www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2001/3 bemutatkozik

a Prgai Tkr 2001/3. szma

NYILVNVAL, hogy minden tovbbi szmunkkal jobban kirajzoldnak lapunk szndkai s eredmnyei, tbbet lt bellnk az olvas, Es nvekszik az eslye annak is, hogy visszajelez. S amint az a szerkesztsgi postbl lthat, mr szllingznak is a visszajelzsek. S a szerkesztsgi posta - nem terjedelme, hanem jelentsge folytn - alapvet rovatunk: minden visszajelzst visszajelznk.

Jobbra sikerlt-e ht az idei msodik szmunk az elsnl, mg nem tudhatjuk, annl kevsb, jobb-e a harmadik a msodiknl. Nem kvnunk persze felfel kszni (hogyisne, a vgn mg elszdlnnk altekintve a magasbl), bven bernnk azzal, ha folyamatosan elbbre nyomulnnk.

Hogy a prgai Magyar Kulturlis Kzpont j (igaz, mr egy ve j) igazgatjval interjt hozunk, az csak termszetes: kapcsoldik is ez valamikppen az elz szmban megjelent kt "nagykveti" interjhoz, de az ilyen jelleg rsok felteheten fokozatosan megritkulnak: legyen is e diplomatk misszija hosszabb, mint a Tkr srn sorjz szmai kzti intervallumok! De a j rtelemben vett tarkasggal talntn ebben a szmunkban sem maradtunk adsok.

Az egyes (amgy is cseppfolys) rovatok mezsgyin keresztlszntva itt van mindjrt egyik kedvelt ftmnk knlata: bohemizmusok a cseh nyelvben, a szlovkiai magyar nyelv (Lanstyk Istvn knyve kapcsn), a Prgban magyarul c. kzlemny a (T)krkpben, de tgabb rtelemben idevg az informltsgunkrl szl eps elmlkeds is pp gy, mint a magyar mdiknak (a csehorszgiakkal kimondatlanul is egybevetett) jellemzse.

Olvasinknak tudtunkkal egy msik kedvelt tmja, a trtnelem is tbbflekpp van jelen. Folytatdik a Mtys kirly s Pogyebrd Gyrgy kapcsolatrl szl tanulmny, van itt a mltbli magyar-cseh, illetve magyar-szlovk kapcsolatokrl kt rs is: elemzs a prgai Ady-kr elnksgnek 1968 vi beadvnyrl, interj Gndcs Lszlval, az egykori Prohszka-kr azta elhunyt vezetjvel, s tjkozdhatunk arrl is, milyen kp rajzoldik ki a magyarokrl nhny nemrgiben megjelent cseh trtnelemknyvbl. A Prga - Budapest - Prga rovat keretben pedig egy tudomnyos kutatsra alapozott llsfoglalst olvashatunk Esterhzy Jnos gyben. S ideillik a Turczel Lajos szp jubileumrl szl mltats is.

Azutn a kultra tbbfle gazata. Kpzmvszet: interj Butak Andrssal. Sznhz: prhuzamos beszlgets Bn Jnossal s Miroslav Donutillal. Film: visszapillants (nemcsak) az idei Karlovy Vary-i filmfesztivlra, ahol magyar siker is szletett. Irodalom: Ji Marek bemutatsa cseh fordtsban.

S korntsem utols sorban a (T)krkp gazdag szvetsgi rovata: tz ves a CSMMSZ! Kln egy rs a prgai alapszervezetrl. S egy olvasi ankt: mirt olvasom (vagy nem olvasom) a Tkrt.

Rblint-e ht erre a szmunkra a kedves olvas?