www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2012/2 bemutatkozik

Beszljk meg…

Szvetsgnk idn mrciusban, megalakulsa utn b 22 vvel, megtartotta a jubileumi, immr 10. tisztjt kldttkzgylst. Mr nmagban az a tny, hogy a Cseh-s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge tbb mint kt vtizede l, s orszgszerte rendszeres tevkenysget folytat, komoly eredmny. Azt jelzi, hogy a csehorszgi magyarok ignylik a magyar szervezetet, a magyar szervezeteket, mert 1990 ta szmuk rvendetesen megntt. Kizrlag rajtunk mlik, hogy ez gy legyen a jvben is.

Mg szervezeteink szaporodnak, a csehorszgi magyarok ltszma cskken. A npszmllsi adatok szintn jeleznek valamit. spedig valami nagyon lnyegeset. Az 1991-es 19 932 s a 2011-es 9049 messzirl sem azonos szmok, slyuk egyltaln nem cserlhet fel. A demogrfiai mrleg nyelve nagyon kibillent, s a szmunkra igencsak kedveztlen irnyban. Ez egy olyan dolog, amin nagyon el kell gondolkodni. Ms dolog, s ez is elgondolkodtat, hogy tudunk-e ezen a tren valami rdemlegeset tenni. Ha valamit lehet, azt mindenkppen meg kell tennnk.

Mieltt depressziba esnnk gyorsan megjegyzem, hogy a kzelmltnak vannak azrt naposabb, kellemesebb hrei is. Kiemelkedik kzlk az, hogy mjus kzepn Prga belvrosban emlktblt kapott Grgey Artr, honvdtbornok, az 1848-1849-es magyar forradalom s szabadsgharc egyik nagy hadvezre, a magyar vegyszet egyik kiemelked alakja, aki a Moldva-parti metropolisban jrt egyetemre, s itt is nslt.

A tbla kihelyezse sokves s kitart igyekezetet koronzott meg. Ugyanakkor a tbla bizonytka annak is, hogy a csehorszgi magyarok munkjnak komoly s maradand eredmnyei is vannak. Csak remlni tudjuk, hogy Grgey Artr emlktblja eltt a jvben sokan megllnak, s az eszkbe juttatja, hogy magyarok is lnek ezen a fldn.

Szintn Prgban, a kommunista rendszer ldozatainak a motoli temetben lv kegyeleti helyn ll kzponti emlkmvn pedig tavaly sz ta egyebek kztt egy Esterhzy Jnos emlktbla is emlkeztet a magyarokra. A sajtbl is tudjuk, hogy a tbla les vitk trgya. Eddig azonban a helyn van, s llja a vihart, llja a sarat. Mst, mint ksznetet mondani mindazoknak, akik ezrt valamit is tettek, nem lehet.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos