www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2001/4 bemutatkozik

a Prgai Tkr 2001/4. szma

Szokott bemutatkozsaink szmrl szmra egyszersdnek: nmely dolgokat flsleges ismtelni. Szrakozott regemberek olykor a biztonsg kedvrt inkbb ktszer mondanak valamit, mint egyszer sem, de szerkesztbizottsgunk tlagos letkora immr nem jogost fel erre.

Hiszen olvasink, ha nemcsak alkalmiak, hanem folyamatosan figyelemmel ksrik a lapot, maguk is ltjk: valamennyi profilunkba ill s rdekldsre szmthat tmakrnk (s rovatunk) brja az iramot. Csak futlag utalunk ht rjuk, s nem is valamennyire. Els helyen ezttal az ltalnos magyarsgismeret tmakrt emltennk. A finnorszgi Jyvskylben nemrgen lezajlott V. hungarolgiai kongresszus, melynek gazdja s szervezje a Nemzetkzi Magyar Filolgiai Trsasg, jelents esemny: hiszen ez a trsasg nem magyar intzmny, hanem a magyarsgot tudomnyosan (s tbbnyire rokonszenvvel) tanulmnyozzk, Japntl Ausztrlin s Franciaorszgon keresztl Amerikig. De hiszen magyarsgismereti krdseket feszeget a Magyar mvelds vszzadai cm oktatsi tervezet ppgy, mint a zrichi magyar trtnsz prgai eladsa, melyrl a (T)krkp szmol be: me jabb bizonysga ez annak, hogy a lap kisebbik darabja koncepcijt tekintve nem is olyan kicsi s nem szortkozik szigoran szvetsgi hrekre.

A tbbi vilgos. Alkalmi, de ltalnos rdek a vetlkedkrl szl prhuzamos eszmefuttats. Trtnelmnkrl nemcsak a Mtys kirlyrl szl hosszabb tanulmny utols eltti kzlemnye szl, hanem a (fleg) Prohszka Krrel foglalkoz rs is, mltunk (s mindmig jelennk) Szlovkival egybefond vonatkozsai. Kpzmvszet, zene, nyelv, tnc, nem maradt el semmi, legkevsb az irodalom: nemcsak a Zalabai Zsigmond knyvrl szl ismertets, hanem a szoksos cseh irodalmi szemelvny sem, ezttal Ladislav Fuks mvbl, ki mellesleg nagy magyarbart is volt, s Magyarorszgon jelents visszhangot kapott.

A rovatokban pedig taln mr otthonos is az olvas: ilyen a Prga - Budapest - Prga rovat immr harmadik kzlemnye: ez utbbi szkimond rsok sok vitz elemet is tartalmaznak, de a szerz llspontjnak s gondolkodsnak ismeretben bzvst kijelenthetjk, hogy nem szndka bntani, csupn brlni.

Taln a megszokottnl is gazdagabb ezttal a (T)krkp mellkletnk: nemcsak a Magyar Kulturlis Napok rendezvnyeiben, de egyb trsadalmi, kulturlis esemnyekben is dskltunk az utbbi idben. Mi tbb: helyet krnek, s kapnak lapunkban a msodik nemzedk kpviseli, akik mr Csehorszgban szlettek, s, pldul, nyelvi tborokban kapnak egy kis magyar nyelverstst.

S ennyi elg is. Ksznjk az olvasnak, hogy lapunkat olvasta, olvassa s a jvben is olvasni szndkozik.

De hiszen az v! Neki szntuk.

 

A szerkesztsg