www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2013/4 bemutatkozik

Beszljk meg…

Szmunkra a nagy krds az, hogy a politikai vltozsok kvetkeztben vltozik-e a nemzeti kisebbsgekhez val kormnyzati hozzlls.

Mint ismeretes a kisebbsgi sajt s kultra tmogatsa az utbbi vekben cskkent, ami minket is kedveztlenl rintett, klnsen az idei vben. A slyos helyzetet csak magyarorszgi segtsggel sikerlt thidalni. Ha ez a helyzet megismtldne, szvetsgnknek s lapunknak is komoly gondokkal kellene megkzdenie. Fenyeget plda, hogy pnzgyi problmk miatt az idn mr megsznt, illetve a megszns szlre kerlt nhny csehorszgi kisebbsgi lap.

A jv vre szl kisebbsgi kulturlis plyzatot mr kirtk, mg a sajtplyzat felttelei egyelre nem ismertek. Van ugyan gret arra, hogy az idei vre nagyon-nagyon megkurttott sajttmogatsi sszeget visszavinnk legalbb a 2009-es szintre, de ez messzirl sem biztos.

Mindez alapveten a jv vi llami kltsgvets fggvnye, klnsen annak, mennyit kap majd a kulturlis trca, illetve hogy annak vezetse milyen sszeget lesz hajland a kisebbsgi sajtra fordtani.

rdemes, st szksges teht neknk is odafigyelnnk az szi hazai politikai esemnyekre. Ugyanakkor ideje lenne azon is elgondolkodni, milyen lehetsgeink vannak arra, hogy tevkenysgnkhz ms forrsokbl is anyagiakat szerezznk.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos