www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2014/5 bemutatkozik

Beszljk meg…

gy vlem, nem sokan tudatostjuk, hogy amikor tlpjk a mai cseh-szlovk llamhatrt, tulajdonkppen a trtnelmi s vszzados cseh-magyar llamhatrt lpjk t, pontosabban fogalmazva az egykori Cseh Kirlysg s a Magyar Kirlysg kzti hatrt.

Hossz vszzadokon t ugyanis a csehek s a magyarok kzvetlen szomszdok voltak, teht az 1993-ban megalakult Cseh Kztrsasg jelkpes dntse, miszerint Magyarorszgot tiszteletbeli szomszdjnak tekinti, nem volt ppen alaptalan.

A szomszdsg az egyik magyarzata annak, hogy ezer vvel ezeltt pldul a cseh s a magyar uralkodi dinasztia, a Pemyslek s az rpdok, arnylag gyakran kerltek csaldi, rokoni kapcsolatba egymssal. Az sem vletlen, hogy a mai Dl-Morvaorszgban tbb olyan telepls is van, amelynek nevben megtallhat az uhersk, teht a magyar jelz.

A prgai Kroly Egyetemnek szinte megalakulstl kezdve voltak magyarorszgi hallgati. Tavaly sszel nnepeltk azt, hogy a mltn nagy hr egyetemen 160 ve megindult a magyar nyelv oktatsa is. A npek tantjnak nevezett dl-morvaorszgi szlets Jan mos Komensknek sem esett nyilvn nagyon nehezre, hogy Srospatakra menjen tantani, nevelni.

Ez a peregrinci a mai korban is folytatdik. Prga s Brnn ma minden tlzs nlkl fontos magyar felsoktatsi kzpontnak minsthet, hiszen napjainkban a felvidki magyarok szzai jrnak az ottani egyetemekre s fiskolkra. Bizonytka ennek, hogy a prgai Ady Endre Dikkr s a brnni Kazinczy Ferenc Dikklub mr tbb vtizedes sikeres tevkenysget tudnak maguk mgtt.

A magyarok s a csehek teht szomszdnpek, st a bcsi kzpont Habsburg-birodalomban hossz ideig egy llamalakulaton, llamszvetsgen bell is ltek.

Meggyzdsem, hogy a mai gyorsan mozg, gyorsan vltoz vilgban rdemes nha erre a mltra is gondolni, hogy ne csak azt vegyk szre, ne csak azt lssuk, ami elvlaszt, hanem azt is, ami sszekt.

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos