www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2008/5 bemutatkozik

Beszljk meg

Nemzetisg, nemzeti identits, nemzeti ntudat. Mindig aktulis s - sajnlatosan - nagyon knyes tma ez hossz vek, vtizedek ta egsz Kzp- s Dl-Eurpban. Sok sz esik rla a krpt-medencei magyarsg s a mi szkebb, csehorszgi magyar kreinkben is. Pedig ht ha jl belegondolunk, nem igen van ez gy jl. Az lenne a termszetes, ha nemzetisgvel gy lehetne az ember, mint az egszsgvel: eszbe sem jut, mg valamije nem fj, mg nem tik meg, nem ri kls csaps. Persze igaz az is, hogy aki nem vigyz az egszsgre, az bizony rosszul jrhat, gondatlansgra rfizethet.

Nincs ez mskppen ez a nemzetisggel sem. Vigyzni, polni kell. Ez is azonban a helyzet fggvnye. Magyarorszgon knny magyarnak, Csehorszgban csehnek lenni. Termszetes llapot, aminek megtartsa rdekben az egynnek szinte semmit sem kell tenni. Nem gy akkor, ha az ember mondjuk Magyarorszgon szletik csehnek vagy Csehorszgban magyarnak. Kisebbsginek. Ezekben a helyzetekben a nemzetisg mr a tudatos vllals krdse, klnsen azt kveten, hogy az emberpalnta kikerl szlei vdszrnyai all, s egymagnak kell megkzdenie az t krlvev valsggal. Gyorsan rjn, hogy ms a csald, s ms a vilg, s a kett nem mindig szl egy nyelven.

Akarva-akaratlan az ember dntsre knyszerl: vllalja a nemzetisge megtartsval jr pluszmunkt vagy a knnyebbik utat vlasztja, s beolvad az t krlvev tbbsgi trsadalomba. Akarva-akaratlan mindenkinek dntenie kell. Megri-e neki vagy sem? rtk-e szmra nemzetisge, anyanyelve vagy sem? Az is dnts, ha nem trdnk ezzel, s hagyjuk, hogy vigyen, sodorjon minket az r.

Ktsgtelen, hogy nehz dolog a pluszmunka vllalsa, gyerekeink megtantsa anyanyelvkre, apanyelvkre. Meggyzdsem, hogy megri. Aki meglte, tudja: mskppen hangzik, ha pldul a szentestn gyermeknk az anya- apanyelvnkn, tud velnk egytt imdkozni, s a neknk legdrgbban hangz nyelven mondja szeretettel: desanym, desapm, boldog karcsonyi nnepeket kvnok!

A mi esetnkben magyarnak lenni nem ncl. Tudatosan magyarnak lenni taln csak annyi, hogy jobban, ersebben odafigyelnk az anyanyelvnkn felcsendl egyetemes, szp, s jzan emberi parancsokra. Meggyzdsem: ezt a cl kvnja szolglni a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge s az sszes csehorszgi magyar szervezet.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos