www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2013/4 bemutatkozik

Beszéljük meg…

Számunkra a nagy kérdés az, hogy a politikai változások következtében változik-e a nemzeti kisebbségekhez való kormányzati hozzáállás.

Mint ismeretes a kisebbségi sajtó és kultúra támogatása az utóbbi években csökkent, ami minket is kedvezőtlenül érintett, különösen az idei évben. A súlyos helyzetet csak magyarországi segítséggel sikerült áthidalni. Ha ez a helyzet megismétlődne, szövetségünknek és lapunknak is komoly gondokkal kellene megküzdenie. Fenyegető példa, hogy pénzügyi problémák miatt az idén már megszűnt, illetve a megszűnés szélére került néhány csehországi kisebbségi lap.

A jövő évre szóló kisebbségi kulturális pályázatot már kiírták, míg a sajtópályázat feltételei egyelőre nem ismertek. Van ugyan ígéret arra, hogy az idei évre nagyon-nagyon megkurtított sajtótámogatási összeget visszavinnék legalább a 2009-es szintre, de ez messziről sem biztos.

Mindez alapvetően a jövő évi állami költségvetés függvénye, különösen annak, mennyit kap majd a kulturális tárca, illetve hogy annak vezetése milyen összeget lesz hajlandó a kisebbségi sajtóra fordítani.

Érdemes, sőt szükséges tehát nekünk is odafigyelnünk az őszi hazai politikai eseményekre. Ugyanakkor ideje lenne azon is elgondolkodni, milyen lehetőségeink vannak arra, hogy tevékenységünkhöz más forrásokból is anyagiakat szerezzünk.

Tisztelettel:

 

Kokes János