www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2005/5 szervezeti mozaik

Brünni Magyar Kulturális Napok - 2005

 

A brünni szervezet októberi és novemberi rendezvénysorozatának egy részét az immár hagyományos program alkotta - ilyen volt a magyar nyelvű szentmise, a magyar jakobinusok emléktáblájának megkoszorúzása, a gálaest vagy a Katalin-bál. Mivelhogy ezekről minden évben beszámolunk, most csak az október 17-i gálaestet emeljük ki, amelyen a miskolci Esszencia Trió lépett fel a Morva Galéria barokk koncerttermében. A különböző zsánereket játszó gitártrió brünni bemutatkozása hatalmas sikert aratott és új színnel gazdagította a kulturális napokat.

A továbbiakban - a teljesség igénye nélkül - azokat az eseményeket soroljuk fel, amelyek kizárólag a kulturális napok idei évfolyamához kötődnek. Kezdjük egy évfordulóval: tíz évvel ezelőtt nyílt meg a Magyar Kulturális és Információs Központ (MKIC), amely alapítása óta a brünni magyar közösség bázisává fejlődött. Az állandó klubhelyiség megteremtése és fenntartása - az emberi akarat és szándék mellett - igen fontos tényező volt a szervezeti élet fellendítésében. A klub megnyitásának tizedik évfordulójára meghívtuk mindazon intézmények képviselőit, amelyek az MKIC létrehozásához és működtetéséhez hozzájárultak (Illyés Közalapítvány, Határon Túli Magyarok Hivatala, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Köztársaság prágai nagykövetsége, MNYKNT - Anyanyelvi Konferencia, Rákóczi Alapítvány, Magyar Turisztika, CSEMADOK, a brünni Főpolgármesteri Hivatal, Dél-morvaországi Kerület). Vendégeinket október 16-án a brünni városháza dísztermében fogadta a város alpolgármestere.

Másnap a délelőtti szentmise és a jakobinusok emléktáblájának megkoszorúzása után zajlott le a kulturális napok másik kivételes eseménye. A brünni magyarok és vendégeik felkeresték a Morva-karsztvidék talán leglátogatottabb nevezetességét, a Macochát, hogy ott felavassák Szabó Lőrinc emléktábláját. Neves költőnket és műfordítónkat, Szabó Lőrincet ugyanis baráti szálak fűzték a néhai budapesti csehszlovák kultúrattaséhoz, Anton Strakához, s ennek köszönhetően többször felkereste Csehszlovákiát. 1933-as útjáról a következőket írta: „Megemlítem utólag, hogy Brünn mellett csodaszép volt a föld alatti zegzugos és óriási Macocha-cseppkőbarlang, amely a barlangok Velencéje.(...) Mindenkinek ajánlom, hogy ezt a világszerte nem ismert, páratlan cseh nevezetességet tekintse meg, ha Brünnbe megy”. A macochai emléktábla gondolata a Miskolci Egyetem irodalomtörténet-professzorától, Kabdebó Lóránttól származik, a megvalósítás a brünni szervezet érdeme. (Az emléktábla elkészítéséhez szükséges anyagi támogatást az Anyanyelvi Konferencia és a Miskolci Egyetem nyújtotta.) Az október 17-i felavatás Kabdebó Lóránt ünnepi beszédével kezdődött. Az emléktáblát a miskolci professzor Komlós Attilával, az Anyanyelvi Konferencia elnökével leplezte le. Ezt követte a lévai CSEMADOK tagjainak műsora, akik Szabó Lőrinc verseit adták elő.

Üzenjük az Olvasónak: újabb magyar vonatkozású emlékkel gazdagodtunk. Ha a jövőben felkeresi a Macochát és csodaszép környékét, ne csak a természet remekművét csodálja, sétáljon el a szakadék feletti Hotel Macochához is, ahol annak bejárata mellett megtalálja az új emléktáblát. Talán ugyanolyan melegség tölti majd el a tábla előtt, mint azokat, akik azt létrehozták.

Detáry Attila