www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2013/2 bemutatkozik

Beszljk meg…

Megrintette a csehorszgi nemzeti kisebbsgeket is a nemzetkzi pnzgyi-gazdasgi vlsg szele. Mgpedig igen erteljesen. Mg az utbbi vekben a cseh kormnyzat csak korltozta a kisebbsgi kultra s sajt tmogatst, az idei vben mindezeket radiklisan a felre cskkentette. Hogy ez mit jelent, milyen kvetkezmnyei lehetnek, azt egy kisebbsgi embernek azt hiszem, nem kell klnsebben magyarzni.

De mgis konkrtabban. A kilencvenes vek vgn pldul a kisebbsgi sajt ves llami tmogatst 30 milli koronban llaptotta meg a kormnyzat. Tbbszr is krtk ennek az sszegnek a valamifle nvelst, de sikertelenl. Az idn viszont az trtnt, hogy ennek az sszegnek csak a fele jutott a kisebbsgi lapok tmogatsra. Hogy a mai 15 milli korona rtke messzirl sem azonos a msfl vtizeddel ezeltti 30 milli rtkvel, az biztos nem szorul magyarzatra.

Ez a helyzet egyes jsgoknl ha az rintettek nem szereznek ms forrsbl tmogatst nemcsak a megjelens korltozst, de egyenesen a megsznst is jelentheti. Rendkvl slyos gy ez azokban az esetekben, amikor az adott kisebbsgeknek csak egy lapjuk van. Ez a mi esetnk is.

Nem vletlen teht, hogy ez a helyzet elgedetlensget s felhborodst vltott ki a kisebbsgek krben, s a kormny mellett mkd Kisebbsgi Tancsban l kpviselik kln trgyalst kezdemnyeztek Karel Schwarzenberggel, a tancs elnkvel. Schwarzenberg jelezte, ksz a trgyalsokra.

Bzni kell abban, hogy ezek a slyos gondok elbb vagy utbb, megolddnak. A Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge intenzven keresi a megoldsokat.

Ugyanakkor itt a legfbb ideje elgondolkodni azon, mi lesz a jvben. Nyilvnval, hogy a kisebbsgi trsadalmi-kulturlis rendezvnyek, jsgok csak egszen kivteles esetekben tudnak nfenntartk lenni. El kell gondolkodni azon, hogy az llami tmogatsok mellett hogyan lehetne esetleg ms forrsokbl is beszerezni a tevkenysgnkhz szksges anyagi eszkzket, illetve, hogyan lehetne sszerbben kihasznlni a rendelkezsnkre ll forrsokat.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos