www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2012/5 bemutatkozik

Beszéljük meg…

Ha nem történik semmi váratlan, és minden a tervek szerint alakul, akkor jövőre a Prágai Tükör az eddigi öt helyett hat alkalommal, a fekete-fehér kiadás helyett pedig teljes egészében színesen jelenik meg.

Az immár húsz évfolyamot maga mögött tudó egyetlen csehországi magyar közéleti és kulturális folyóiratnak tehát új, korszerű szabású ruhája lesz, míg eszmeiségében, tartalmában továbbra is az eddigi hagyományt, vonalat viszi tovább: elsősorban a csehországi magyarokhoz, illetve a csehországi magyarok iránt érdeklődő magyarokhoz és más nemzetiségűekhez kíván szólni.

A „ha” szócskára azért van szükség, mert bár az újság két évtizedet tudhat már maga mögött, megjelenése - mint más csehországi kisebbségi lapoké is - a pályázati rendszer szabályai miatt minden év elején megkérdőjeleződik. A kulturális tárca pályázati rendszere ugyanis nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy milyen múltja van egy lapnak, s mindenki alapvetően egyenlő szintről, a nulláról indul. Így aztán bárki elbukhat, tehát megtörténhet, hogy ilyen vagy olyan oknál fogva nem kap semmiféle támogatást még egy évek óta sikeres újság sem.

Ezzel nem a vészharangot szerettem volna megkongatni, inkább csak ismételten felhívni a figyelmet egy szakmai körökben már többször vitatott helyzetre.

Szükséges azonban hangsúlyozni, hogy a cseh kulturális tárca eddig mindig nagyon méltányos volt velünk szemben, s a Prágai Tükör megjelenését egyszer sem kérdőjelezte meg, hanem mindig erőteljesen támogatta. Miután a magyarországi támogatás sem maradt el, már csak rajtunk múlott, s múlik, hogy az újság megjelenését bebiztosítsuk. Reméljük, hogy ez a jövő évben is így lesz, s márciusban már a kezünkbe vehetjük a megújult lapunkat.

Karácsony van, a meghitt családi együttlét ünnepe, s ilyenkor illendő, hogy a szerkesztőség is kellemes és boldog ünnepeket kívánjon minden kedves olvasónknak. A jövő évben pedig sok sikert, elégedettséget, reménységet és főleg jó egészséget. Mert a jó egészség alapja mindennek.

Tisztelettel:

 

Kokes János