adni a demokratikus alapelvektl elhajl jobboldali kurzus szmra.

S vgl addik a krds, hogyan jutnak vissza ezek az rsok a cseh kontextusba? Mi az aktulis s maradand jelentsk? Nem csupn a prbeszdre val kptelensgkkel tntetnek?

Berkes Tams