www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2011/2 bemutatkozik

Beszljk meg

Hurr, jra itt a nyr! Iskols korunkban ez kthnapnyi szabadsgot, nfeledt boldogsgot, jtkot s szrakozst, a vilg jabb s jabb rmeinek - de rnyoldalainak is - a felfedezst, megismerst jelentette.

Nyri szabadsgra, mr aki teheti, ma is elmegy. Persze jval rvidebb idre, s ltalban jval drgbban. Gyakran megynk klfldre, Magyarorszgra, Szlovkiba, de a cseh s morva fld is rengeteg ltnivalt knl.

Kztk sok olyat is, ami a magyarokkal, a magyar mlttal s kzelmlttal kapcsolatos. Nos, ezeket ajnlanm a tisztelt olvas figyelmbe. Bolyongjon az orszgban akr egymagban, akr csaldtagjaival, bartaival, ahol lehet, keresse fel ezeket a helyeket. S ami nagyon-nagyon fontos: ismertessk meg ezeket a magyar emlkeket gyerekeinkkel, unokinkkal is. Van mire bszknek lenni.

Br a magyarok nem shonosok a mai Cseh Kztrsasgban, de az nyugodtan elmondhat, hogy mltunkban sok a kzs: voltak kzs kirlyaink, kzsen ltnk egykori birodalmunkban az Osztrk-magyar Monarchiban, majd Csehszlovkiban, ahol bellnk a nemzettl elszakadva kisebbsg, mg a csehekbl (a szlovkokkal egytt) llamalkot tbbsg lett. Mostanban meg eurpai unis vilg van, a hatrok virtulisak, s tjrhatak. Szval

De trjnk vissza a csehorszgi s morvaorszgi magyar emlkekhez. Figyelembe vve az elbb emltett krlmnyeket nyilvnvalan nem vletlen, hogy van bellk elg. Felsorolsuk - mg ha csak a legfontosabbakat emltennk is - messze meghaladja ennek az rsnak a terjedelmt, lehetsgeit. Nhny ve tbb rszes sorozatban a Prgai Tkr hasbjain is bemutattuk az egyes rgikban tallhat legfontosabb magyar emlkeket. Akit rdekel, s megvannak a lap rgebbi szmai, jra tnzheti a sorozatot.

Meggyzdsem, hogy nismeretnk szempontjbl fontos s rdemes megismerni minl tbb csehorszgi magyar emlket. Ha msrt nem, ht csak azrt is, hogy ha mr sorsunk a cseh s morva fldre vetett, s ha ma mr ezen a tjon vagyunk otthon, akkor - legalbbis n gy vlem - ezek a magyar emlkek is hozzjrulhatnak ahhoz, hogy a Cseh Kztrsasgban ne csak otthon, hanem itthon is legynk, itthon is rezhessk magunkat.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos