www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2007/3 bemutatkozik

Beszljk meg

Nem tl gyakori, hogy a nagypolitikai dntsek a kisemberek mindennapjait is jl lthatan s szreveheten befolysoljk. Csehorszg, Szlovkia s Magyarorszg csatlakozsa a schengeni vezethez, amelyre vrhatan 2008. janur elsejn kerl sor, azonban ppen az ilyen esetek egyike. Szmunkra, csehorszgi magyarok szmra, a tma kt viszonylatban, kt szempontbl is rdekes.

Az els ltalnos s szemlyes: ha nem trtnik semmi vratlan, akkor janur elsejtl szmunkra bizonyos rtelemben megsznnek ltezni a krnyez llamok hatrai s teljesen szabadon, minden korltozs s ellenrzs nlkl tudunk majd utazni brhov. Nyugodtan elfelejthetjk az tlevl- s a vmellenrzseket is.

A msik viszonylatot a krpt-medencei magyar-magyar kapcsolatok jelentik, amelyek tern szintn nagyon komoly vltozsokra lehet szmtani. Sajnos nem mindegyik minsthet kedveznek.

Pozitv fejlemny, hogy mintegy kilenc vtized utn vgre a kisember szmra a mindennapokban valban eltnik a magyar-szlovk llamhatr, amely mestersgesen elvlasztotta s megosztotta a rgiban l magyarokat, kettvgta az si teleplseket, csaldokat szaktott szt. S ha a kzeljvben valban jjplnek azok a hidak, amelyekrl a kt orszg miniszterelnke Gyurcsny Ferenc s Robert Fico egyezett meg, akkor mr nem fog kelleni tbb tucat kilomternyi kerlket tenni azrt, hogy megltogathassuk rokonunkat, bartainkat, vagy esetleg csak egy kis stt tegynk a szomszdban. Hasonl helyzetbe kerlnek a hatr mellett l magyarok Ausztriban s Szlovniban is. Bzhatunk abban, hogy rvid idn bell ilyen helyzetbe kerl az erdlyi magyarsg is, hiszen Romniai az v elejtl szintn tagja az Eurpai Uninak.

Sajnlatos azonban, hogy j vasfggny hull le az ukrn s a szerb hatron. A krptaljai s az jvidki magyarsg a schengeni vezeten kvlre kerl, s nem igen van esly r, hogy ez a helyzet belthat idn bell megvltozik. Bzzunk azonban abban, hogy az illetkeseknek sikerl megtallniuk a megoldst a kapcsolatok szorosabb ttelre.

A schengeni vezeten bell a krpt-medencei magyarsg - az emltett sajnlatos korltozsokkal - Trianon utn kilenc vtizeddel teht bizonyos rtelemben jra egyesl. Csak remlni lehet, hogy lni tudunk a lehetsgekkel, s hogy ezek a trtnelmi vltozsok a magyarsg megersdst s felemelkedst fogjk szolglni.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos