www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2013/1 bemutatkozik

Beszljk meg…

Rgi igazsg, hogy az embernek haladnia kell a korral, mert aki megll, az knyrtelenl lemarad. Nincs ez mskppen a mdiban sem. Az idnknti vltozsok teht szksgesek, elkerlhetetlenek. Vitathatatlan, hogy az idn immr a 21. vfolyamba lp Prgai Tkrnek is szksge volt a megjulsra. Kt vtized utn ez az jsg is kisznesedett s az eddig t helyett hat alkalommal, teht rendszeres, kiszmthat idkzkben fog megjelenni. Eszmeisgben s tartalmban azonban tovbbra is a csehorszgi magyarokat, s ltalban a magyarsgot kvnja szolglni.

A Tisztelt Olvas most a lap els sznes szmt tartja a kezben, s ezrt szeretnm megkrni, mondjon vlemnyt rla. Elssorban azt mondja el, ami nem tetszik, min kellene mg vltoztatni, mit, vagy mirl olvasna szvesen ebben a lapban. Ismtelten krem, tudatostsuk, hogy ez az jsg a mink, a csehorszgi magyarok, teht jogunk van beleszlni abba, hogyan nzzen ki, mirl rjon. Mr sokadszor rom le, de hiszem: csak prbeszddel tudunk elrehaladni minden tren.

A Prgai Tkr kiadja a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge. Az immr majdnem negyedszzados szervezet legfbb clja a csehorszgi magyarok sszefogsa, megszervezse. A Rkczi Anna vezette jelenlegi orszgos elnksg, amely lnyegben a Prgai Tkr szerkesztbizottsgnak a funkcijt is elltja, vek ta szorgalmazza a csehorszgi magyar szervezetek szorosabb, koordinltabb egyttmkdst is. Ez szmos esetben mr valsg.

Ezt a feladatot a Prgai Tkr is felvllalja, s igyekszik megvalstani. A lap ezrt nyitott s teret ad az sszes csehorszgi magyar szervezetnek, hogy bemutathassa munkjt, vzolhassa elkpzelseit. Ismert kzmonds, hogy a nma gyereknek az anyja sem rti szavt. Krem ezrt a csehorszgi magyar szervezeteket, s az rdekld magyarokat, hogy szlaljanak meg a Prgai Tkr lapjain. A jtsztr adott, csak jtszani kell.

Ne feledjk: mi csehorszgi magyarok nem vagyunk ugyan tl sokan, de szvetsgnk, szervezeteink mgtt mr vannak olyan komoly eredmnyek, amelyeket brkinek fel tudunk mutatni, s amelyekre pteni lehet, s kell is. Taln azt is elmondhatjuk, hogy a negyedszzad alatt sikerlt mr kialaktanunk egyfajta csehorszgi magyar trsadalmi letet, kialaktani egyfajta hagyomnyt.

Mindenkit arra krek, trjk fel az ingujjunkat, s lssunk hozz a munka folytatshoz. Sajt rmnkre, nmagunk s a magyarsg rdekben.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos