www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2014/4 bemutatkozik

Beszljk meg…

Nem egszen fl v mlva 2015 februrjban nnepli a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge megalakulsnak 25. vforduljt. Az orszgos elnksg mr neki is fogott a jubileumi megemlkezs megtervezsnek.

Egy negyedszzad - akrhogy is nzzk - hossz id. Amikor az 1989-es rendszervlts utni eufriban szervezetnk megalakult, senki sem tudta pontosan megmondani, mit hoz a jv, mi vr rnk. Akkor csehszlovkiai magyarok, ma csehorszgi magyarok vagyunk. Csehszlovkia kettvlt, megalakult az nll cseh s a szlovk llam. A tbb mint flmillis csehszlovkiai magyar kisebbsgbl mra alig tzezres Csehorszgi magyar kisebbsg lettnk. Trsadalmi helyzetnk, slyunk megvltozott.

A Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge az elmlt negyedszzad alatt nagyon sok mindent tett annak rdekben, hogy a megvltozott krlmnyek kztt is meglhessk magyarsgunkat, poljuk hagyomnyainkat, megrizzk anyanyelvnket. Termszetes, hogy vannak olyan dolgok is, amit bizony szintn j lett volna megcsinlni, st, meg kellett volna csinlni, de ilyen vagy olyan oknl fogva mgsem kerlt r sor. Ilyen az let.

A magyar szvetsg az elmlt huszont v alatt bebizonytotta letkpessgt. A tagsg s a munka nkntes, s rmmel tlthet el mindenkit, hogy a megalakuls utn negyedszzaddal is van r trsadalmi igny.

A kzelg jubileum ugyanakkor j alkalom arra, hogy visszanzznk az elmlt vekre, munknkra, vitinkra, sikereinkre s kudarcainkra. Az okos ember mindig tanul a mltbl.

Megragadva az alkalmat szeretnm ezton olvasinkat felhvni arra, hogy rjk meg a Prgai Tkrnek rdekes emlkeiket, j s rossz tapasztalataikat, tleteiket s elkpzelseiket. A szerkesztsg szvesen ad helyet ezeknek az rsoknak. gy a magyar szvetsg, mint a Prgai Tkr is egyformn a mink, a csehorszgi magyarok. Hasznljuk ki a lehetsget, osszuk meg tapasztalatainkat, elkpzelseinket msokkal is. Ha valakinek birtokban vannak a szvetsgnkkel kapcsolatos rdekes s kzrdekldsre szmot tart fnykpek, dokumentumok, azok is teret kaphatnak a folyiratban.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos