www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2008/2 bemutatkozik

Beszljk meg

Nyr van. A vakci, a nagy kirndulsok, a pihens, a szabadsgok legfontosabb idszaka. Szmunkra, a szrvnyban l csehorszgi magyarok szmra, ez ugyanakkor j alkalom arra, hogy egy, a szoksos htvgnl hosszabb ltogatst tegynk tbbnyire Szlovkiban l szleinknl, rokonainknl, ahol gyermekeink magyar szt hallhatnak, tanulhatnak, belekstolhatnak a magyar kultrba, magyar vilgba. Miutn erre Csehorszgban nem igen van lehetsg, rdemes megfontolni, hogy ne kldjk-e csemetinket a nyri vakci egy rszre a magyar nagymamhoz, nagyaphoz, unokatestvrekhez, akiktl ktetlen formban elsajtthatja desanyja vagy desapja nyelvt. A csaldi, rokoni ktelkek, teht rzki ktelkek erstse mellett - gy vlem - ez is egy fontos, rendkvl fontos dolog.

Nyilvnval, hogy ezt a Csehorszgban l szlknek kell elssorban akarniuk. S azt is tudatostani kell, hogy a gyerekkel - ha mr a nyron gy, ahogy esetleg megtanultak magyarul - v kzben is foglalkozni kell, beszlni kell velk magyarul, ket rdekl magyar knyvet, folyiratot, hanghordozt kell a kezkbe adni. A gyerekeknek reznik kell, hogy a magyar nyelv is j valamire, hasznos, s rdemes megtanulni.

Tetszik vagy nem, de tny, hogy Csehorszgban magyar iskola nincs, s nem is valszn, hogy egyszer lesz. vodsfoglalkozsok magyar nyelven vannak ugyan - nagyszer s kvetend plda erre a prgai Iglice egylet immr tbb ves, minden elismerst megrdeml tevkenysge -, de ez nem elegend. Az apr gyerekek kikerlve a magyar szl, jobbik esetben szlk, vdszrnyai all, cseh iskolba, abszolt cseh krnyezetbe kerlnek, ahol a magyar identits brmifle megrzse objektv mdon nagyon, de nagyon nehz. Komoly s kemny frfimunka ez, amelyet elszr a szlknek kell elvgezni a csemetiken, s majd csak ha ez meghozta a sikert, akkor tudjk azok vllalni magyarsgukat.

Nincsenek illziim. Kevs, nagyon kevs magyar nemzetisg, magyar szrmazs csehorszgi gyermek tud magyarul beszlni, s mg kevesebb rni, hogy az egszsges magyar ntudatrl mr ne is beszljnk. Segtsget ezen a tren sajnos gyakorlatilag senkitl sem vrhatunk. Amit mi ezen a tren nem tesznk meg a magunk rdekben, azt ms helyettnk megtenni nem fogja. Taln nem is tudja. Neknk nem szabad elfelejtennk: Magyar gyerek nlkl nincs magyar jv Csehorszgban.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos