www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2010/3 bemutatkozik

Beszljk meg

Hrom parlamenti vlasztst tudunk magunk mgtt, amelyek mindegyike valamilyen hatssal van a csehorszgi magyarokra, rinti kzssgnket.

Az prilisi magyarorszgi orszggylsi vlasztsokat a Fidesz-KDNP prtszvetsg nyerte majdnem ktharmados, teht elspr tbbsggel. Az j orszggyls megalakulsa utn az els lpsek kz tartozott a klfldi magyarok magyar llampolgrsgnak felvtelt megknnyt trvnymdosts elfogadsa, illetve a trianoni szerzds alrsa napjnak, jnius 4-nek a magyar nemzeti sszetartozs napjv nyilvntsa. Mindkt intzkeds rendkvl les brlatokat vltott ki Szlovkiban, s Csehorszg is nylt brlatokkal illette. Az j kormny bejelentette, hogy intenzvebb akarja tenni a magyar-magyar prbeszdet, s nvelni a klfldi magyarsg tmogatst. A nagy krds az, mennyire teszi ezt lehetv a slyos helyzetben lv magyar kltsgvets.

Mjusban Csehorszg vlasztott, s a voksols eredmnyekppen hromprti - Polgri Demokratikus Prt, TOP 09, Kzgyek - kormnykoalci alakul. Br a konkrt kormnyprogramot mg nem ismerjk, de az orszg gazdasgi-pnzgyi helyzett igen, s ezrt vilgos, hogy komoly takarkossgi intzkedsekre kell szmtani. Szinte biztosra vehet, hogy ez a nagy sprols a kisebbsgi tmogatsokat is kedveztlenl fogja rinteni a kvetkez vekben. Az vek ta remlt s vrt nagyobb anyagi tmogatst egyelre nyugodtan elfelejthetjk.

Szlovkia jniusban vlasztott. A magyaroknak - szles s kidolgozott kisebbsgi programmal - ezttal kt prt is knlkozott: a tbb mint egy vtizede mkd Magyar Koalci Prtja, illetve az nmagt a magyar-szlovk egyttmkds polgri prtjaknt meghatroz, tavaly alakult Hd. A parlamentbe vgl is a Bugr Bla vezette Hd kerlt be 8,12 szzalkkal, mg a Csky Pl vezette MKP 4,33 szzalkkal a parlamenti kszb alatt maradt. A vlasztk dntse szentrs, amelyet tiszteletben kell tartani. Pillanatnyilag az a nagy krds, hogy hogyan alakul a jvben a szlovkiai magyar politizls, s a magyar rdekvdelem. A vlemnyek jelenleg nagyon eltrek, de a krdsre a vlaszt csakis a jv adhatja meg. Nem marad ms htra, mint azt mondani: Ember (magyar) kzdj, s bzva bzzl!

Ez rnk, csehorszgi magyarokra is rvnyes.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos