www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2013/5 bemutatkozik

Beszljk meg…

Akr tetszik, akr nem, megllthatatlanul szalad az id. Kt rpke v mlva mr egy kerek negyedszzadot tudhat maga mgtt a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge. Nagy id ez, emberletben egy egsz generci.

Szervezetnk alaptinak s tagjainak tbbsge az indulskor, 1990-ben alkot ereje teljben volt, s megtette, amit az adott kor megkvetelt tle: ltrehozta a csehorszgi magyarok mig legnagyobb szervezett, s kialaktotta a magyar trsadalmi letet az azta nllv vlt Cseh Kztrsasgban. Idkzben hl Istennek - tbb magyar civil szervezet is alakult. A magyar szvetsg tagjai ott bbskodtak mindegyik megszletsnl. Megint azt tettk, amit tennik kellett.

Az id azonban knyrtelen. Szervezetnk tagjainak tlagos letkora egyre emelkedik, minek kvetkeztben egyre inkbb eltrbe kerl a genercivlts, a megfiatalts kvetelmnye. Nem knny feladat, mert ma mr radiklisan megvltozott trsadalmi krlmnyek kztt lnk, s az rdeklds a magyar kzssgi let irnt Csehorszgban nehezen hasonlthat ssze az 1989/1990-es helyzettel. Szervezeteinknek pedig addig van ltjogosultsguk, amg kzssgi igny van rjuk.

A magyar trsadalmi let alapjai Csehorszgban le vannak rakva, kr lenne ezeket az alapokat plet nlkl hagyni. S hogy ez is megy, arra j plda Brnn, ahol a helyi magyar szervezet idn sszel nnepelte megalakulsnak 20. vforduljt. A jubileumi nnepsgen j volt ltni, hogy a fiatal generci masszvan s aktvan jelen van az alapszervezetben. Az utnptls Dl-Morvaorszgban teht biztostottnak ltszik. Magyar kzssgnk szmra j lenne, ha a brnni tapasztalatokat lehetsgeik szerint ms alapszervezetek is tvennk, s a brnni pldt msutt is kvetnk.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos