www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2009/1 bemutatkozik

Beszljk meg

Magyar szempontbl komoly s fontos feladatokat - azok megvalstsra pedig j orszgos vezetsget - vlasztott mrciusi kldttkzgylsn a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge.

A feladatok egyike - biztostani a Prgai Tkr korszer grafikai talaktst s az vi hatszoros megjelenst - meggyzdsem szerint olyan dolog, amelyet ugyan az orszgos elnksgnek s a lap fszerkesztjnek kell vghezvinnie, de amelyhez felttlenl szksges a tagsg, a tbbi csehorszgi magyar szervezet s ltalban a csehorszgi magyarok vlemnynek az ismerete is. Ugyanakkor a krdsnek tbb vonzata is van.

rdemes lenne pldul elgondolkodni azon is, hogy a jvben maradjon-e a mai "knyves" formtum, vagy pedig trjnk t a napjainkban szoksos, valamivel nagyobb "hetilap" formtumra. A nagyobb formtumban a kpek s az illusztrcik - klnsen a sznes felvtelek, amelyek nlkl ma mr elkpzelhetetlen egy jsg - sokkal jobban rvnyeslnnek. Az rme msik oldala, hogy a mai formtum lap knnyebben trolhat a laksok knyvespolcain, mint egy nagyobb mret jsg. Ez utbbi azonban a nyomdktl kapott rteslsek alapjn olcsbb.

Megfontolandnak tartom azt a vlemnyt is, hogy a kt fzet helyett egy fzetbe kellene sszevonni a lapot. A tmk elklntse, beosztsa az egyes rovatokba, ilyen esetben sem jelentene problmt. Itt is meg lehetne valamit takartani. Ugyanakkor elkerlhetnnk azt is, hogy a lap egyik darabja elkalldik. Ez manapsg nem ritka, ahogy a kzelmltban volt alkalmam ezt megtapasztalni, pldul a vgsellyei jrsi knyvtrban.

Azt sem tartom elkpzelhetetlennek, hogy esetleg sznes havilapp alakuljon t a Prgai Tkr. A csehorszgi nemzeti kisebbsgek dnt rsze mr eddig is ezt a lapformt vlasztotta. Az egyes lapszmok ugyan nem lennnek olyas vaskosak, mint most, de a lap tartalma jobban igazodhatna az lethez. Az jsg szerkesztse ugyan kiss ms stlus, folyamatosabb szerkeszti munkt ignyelne, de ms rtelemben az is egyszersdne. Termszetesen ez a formai vltozs sem lenne gtja annak, hogy a lap tartalmilag megrizze eddigi szneit.

Meggyzdsem, hogy a nyomtatott Prgai Tkr talaktsval prhuzamosan kell vghezvinni az jsg honlapjnak, illetve a magyar szvetsg honlapjnak az talaktst s korszerstst is. Ezek pillanatnyilag lteznek is, meg nem is.

Summa summrum: tletekre, javaslatokra, majd azok megvalstsra van szksg. Ehhez krem minden olvasnk segtsgt.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos