www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2010/1 bemutatkozik

Beszljk meg

Mozgalmas, st inkbb rendkvl mozgalmas s esemnyekben gazdag vnek nznk elbe. Mindhrom ltnket meghatroz, minket kzelebbrl rint orszgban - Csehorszg, Szlovkia, Magyarorszg - az idn parlamenti vlasztsok lesznek. Magyarorszgon prilisban, Csehorszgban mjusban, Szlovkiban jniusban.

Szmunkra, a csehorszgi magyarok szmra is mindhrom vlaszts eredmnye fontos, mert egyltaln nem mindegy neknk, hogy a kvetkez parlamentek s kormnyok hogyan fogjk kezelni a nemzetisgi krdst, tmogatni fogjk-e, s ha igen, milyen mrtkben a nemzeti kisebbsgeket, szervezeteiket.

Csehorszgban a kormnyzat pldul mr tbb mint egy vtizede azonos sszeget, 30 milli koront fordt a nemzeti kisebbsgi sajt - kztk a Prgai Tkr - tmogatsra. Termszetesen ksznet s hla minden koronrt, de azt is ki kell mondani, hogy ha csak az inflcit nzzk ennek az sszegnek a relis rtke ma alig egyharmada az egykorinak. Pedig a mi adink azta ugyangy emelkedtek, mint cseh nemzetisg polgrtrsaink, gy mi is - teht az orszgban l nemzeti kisebbsgek - megrdemelnnk a nagyobb tmogatst, amely egybknt nemzetkzi mrcvel mrve soha sem volt magasnak mondhat. Hasonlan alakult az utbbi vekben a nemzetisgi oktats, kultra s ms kisebbsgi szfra llami tmogatsa is Csehorszgban. S ha hozztesszk, hogy vrl vre harcolni kell minden koronrt, s vrl vre ellent kell llni azoknak a nyomsoknak s prblkozsoknak, hogy ezt a kirakatpnzt is cskkentsk, bizony nem rzss a helyzet.

Senki sem vitatja, hogy vlsg van, s nehz helyzetben a cseh llamkassza. Vilgosan ltni kell azonban, hogy a nemzeti kisebbsgekre sznt pnzek az orszgos kltsgvetsben nem jelentenek semmifle komolyabb ttelt, nagyobb megterhelst. Ugyanakkor ezek a tmogatsok a kisebbsgi szerveztek szmra ltfontossgak, nlklk szmos mra npszersget szerzett rendezvny, kiadvny rvid idn bell elhalna. Az ilyen dolgok ugyanis mg vletlenl sem tudnak meglni a piacbl. Az mr elcspelt frzis, de igaz, hogy nlklk a csehorszgi kultra szntelenebb, s az orszg lakossgnak egy rsze pedig szegnyebb lenne, mert itteni nemzeti kultrja nagy valsznsggel gyorsan eltnne.

Remnykedjnk, s bzzunk abban, hogy ez nem kvetkezik be. Ezrt ha majd esetleg vlasztsi gylsre megynk, krjk ezt a tmt is szmon a kpviseljelltektl, a prtoktl.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos