www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2009/3 bemutatkozik

Beszljk meg

Nem egszen msfl v mlva - vrhatan 2011 februrjnak vgn, mrciusnak elejn -, jra npszmlls lesz Csehorszgban. Minket, csehorszgi magyarokat is szmba vesznek, s ltszmunktl fggen fog nni, illetve cskkenni slyunk az itteni trsadalomban. Vilgosan ltni kell, hogy nagyon komoly esemnyrl van sz, s szmunkra rendkvl fontos, hogy minden csehorszgi magyar, magyar nemzetisgknt legyen megszmlltatva, lajstromba vve, mgpedig tbb okbl is.

Az elsnek azt emltenm, hogy sajt magunknak, teht a csehorszgi magyaroknak is fontos tudni hol, melyik rgiban hnyan vagyunk. Ebbl kiindulva lehet szervezkedni, s tervezni a jvt. A csehorszgi magyar jvt! A npszmllsig fennmarad nem egszen msfl vet ezrt a magyar szervezeteknek ki kell hasznlni arra, hogy minl szlesebb krben felvilgostsk az embereket arrl, illetve arra biztassk ket, hogy btran vllaljk nemzetisgket, anyanyelvket, vallsukat. Fggetlenl attl, hogy ezen adatok kitltse ktelez, vagy nem. Rendkvl fontos, hogy aki magyarnak rzi magt, az a npszmllsi v megfelel rovatba is ezt rja majd bele. Ennyivel nmagunknak, szleinknek, nemzetnknek is tartozunk.

A msik fontos ok, ahogy mr az elbb is jelezve volt, lnyegben politikai, szociolgiai, anyagi. A nemzeti kisebbsgek ltszma orszgos, regionlis s helyi viszonylatban ugyanis nagy szerepet jtszik abban, milyen trsadalmi s anyagi tmogatshoz tudnak majd jutni szervezeteink. Ha valakik sokan vannak, nyilvn tbbet krhetnek, mint azok, akik szma elenysz, nem oszt s nem szoroz. Klnsen rvnyes ez a rgikban, illetve vrosokban, esetleg falvakban.

A legutbbi, 2001-es npszmllskor a Cseh Kztrsasg 10,23 milli lakosbl 14 672 vallotta magt magyarnak, ami 5260 fvel kevesebb, mint 1991-ben, amikor 19 932 magyar volt az orszgban. 2001-ben a magyarok a csehorszgi lakossg 1,143 szzalkt tettk ki.

A cskkens egy vtized alatt 26 szzalkos volt, ami nagyon-nagyon sok. Szociolgiai felmrsek nlkl azonban nehz, lehetetlen megmondani, hogy ez a szm mennyire tkrzi a valsgot, illetve mi van ltszmunk ilyen nagymret esse mgtt. Msfl v mlva azonban mr j adatok lesznek birtokunkban. Hrom npszmlls alapjn minden valsznsg szerint mr tbbet fog lehetni mondani a csehorszgi magyarokrl, s a rszletes, regionlis adatok elemzse utn taln kimutathatak lesznek a fejldsi irnyzatok is, illetve rtapinthatunk, mi s mirt trtnik. Bzzunk s remnykedjnk, hogy az elmlt vtizedben megllt ltszmunk cskkense, s demogrfiailag is van jvje a csehorszgi magyaroknak.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos