www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2010/4 bemutatkozik

Beszljk meg

A jv v (2011) elejn jra npszmllst tartanak a Cseh Kztrsasgban. A rendszervlts utn ez lesz immr a harmadik npszmlls, amely szmunkra, a csehorszgi magyarok szmra rendkvl fontos. Akr tetszik, akr nem, de tny, hogy slyunkat az orszgban bizonyos rtelemben az adja meg, hnyan vagyunk. Nyilvnval, hogy minl tbben vagyunk, trsadalmi szempontbl annl nagyobb a slyunk, s gy egyltaln nem mindegy, hogy jvre hnyan vllaljk a magyar nemzetisget Csehorszgban.

Az els (1991) npszmllson (mg a szvetsgi Csehszlovkia keretben) mintegy 20 ezer, mg a 2001-ben megtartott msodikon pedig mintegy 15 ezer volt azok szma, akik ily mdon, hivatalos, nyltan s egyrtelmen vllaltk magyarsgukat.

Sokunk tapasztalata - s ezt vallom n is -, hogy az adott vtizedben tnylegesen nem ilyen nagy mrtkben cskkent a magyarok szma Csehorszgban. Inkbb arrl van sz, hogy sokan - a legklnbzbb okok miatt - ezt nem tartottk fontosnak bejegyezni az adatlapba, vagy egyszeren csak azon nemzetisgek kzl vlasztottak, amelyek ttelesen is fel voltak tntetve a krdveken. Azt a lehetsget, hogy a megfelel rovatba oda lehet rni, hogy maarsk sokan nem is tudtk.

Br a kvetkez npszmllsi krdveken sem lesz ttelesen feltntetve az sszes nemzetisg, mindenkit, aki magyarnak rzi magt, arra krek, hogy a megfelel rovatba rja be a sajt kezvel nemzetisgt. Ezt kell tenni az anyanyelv meghatrozsnl is. Ez az a kt mutat, amely szerint minket a kvetkez vtizedben sok-sok helyen mrni fognak. Orszgos, regionlis s helyi szinten is rendkvl fontos, hogy mindenki, aki magyarnak rzi magt, a krdvben is feltntesse ezt. Hiszen azokon a teleplseken, ahol nagyobb szmban vagyunk jelen, nemcsak hogy szervezeteket tudunk alaktani, de tmogatst is knnyebben kaphatunk, mint akkor, ha slytalannak talltatunk.

Egyrtelm az is, hogy nemcsak msok miatt van szksg arra, hogy mindenki, aki magyarnak rzi magt azt a krdvekbe is bevigye. nmagunk szmra is fontos. Neknk, csehorszgi magyaroknak is j, ha tudjuk hol, s hnyan vagyunk. Szervezeteink szmra ez egy komoly jelzs annak irnyban is, hol van a htternk, hol van a lehetsg tagtoborzsra, munkra.

Minden szervezetet s egynt is ezrt arra krek: a npszmllsig fennmarad nhny hnapot hasznljuk ki arra, hogy krnyezetnkben l magyarokat sztnzzk magyarsguk vllalsra. Ez kzs, ha gy tetszik nemzeti rdeknk!

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos