www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2012/1 bemutatkozik

Beszljk meg…

Tny s val, hogy a tavalyi, teht a 2011-es csehorszgi npszmllson ismt kevesebben lettnk, illetve ismt kevesebben vllaltk magyarsgukat, mint a korbbi cenzusok alkalmval. A szmok nem hazudnak, s vilgosan beszlnek: 19 932 (1991), 14 672 (2001), 9049 (2011). Kt vtized alatt teht a felre cskkent a csehorszgi magyarok szma. Tetszik, nem tetszik, de ez van.

Vrhatan mr az idn sszel a nemzetisgeket, gy a magyarokat is rint rszletes adatok is a rendelkezsnkre fognak llni, s neki lehet majd fogni azok kirtkelshez, sszehasonltshoz. Meggyzdsem: nem lenne rossz, ha az adatokat egy szociolgus is ttanulmnyozn, sszevetn a korbbi kt npszmlls adataival, majd rtelmezn, kirtkeln mindezt. Meggyzdsem, hogy nismeretnk, nrtkelsnk szempontjbl ez hasznos tanulmny lenne.

Ugyancsak szksgesnek tartanm, hogy a tmt a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge is napirendre tzze, s elgondolkodjon afelett, mi is rejtzik valjban e fejldsi tendencia mgtt, illetve tudunk, tudnnk-e valamit is tenni ennek a folyamatnak a meglltsa rdekben.

Illzikban ringatni magunkat, brndokat kergetni nem rdemes. Tudatostom, akrcsak msok is, akik foglalkoznak a krdssel, hogy szervezetnknek - hasonlan a tbbi csehorszgi magyar szervezethez - nincsenek eszkzei, sem lehetsgei brmi mdon is befolysolni ezeket a trsadalmi folyamatokat. Mi nem shonosok, mi bevndorlk vagyunk cseh s morva fldn, sztszrtan lnk j haznkban, s sehol sem alkotunk szmottev, nagyobb lakossgi csoportot.

Mindezek ellenre arrl is meg vagyok gyzdve, hogy azrt egyfajta erklcsi ktelessgnk polni, megtartani szleink, szlfldnk hagyatkt, nemzetisgnket, magyarsgunkat. Nyilvnval, hogy ennek rdekben azrt tenni is kell valamit. Na de erre szolglnak szervezeteink, s egy kis sszefogssal, egy kis kzs munkval sok mindent el lehet rni.

Mindennek az alapja az, hogy van-e mg igny kzttnk magyarsgunk megtartsra, valamifle sszetartozsra. n gy ltom, hogy ez az igny mg l, s munksemberek is akadnak mg. Ezrt megfogyva br, de trve nem, csak egyet tudok ajnlani: gyrjk fel az ingujjunkat, s folytassunk munknkat. Sajt rdeknkben.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos