www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2007/1 bemutatkozik

Beszljk meg

Gondosabb, nagyobb odafigyels a csehorszgi magyarokra, rdekeikre, jelenkre s mltjukra, mindez termszetesen az egyetemes magyar s kzp-eurpai, s klnsen cseh, illetve csehorszgi, valamint szlovkiai sszefggsekben - nos rviden taln gy lehetne a legjobban jellemezni azt az elkpzelst, amelyet a Prgai Tkr idei els szmtl kezdve prblunk majd megvalstani.

Flrertsek elkerlse vgett mindjrt az elejn hangslyozom: nem kldknzsrl, nem bezrkzsrl van sz. Olyan tmk, olyan dolgok kapnak helyet a lapban, amelyek kzrdekldsre tarthatnak szmot, s mg vletlenl sem kizrlag csak a csehorszgi magyarok krben

rdemes jra leszgezni: a Prgai Tkr kzleti s kulturlis lap, nem pedig szaklap, s nem is fggetlen lap - hiszen kiadja a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge - s nem szolglhat ki semmifle politikai- vagy csoportrdekeket. Az elssorban megclzott olvastbor nem lehet ms, mint a csehorszgi magyarok. Az is teljesen magtl rtetd, hogy olyan lapot akarunk kszteni, amely a krpt-medencei magyar lapok kztt is brmikor megllja a helyt.

Ugyanakkor tudatostani kell, hogy a Prgai Tkr egyfajta dokumentum, mert rlunk, csehorszgi magyarokrl nagy valsznsggel vek, vtizedek mltn csak ez a lap fog vallani. Nemigen valszn ugyanis, hogy letnket, valsgunkat, mltunkat, jelennket akr Csehorszgban, akr Magyarorszgon vagy akr Szlovkiban is valaki, vagy valamelyik intzmny nyomon kvetn, kutatn, illetve rendszeresen foglalkozna vele. Ezt a munkt bizony soha senki sem fogja elvgezni helyettnk, ezrt neknk kell a lehetsgek szerint megoldani ezt a feladatot.

A Prgai Tkrnek ugyancsak ptolhatatlan feladata a magyar nemzeti ntudat, az anyanyelvnk, hagyomnyaink polsa s megismertetse. Alapvet feladata a folyiratnak az is, hogy szlesen rtelmezett informcik tjn valamikppen sszefogja a csehorszgi magyarokat, frumot nyjtson szellemi termkeiknek, az ignyek s a lehetsgek szerint rendszeresen tjkoztassa ket a vilg magyarsgnak letrl s kultrjrl. Nyilvnval, hogy nem napi hrek szintjn.

Ilyen szempontbl nzve a dolgokat azt sem tartom elkpzelhetetlennek, hogy a jvben esetleg egy-egy jl tgondolt, tematikus szmot is elksztsnk, amely letnk valamelyik terlett jrn krl rszletesebben.

Minden olvasnkat pedig arra krem: jelezzk ignyeiket, hajaikat, elvrsaikat a lappal szemben. Elssorban azt adjk tudtunkra, mi az, ami nem tetszik, mi az, amin vltoztatni szeretnnek. Folytassunk prbeszdet az letnkrl!

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos