www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2010/2 bemutatkozik

Beszljk meg

Hszves lett a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge. Komoly, fontos hatrk ez, olyan jubileum, amelynl rdemes megllni, kiss elidzni, hogy kirtkelhessk az elmlt kt vtized esemnyeit. Munknk sikereit, de hinyossgait is, hogy a realista mrlegvons alapjn meghatrozhassuk a jvbe vezet utat, nemzeti megmaradsunkat szolgl, elsegt feladatokat.

Az nvizsglatra mindig szksg van. Nekem szilrd meggyzdsem: szvetsgnk mindig olyan lesz, mint amilyenn mi tesszk, mi alaktjuk. Alapveten ugyanis csak sajt ernkre tmaszkodhatunk. Ez mg akkor is igaz, akkor is rvnyes, ha hlval s ksznettel tartozunk mindenkinek, aki segtsget nyjtott s nyjt neknk. Itt elssorban a magyar llamot s annak intzmnyeit, prgai diplomciai kpviselett kell megemltennk, de hasonl mdon nagy ksznet illeti a cseh llamot is, mert segtsgk nlkl sok-sok mindent - pldul a Prgai Tkr kiadst - nem tudtuk volna folyamatosan bebiztostani.

Egy-egy ilyen vfordul mindig a mrlegkszts ideje is. Van mit tennnk a serpenybe: j helyi szervezetek alakultak az utbbi vekben, kezdjk megvetni a lbunkat a nyugati hatrvidkeken, orszgos mveldsi tborunk s a prgai magyar blunk tartsan sznvonalas s npszer, nekkaraink, tnccsoportjaink vannak, s lehet folytatni a sort. Mindez szp s j, szvmelenget.

De minden remnek kt oldala van. A napfnyes utn, lssuk az rnykosat. Megfogyatkoztunk, elregednk, klubtallkozink irnt megcsappant az rdeklds, hinyzik az utnptls, a fiatalok, rendezvnyeinkhez egyre nehezebb biztostania a htteret, a szervezket, s mindenki tudja, hogy mindehhez egyre nehezebb bebiztostani az anyagiakat.

Vallom, hogy ne legynk kishitek, bzzunk nmagunkban, a jvnkben, a csehorszgi magyar jvnkben. Hsz v alatt hatalmas utat tett meg a Cseh-s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge. Orszgos hlzat lettnk. Budapesten s Prgban is nyilvntartanak mr minket. Persze, mi nem ezrt dolgozunk. Hanem azrt, hogy fennmaradjunk, hogy magyarok maradjunk. Ezrt tovbbra is ktelessgnknek rezzk mindent megtenni annak rdekben, hogy megrizhessk magyar nemzeti identitsunkat s des anyanyelvnket.

Ebben kvnok mindenkinek sok sikert!

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos