www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2008/3 bemutatkozik

Beszljk meg

Fontos jubileumokkal teli v az idei. Pldul kilencven ve bomlott fel a trtnelmi haznk Magyarorszg, s alakult meg egyebek kztt a Csehszlovk Kztrsasg, minek kvetkeztben mibellnk fels-magyarorszgi magyarokbl, kisebbsgi, csehszlovkiai magyar lett.

Negyven ve volt az j remnyeket hoz, de erszakkal eltiport prgai tavasz, s jvre pedig kt vtizede lesz mr, hogy egy jabb sorsfordulattal a szocialista rendszer helyett a pluralista-piacgazdasgi rendszerben talltuk magukat. Nemsokra csehszlovkiai magyarbl csehorszgi magyarr lettnk.

Mindezek olyan tmk, amelyekkel fogalkoznunk kell, hiszen letnket befolysoltk, befolysoljk. Lapunk foglakozik is a trtnelmi jubileumokkal. A kerek vfordulk ugyanakkor a csehorszgi magyarok kisebb-nagyobb kzssgeiben is j alkalmat szolgltatnak arra, hogy szmot vessnk azzal is, ami minket egszen konkrtan rint.

nszervezdsnk az 1989-es brsonyos forradalom utn kt vtizeddel els rnzsre rvendetes kpet mutat: Ha jl szmolom hat magyar trsadalmi szervezetnk, egyletnk, kt dikklubunk s egy alaptvnyunk van. Tevkenysgk konkrt s lthat. Vannak jsgjaink, s megjelentettnk nhny knyvet s hanghordozt is. Mg a nyolcvanas vek vgig alig volt, de ma mr van magyar trsadalmi let Csehorszgban.

A sikerek mellett a gondokrl sem szabad megfeledkeznnk. Egy vtized alatt 20 ezerrl 15 ezerre cskkent a szmunk. Szvetsgnk tagsga stagnl, alig 5-600-an vagyunk. Lehet vitatkozni, sok vagy kevs-e ez. Egyet azonban ne feledjnk: minden szervezetnek csak akkor van ltjogosultsga, ha van tagsga s tevkenysge, s rendezvnyei irnt van rdeklds. Kisebbsgben mg nagyobb ervel kell tudatostani, hogy a szervezettsgben er rejlik. Neknk pedig jvnk, megmaradsunk szempontjbl erre, sok-sok erre van szksgnk.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos