www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2010/5 bemutatkozik

Beszljk meg

Bonyolult s nehz, de minden gond, minden problma ellenre is sikeres s szp vet tud maga mgtt a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge. Miutn a nemzetkzi pnzgyi-gazdasgi vlsg Csehorszgot s Magyarorszgot sem kmlte, mindkt orszgban nehezebb vlt a szmunkra ltszksgletnek minsthet tmogatsok beszerzse. Csehorszgban a kormnyzat jelentsen lefaragta a nemzeti kisebbsgek anyagi tmogatst, s Magyarorszgon a kormnyvlts kvetkeztben jelentkeztek problmk. A Prgai Tkr is jval kevesebb llami tmogatst kapott az idn, mint a korbbi vekben. gy vagy gy, de tny, hogy a problmk vgl is megolddtak, s a magyar szvetsg korbban betervezett hagyomnyos rendezvnyeinek mindegyikt meg tudtuk tartani. Ksznet ezrt tmogatinknak, a szvetsg orszgos s helyi vezetsnek, s termszetesen a nvtelen aktivistknak, azon aktv tagoknak, akik nlkl rendezvnyeink sem most, sem rgebben nem tudtak volna megvalsulni.

Nagy jelentsge van ezrt annak, hogy a CsMMSz elnke nemrgiben Budapesten tvehette a Kisebbsgekrt djat a magyar kztrsasgi elnk kezbl. Ez a CsMMSz munkjnak, tagsgnak az elismerst jelenti, de ugyanakkor ktelezettsget is r rnk. Tovbb kell menni a megkezdett ton.

Nincs mit takargatni, el kell fogadni, mert tny: a jv vben, illetve a kvetkez vekben sem igen lehet nagyobb anyagi tmogatssal szmolni. Ez azonban nem lehet akadlya annak, hogy szervezetnk tovbbra is szleskr s aktv munkt folytasson. ssze kell dugni a fejeket, s meg kell tallni az j forrsokat. Manapsg ezek regionlis s helyi szinten megtallhatak. Erre is mr van plda szervezetnkben.

Karcsony van. lljunk meg ht egy percre, s a htkznapok problmi helyett foglakozzunk egy kicsit a vasrnapok rmeivel. Azzal pldul, hogy kt vtizeddel a rendszervlts utn arnylag gazdag s szleskr magyar trsadalmi let van Csehorszgban. Ez alapveten tlnk fgg, s hogyha ezt ignyeljk, akkor azt meg is kell, hogy rizzk a jvben is. rdemes ezrt dolgozni.

Kellemes karcsonyi nnepeket, bks s boldog j vet, j egszsget s sok sikert kvnok mindenkinek ehhez az egsz szerkesztsg nevben.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos