www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2014/2 bemutatkozik

Beszéljük meg…

Az utóbbi mintegy másfél év hektikus belpolitikai fejleményei következtében nyilván elkerülhetetlen volt, hogy kormány mellett mûködõ nemzeti kisebbségi tanács élén is gyakoriak voltak a személyi változások, s maga a tanács sem úgy mûködött, ahogy azt a kisebbségek elvárták volna. Különösen súlyos problémaként jelentkezett a kisebbségi tevékenységek központi támogatásának lefaragása.

Karel Schwarzenbergnek, aki Petr Neèas kormánya idején 2013 nyaráig állt a tanács élén, ugyanis korábban nem sikerült elérnie a pénzügyi tárcánál, hogy az ne csökkentse az amúgy is egyre inkább értékét vesztett kisebbségi kulturális és sajtótámogatásokat. Ennek ellenére úgy tûnik, hogy a kisebbségek elégedetlensége következtében megfogalmazott bírálatok mégis meghozták az eredményt, mert az idei évre azért mégiscsak valamivel több pénzt jutott, mint a korábbi években.

A nemzetiségi tanácsnak február óta Jiøí Dienstbier, szociáldemokrata emberi jogi miniszter személyében új elnöke van. Dienstbier jó ismerõje a legkülönbözõbb kisebbségi problémáknak, s közismerten empátiával kezeli ezeket. Ez számunkra jó hír.

Ugyanakkor az utóbbi hónapokban olyan hírek keltek szárnyra, hogy az illetékesek mérlegelik: a kisebbségi tanács megszûnne önálló tanácsadó szerv lenni, s a kormány helyett a kulturális minisztérium, vagy a külügyminisztérium kötelékében mûködne, s módosulna statútuma is. Az elképzelés részletei nem ismeretesek, azt sem tudni igazán, van-e mindennek valós alapja. Érdeklõdésemre senki nem erõsítette meg, de senki sem cáfolta, hogy van ilyen vita. Bármi is lesz az eredmény, remélni kell, hogy a tanács szerepe nem fog csökkenni. Döntéseket ugyan eddig sem hozott, nem is hozhatott, ajánlásait sem vették mindig figyelembe, de információ- és tapasztalatcsere fórumaként a nemzeti kisebbségek számára nagyon fontos hely volt. Bízzunk benne, hogy az is marad.

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségét eddig, két választási idõszakon át, Rákóczi Anna, országos elnök képviselte a testületben. Miután a statútum szerint harmadik megbízatási idõszakra nincs lehetõség, a CSMMSZ országos elnöksége Szaló Bélát jelölte képviselõnknek a testületbe.

Rákóczi Annának elismerés és köszönet jár eddigi munkájáért, míg Szaló Bélának pedig sok sikert kívánunk.

Tisztelettel:

 

Kokes János