www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2009/5 bemutatkozik

Beszljk meg

A karcsony - immr vszzados hagyomnyknt - az egyik legnagyobb egyhzi, s egyben az egyik legmeghittebb csaldi nnepnk. Szerves rsze a templomltogats, akrcsak a csaldi egyttlt. Mg akkor is, ha egsz ven nem jrtunk templomba, s ha egsz ven keresztl szinte nem is lttuk egymst csaldtagjainkkal, rokonainkkal. Mindnyjan rezzk, hogy karcsonykor egytt kell, egytt kellene lennnk, hiszen sszetartozunk.

Mai rohan, olykor zavaros vilgunkban klnsen fontos az sszetartozs, az emberi kapcsolat. Idnknt mindenki megrzi, illetve szksgt rzi annak, hogy valahov tartozni kell. Nem j a hontalansg, nem j a kitasztottsg, nem j a magny.

Mi Cseh- s Morvaorszgba szakadt magyarok ezt klnsen rezzk. Nha fj, idnknt ersen hinyzik, kinek tbb, kinek kevsb, hogy nem az anyanyelvnkn szl hozznk a pap, hogy a csaldi kommunikci ltalunk ugyan gond nlkl rtett, rzett nyelven folyik, de olykor ez a sz is idegen, rideg, hogy gyermeknk, unoknk nem a neknk legkedvesebb nyelven mondja: Boldog karcsonyi nnepeket kvnok!

Ne feledjk teht magyar anyanyelvnket, apanyelvnket, vjuk, poljuk azt, s tantsuk meg r gyermekeinket, unokinkat is. Tudom nehz, s fradtsgos, de sajt csaldom pldjn is bizonythatom, megri. Vannak ugyanis az letben helyzetek, nehz, illetve szerencss helyzetek, amikor a magyart a magyar sz gygytja, illetve megsokszorozza rmt, boldogsgt.

Sokat, rendkvl sokat jelent az is, hogy mi, cseh- s morvaorszgi magyarok kpesek voltunk magyar szervezeteket alaptani, azokat fenntartani, s mkdtetni. Ennek is ksznhet, hogy a csehorszgi magyarok kezdenek lassan egyfajta csehorszgi magyar kzssgg vlni. Az emberek tudnak egymsrl, szksgt rzik egymsnak. Szervezeteink nemzeti ltetink, magyarsgunk fennmaradsnak, megmaradsnak egyfajta zlogai. Gondoljunk erre is karcsonykor.

Kellemes karcsonyi nnepeket s bks, boldog j vet kvnok mindenkinek az egsz szerkesztsg nevben.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos