www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2013/3 bemutatkozik

Beszljk meg…

Nyr van. Felntteknek a szabadsg, gyerekeknek a sznid ideje. Magyszer, kitn alkalom az egyttltre, a kzs idtltsre, a kzs tevkenysgre. Hagyomnyos alkalom arra, hogy kisebb-nagyobb csemetinknek megmutassuk az orszgot, vilgot, elmondjunk rla ezt vagy azt. A szlfldjktl tvol lknek j lehetsg az egykori csald, a rokonsg, a bartok, a szkebb haza megltogatsra.

Csehorszgban l, dnten szlovkiai szrmazs magyarknt alkalom arra, hogy gyermekeinkkel nem csak a sokszn nagyvilgot, hanem a magyar vilgot is megismertessk.

A magyar krnyezetben l szlovkiai nagyszlkhz kerl gyermekeinknek nyron a legtbb esetben lehetsgk nylik a magyar nyelv elsajttsra, illetve tkletestsre is. Az alapokat gyermekeink ebben a krnyezetben gyakran megkapjk. Az azonban mr a szlkn mlik, hogy pl-e r valami tartsabb ptmny is.

Az ilyenkor szvd bartsgok is rendkvl fontosak, hiszen a gyermeknk gy kerl kzelebbi kapcsolatba azzal a valsggal, illetve azokkal az emberekkel, vagy inkbb a gyermekeikkel, akik a mi korbbi letnk szerves rszt kpeztk. Szlfldnk gy rthet, kzzel foghatv valsgg vlik gyermekeink szmra is.

Az egsz trtnelmi Magyarorszg terletn, de termszetesen msutt is, felttlenl keressk fel mltunk s kultrnk emlkhelyeit, nevezetessgeit. Olvasni, hallani valamirl, illetve ltni, megtapintani valamit, kzismerten nem egy s ugyanaz.

S ha pedig Csehorszgban tltjk a nyarat, egyebek kztt rdemes felkeresni s megtekinteni a magyarokhoz fzd emlkeket, emlkhelyeket is. ppen ehhez prbl egy kis fogdzt adni lapunk idei sorozata is. Higgyk el nekem, hogy ez nagyon fontos. Tbbek kztt azrt is, hogy ne csak otthon, hanem itthon is legynk Csehorszgban.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos