www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2007/5 bemutatkozik

Beszljk meg

Nem mondok klnsebb jdonsgot, ha leszgezem, hogy a nemzeti kisebbsgi sorban mindig is rendkvli helye van a hagyomnyoknak. Hagyomnyaink s anyanyelvnk egyv tartozsunk, nazonossgunk legfontosabb ismrvei, amelyeket a jv szmra is meg kell riznnk, ha magyarknt akarunk megmaradni.

Az sem ppen jdonsg, hogy hagyomnyaink kztt pedig klnleges helye van a karcsonynak. Hossz vtizedek ta ez a legkedvesebb nnepnk, amelyet felnttek s kicsik egyarnt mindig nagyon vrnak. Ki ilyen, ki olyan okokbl s teljesen fggetlenl attl, hogy gondolunk-e mg a kis Jzuska megszletsre, vagy pedig mr rg elfeledtk a nzretit, s csak a csald, az egyv tartozs, egyms megsegtsnek a jelkpt ltjuk a karcsonyban.

Mert mondhat brki brmit a csald, a j csald, a mai modern korban is az a termszetes kzeg, az a szkebb krnyezet, amely mg mindig a legjobban tudja biztostani egy gyermeknek, hogy szpen felcseperedjk, megersdjk, erklcsi tartst kapjon, s szlei vdszrnyai all kikerlve nmaga sorsrl felelsen dnteni tud teljes rtk emberr vljon.

Ezrt aztn - s ez sem jdonsg, de sosem lehet elgszer hangslyozni -, vnunk kell a csaldot, amely az letben minket r jban s rosszban is egyarnt a mentsvrunk, amely az nazonossgunkat is formlja, st meghatrozza. s ne feledjk: nemzeti identitsunkat is.

Annak ellenre, hogy a csehorszgi magyarok dnt tbbsge nemzetisgileg vegyes hzassgban l, a magyar nyelv objektv okok miatt a csaldokban tbbnyire httrbe szorul, gyermekeink cseh iskolba jrnak, mgis: hasznljuk ki a karcsonyt s a nagy ajndkozskor adjunk a keznkbe magyar szt, magyar rst is - hanghordozt, videokazettt, knyvet - s a csaldban eleventsk fel, poljuk nemzetnk szoksait, fiainkat, lnyainkat emlkeztessk szrmazsukra. Aki ezt idben megtette, tudja: ez is nagyban hozzjrul ahhoz, hogy az otthon helyett valban itthon legynk a csaldban. Ugyanakkor megmarad a remnynk arra is, hogy egyszer majd kisunoknk is des anyanyelvnkn szl hozznk.

Kellemes karcsonyi nnepeket s bks, boldog j vet kvnok mindenkinek az egsz szerkesztsg nevben.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos