www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2005/5 szervezeti mozaik

Prágai Magyar Kulturális Napok

 

A vitathatatlanul szükséges változatosság és nagyon szolid művészi színvonal jellemezte az idei, immár 15. Prágai Magyar Kulturális Napokat, amelyeket a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai helyi szervezete rendezett meg a Prágai Magyar Kulturális Intézet segítségével és együttműködésével hagyományosan októberben, hogy így tisztelegjen az 1956-os forradalom emléke előtt.

„Célunk az itteni (prágai) magyarok összefogása, egymás megismerése. Rendezvényeinkkel ápoljuk kultúránkat, hagyományainkat, hiszen az ilyen magyar események, rendezvények nem túl gyakoriak Csehországban, ahol a magyarok szórványban, elszórtan élnek, s nemigen van lehetőség a magyar nyelvű művelődésre, nagyobb összejövetelekre. Ugyanakkor minden évben ezzel ünnepeljük az 1956-os magyar forradalom évfordulóját is“ - nyilatkozta lapunknak Fiala Jaroslav, a prágai alapszervezet elnöke.

Míg korábban a kulturális napok eseményei általában egy hétvégére összpontosultak, péntektől szombatig vagy vasárnapig tartottak, most újításként a műsorokat két hétvégén bonyolították le. Ez lehetővé teszi a rendezvény meglátogatását azoknak is, akiknek mondjuk az egyik hétvége valamilyen oknál fogva nem felel meg.

Az első műsorblokkot a Domovina kultúrházban Dráfi Mátyás, a révkomáromi Jókai Színház Jászai Mari-díjas színművésze nyitotta meg a Te rongyos élet című verses-zenés, jó hangulatú és stílusos összeállításával. Dráfi már korábban is járt a csehországi magyarok között, s szavalatai, dalai, táncai ismét sikert arattak. „Mindig szívesen jövök, ha hívnak, ha úgy érzik, hogy szükség van rám“ - mondta a Prágai Tükörnek az előadás után a szlovákiai magyar színművészet egyik legnagyobb egyénisége.

Dráfi Mátyás egyszemélyes színháza után az idén ötvenéves Ifjú Szívek pozsonyi magyar művészegyüttes a Felföldi levelek című műsorával aratott szintén megérdemelten nagy sikert. A másfél órás műsor keretében hagyományos magyar, szlovák, zsidó, cigány zenét és táncokat mutattak be Szlovákia egyes régióiból. A műsorban idézetek hangzottak el Bartók Béla, Kodály Zoltán, Márai Sándor és Petőfi Sándor leveleiből is. Az Ifjú Szívek műsorát mindenki magasra értékelte, de néhányan kifogásolták, hogy olyan programot hozott Prágába, amelyben nemcsak a magyar, hanem más népek kultúrája is bemutatásra került.

Az Ifjú Szívek néhány éve profi együttesként működik, s prágai fellépésük is ezt tükrözte. Határozottan megérdemelték volna, hogy a magyar folklór iránt érdeklődő cseh közönség is láthassa előadásukat. Ehhez azonban azt hirdetni, reklámozni kellett volna. A jövőben talán érdemes lenne elgondolkodni azon, mi módon tudnánk elérni, hogy az effajta műsorok a szélesebb közönséghez is eljussanak. A népzenéhez és a néptánchoz ugyanis nem kell nyelvismeret.

A második műsorblokkot, amelyre a Prágai Magyar Kulturális Központban került sor, József Attila-estnek is nevezhetjük. A mindenséggel mérd magad című műsort Sellei Zoltán állította össze József Attila verseiből és adta elő a költő születésének 100. évfordulója alkalmából. Sellei Zoltán műsorát nagyszerűen kiegészítette a dél-szlovákiai Kicsi Hang együttes fellépése. Menyhárt József és Borbély Katalin József Attila megzenésített verseivel szórakoztatták a szép számú közönséget.

Ugyanakkor a PMKK pincegalériájában Dolán György szlovákiai magyar festőművész Jelek elnevezésű tárlata nyílt meg, melynek kurátora Farkas Veronika művészettörténész. Dolán György festőművész, grafikus és multimediális művész már számos európai városban kiállította műveit, de Prágában ez volt az első bemutatkozása. „Nagyon örülök a lehetőségnek, hiszen Prága elismert kulturális központ, ahol kiállítani rangot jelent“ - mondta a kiállítás kapcsán. Hozzátette: a jövőben szívesen kiállítana Prágában egy tágasabb teremben is, amely lehetővé tenné nagyobb méretű kompozíciói bemutatását. Véleményem szerint bizonyára lenne érdeklődés.

Kokes János Zoltán
(a beszámoló MTI-tudósításként a Határon Túli Magyarok Hivatala honlapján is olvasható - ld. www.htmh.gov.hu)