www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2009/4 bemutatkozik

Beszljk meg

Hsz ve, hogy hatalmas fordulat trtnt letnkben. Kinek ilyen, kinek olyan irnyban. Htunk mgtt hagytuk a diktatrikus, autoritatv, szinte minden szempontbl kzpontostott llamot, s kilptnk a szabadsgba, olykor inkbb a koszba, ahol mindenki nmagrt felels. Nem knny, nem knyelmes, de mltsgteljes helyzet.

Ha a csehorszgi magyarok szempontjbl nzzk a dolgokat, akkor az 1989-es rendszervlts pozitv fordulat volt. Mi is lehetsget kaptunk az nszervezdsre, annak megmutatsra, kpesek vagyunk-e nemzeti kzssgknt is ltezni, fejldni.

Az elmlt kt vtized azt bizonytotta, hogy minderre kpesek vagyunk. Visszanzve a mltra, krltekintve a jelenben egyrtelmen leszgezhetjk: ltni mgttnk s krlttnk valamit, nyomokat hagytunk az letben, leraktuk a jv alapjait. A csehorszgi magyar jv alapjait.

A Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge mellett ma mr tbb kisebb-nagyobb szervezet, klub, trsuls mkdik. A teljessg ignye nlkl: Egyttls Politikai Mozgalom Magyar Tagozata, Iglice Egylet, Kris s a Nyitnikk nptncegyttesek, Ady Endre Dikkr, Kazinczy Ferenc Dikklub, Csehorszgi Magyar Gazdasgi Trsulat, Csehorszgi Magyar Orvosok Trsulata, Grgey Artr Trsasg, Rkczi Alaptvny, Prgai Magyar Reformtus Gylekezet.

Ezek a szervezetek, s kiemelked rendezvnyeik - kulturlis napok, magyar blok, klubestek, kzs kirndulsok, nnepi megemlkezsek - mind-mind azt bizonytjk, hogy vagyunk, s lenni akarunk. Magyarknt.

Ltszmunk sajnos az elmlt idszakban nagyon megcsappant, az 1991-es 20 ezerrl egy vtized alatt 15 ezerre apadt. Kvncsian vrjuk a kvetkez npszmlst, hogy megtudjuk: most hnyan vagyunk? Remnykednk? Remnykednnk kell.

Fggetlenl ltszmunktl azonban szervezeteink tovbbi sorsa a mi kezkben van, hiszen mindegyiknek csak addig van ltjogosultsga, amg van tagsga, amg van rdeklds tevkenysge irnt. Ez pedig szinte kizrlag a mi kezkben van.

Gyakran felmerl a krds: rdemes? rdemes-e kzdeni nazonossgunk megrzsrt, magyarsgunkrt olyan helyzetben, amikor - leegyszerstve - msoraink szerepli s nzi egyarnt mi vagyunk? Szilrd meggyzdsem, hogy igen. Mindezt ugyanis elssorban nmagunkrt, gyermekeinkrt tesszk, kell tennnk. Mert neknk a magyarsg rtk, mgpedig olyan rtk, amelyet meg akarunk rizni.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos