www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2014/3 bemutatkozik

Beszljk meg…

Genercivlts! Ez a sz jutott eszembe, amikor sszelltottam a Prgai Tkr idei harmadik szmnak tartalmt. Emlkeztetl: meghalt Plffy Sndor s Burin Lszl, egy ve tvozott el kzlnk Bajnok Istvn, Csmy Lajos tavaly tlttte be 90. letvt, a kvetkez szmunkban runk arrl, hogy Bredr Gyula is belpett a 90 vesek klubjba.

Ezek a nevek minden tovbbi pontosts s magyarzat nlkl - a cseh- s morvaorszgi magyarok szempontjbl fontos, nagyon fontos nevek. Mindegyikk a maga aktv korban trtnelmet rt, csehorszgi magyar trtnelmet, ha szabad ezt a kifejezst hasznlni. Tvozsuk a kzletbl vesztesg a csehorszgi magyar kzssg szmra, amelyet ptolni kell. Nyilvn nem knny dolog ez, de az let knyrtelen, s akr akarjuk, akr nem akarjuk, megy tovbb a maga tjn. Ez olyan trvny, amit senki sem tud megszegni.

Ha krlnznk berkeinkben ltjuk, hogy a csehorszgi magyar kzletben rsztvevk tbbsge fleg a korosabb, lete kenyernek javt mr megev emberek kreibl kerl ki. Az aktv kzpkorakbl mr jval kevesebb van, s a fiatalok szma mg ennl is szernyebb.

Minden sopnkods ellenre fiatalok is vannak, szt krnek. Jl teszik, mert get szksg van rjuk. Erre is a Prgai Tkrben talltam pldkat. Az egyik korbbi szmban pldul Folk Zsfinak, az AED j elnknek voltak rdekes megltsai, s tleteirl grete szerint - ksbb a lap hasbjain is beszmol. Az j hungarolgus tehetsgekrl pedig H. Tth Istvn ad hrt a mostani lapszmban.

Mi cseh- s morvaorszgi magyarok nem vagyunk sokan, de az 1989-es rendszervlts ta eltelt negyedszzadban sikerlt kialaktanunk valamifle magyar trsadalmi letet a Cseh Kztrsasgban, kzs rdeknk, hogy ez tovbbra is fennmaradjon, s ha lehet, tereblyesedjen, ersdjn. Ehhez aktv kzleti szemlyisgekre van szksg, akik kpesek megmozgatni az embereket, s megszervezni kzs tevkenysgket. Mindez persze csak akkor lehetsges, ha tovbbra is lesz igny a csehorszgi magyar trsadalmi letre, szervezetekre. Meggyzdsem, hogy minden problma ellenre is ez az igny mg ma is ltezik. Nzznk szembe teht a kihvssal, s merjnk tovbbra is ersek, magyarok lenni. Ne feledjk: ezen a tren alapveten mindig minden csak rajtunk mlik.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos