www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2002/5 bemutatkozik

a Prágai Tükör 2002/5. száma

Kedves Olvasó, számoljunk együtt egy kicsit: a harmadik évezredben tizedszer helyezzük most asztalukra a Prágai Tükört. Akár ünnepelhetnénk is, elérzékenyülve, szentimentálisan felidézhetnénk az elmúlt két esztendő munkáját és annak eredményét, vagy egy kicsit összegezhetnénk, mérlegelhetnénk az eddigi „termést”. De inkább tartjuk magunkat a tavalyi 5. számban leírtakhoz: „Várjunk csak ezzel az ezüstlakodalomig!” Meg aztán, jobban szeretünk mást, másokat ünnepelni, mint önmagunkat. És ezúttal igencsak jó okunk van rá, hiszen akadhat-e bárki olvasóink közül, aki ne tudná a hírt, amely 2002. október 10-én – lapunk előző számának megjelenésével csaknem egyidőben – kelt szárnyra és járta be a világot, miszerint a 2002-es év irodalmi Nobel-díját Kertész Imre magyar író kapta. Fölösleges különösképpen hangsúlyozni rangját és nemzetközi tekintélyét a díjnak, amelyet az író december 10-én – e számunk megjelenésével csaknem egyidőben – vehet át Stockholmban, mi csupán csatlakozhatunk a gratulálók népes táborához.

Részben a Nobel-díj, részben véletlen egybeesések és aktualitások miatt ebben a 2002/5-ös számban bőven foglalkozunk irodalmi témákkal, remélhetőleg olvasóink örömére és nem bánatára. Kertész mellett Hašek, Kundera, Esterházy Péter, Ilona Borská, Jókai Anna, Hrabal, Áprily Lajos, Vaculík neve is fel-felbukkan, ugye nem is olyan rossz társaság? Persze igyekeztünk megőrizni a sokszor, mindig ígért színességet; a történelmet a 19. századi gräfenbergi magyar fürdővendégek hétköznapjai és egy 1932-ben rendezett budapesti csehszlovák kultúrest képviseli; „aktuálisan” visszatérünk a magyar kedvezménytörvényhez, és érintjük a szlovákiai magyar könyvkiadás (íme, megint a könyv) helyzetét. A budapesti Krétakör Színház Woyzeck c. rendhagyó darabját, amellyel az idei jubileumi, 10. Pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválon is felléptek, két cikk is érinti: a színmű és az előadás bemutatása mellett az egyik főszereplővel, Nagy Zsolttal beszélgetünk.

A (TÜ)KÖRKÉP központi témája ezúttal a CsMMSz nagyon nagy sikert aratott őszi erdélyi kirándulása. A résztvevők közül többen, többféleképpen foglalkoznak vele, útikalauztól kezdve képzelt levélig. A technika és tudomány legendás alakjai közül most Puskás Tivadar került előtérbe. Az egyes alapszervezetekben is zajlik az élet, a körükben (és lehetőleg valóban az összes alapszervezetben) zajló eseményekről is igyekszünk és igyekezni fogunk beszámolni, ha egy mód van rá; az pedig már talán természetes, hogy a Szövetség Országos Tanácsának ülése, az ott megvitatott és elfogadott határozatok is helyet kaptak a lap hasábjain.

Apropó, hasábok. Örömmel újságolhatjuk, hogy a Prágai Tükör immár az Interneten is megtalálható, a CsMMSz honlapjáról (www.csmmsz.cz) férhet hozzá az érdeklődő. Egyelőre a 2002/4- es számról, december végéig az idei évfolyam összes, a jövőben pedig mindig az aktuális számról is olvashatunk.

Parlamenti választások itt, ott és amott, új alapszervezet alakulása Teplitzben, Hídember és Nobeldíj, értékek és propaganda, árvíz, erdélyi kirándulás és új alapszabály-tervezet: eltelt egy esztendő. Eltávozott közülünk Rákos Péter... Ő írta tavaly ilyenkor: „Hiszen már a közelgő karácsony áhítata lebeg körülöttünk, s e helyütt a helye az ünnepi jókívánságoknak. Hogyan fogalmazzuk meg, mit kívánunk a kedves olvasónak? Személy szerint neki és kedves övéinek: erőt, egészséget, sok-sok örömet! Továbbá: e nemjó esztendő után egy olyan nyugalmasabbat, melyben zavartalanul szentelhesse magát személyes örömeinek.”

Maradjunk ennyiben.