www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2007/2 bemutatkozik

Beszéljük meg

Sólyom László, magyar köztársasági elnök szavahihető ember, s hivatalba lépésekor tett ígéretét, hogy külföldi útjai során a lehetőségek szerint mindig a helyi magyarok képviselőivel is találkozik, következetesen betartja.

Amikor tavaly januárban hivatalos látogatást tett Csehországban, nem maradt el a találkozó a Prágában és annak környékén élő magyarokkal. Idén májusban, amikor Brünnben részt vett a közép-európai államfők csúcstalálkozóján, pedig a brünni magyarokkal és a morva metropolisban tanuló magyar diákokkal folytatott kötetlen párbeszédet. Sólyom biztosította a csehországi magyarokat személyes érdeklődéséről és támogatásáról. Érdekes felszólalásából két elemet emelnék ki, mert ezeket a Prágai Tükör szempontjából is megszívlelendőnek tartom: Az első a magyar nemzetrészek közti kapcsolattartás fontossága, míg a másik a közös cseh(szlovák)-magyar múlt vitatott eseményei tisztázásának szükségessége.

Nem véletlen, hogy lapunk idei első számában beszámolót közöltünk a bukaresti magyarság életéről, míg ebben a számban a vajdasági magyarok helyzetéről olvashatunk egy érdekes eszmefuttatást. Előkészületben van a Kárpátaljáról, valamint a csángókról szóló anyag is. A szlovákiai magyarokkal, akikhez a legközelebb vagyunk, természetesen folyamatosan foglalkozunk.

Egyébként szövetségünk helyi szervezeteit is elismerés illeti, hogy rendszeresen fenntartják és ápolják a magyar-magyar kapcsolatokat. Emlékeztetőül: Ostrava tavaly fiatal erdélyi, konkrétan marosvásárhelyi művészeket látott vendégül, Teplicében gyakran jelen vannak a közeli drezdai magyar szervezet képviselői, s jó kapcsolatokat tartanak fenn magyarországi partnereikkel is, Prágában és Brünnben is rendszeresek a szlovákiai és a magyarországi vendégek, a prágai magyar kulturális napokon néhány éve még a bácskai (Szerbia) magyarok Németországban élő képviselői is részt vettek.

Ami pedig a közös múlt nehéz, ellentmondásos eseményeit illeti a Prágai Tükör előző számában már foglalkoztunk Esterházy János, tragikusan elhunyt szlovákiai magyar politikus esetével, s a következő számunkban pedig részletesen beszámolunk a június elején a morvaországi Mírovban megtartott Esterházy megemlékezésekről. Remélem ezzel is hozzájárulunk jobb múltismeretünkhöz.

Ide sorolnám Forbáth Imre, neves csehszlovákiai magyar költőről készített rövid megemlékezésünket is. Negyven évvel ezelőtt hunyt el és Teplicében van eltemetve. Vigyünk a sírjára olykor egy-egy szál virágot…

Tisztelettel:

 

Kokes János