www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2014/6 bemutatkozik

Beszéljük meg…

Magyarnak lenni Csehországban… Tudjuk, tudatosítjuk, hogy a valós életben mit is jelent ez?

Törvény és a társadalom szempontjából semmi gond. Bárki szabadon lehet magyar, magyarellenesség a csehek körében - a mindenütt létezõ kivételektõl - eltekintve nincs. Miután döntõ többségünk szülõföldjén Szlovákiában, vagy ha úgy teszik Felvidéken, ez másképpen van, hát elmondhatjuk, hogy a magyarnak lenni Csehországban jó.

Ez az érem egyik oldala, de nézzük meg a másikat is.

Csehországban a magyarok szórványban élnek, számottevõbb, szervezettebb magyar közösségekrõl csak Prágában, részben pedig Brünnben és Ostraván lehet beszélni. Szervezeteink közül csak Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége fejt ki tevékenységet országos szinten is. A többi szervezet munkája gyakorlatilag Prágára korlátozódik.

Fõleg a CSMMSZ mûködése biztosítja azt, hogy országos szinten a rendszerváltás utáni negyedszázad alatt kialakult egyfajta magyar társadalmi élet Csehországban. A legnagyobb korlát az, hogy népesebb és gazdaságilag erõsebb magyar háttér sehol sincs az országban. Itt megint Prága a kivétel, ahol a magyaroknak rendelkezésükre áll a magyar állam diplomáciai képviselete, kulturális intézete is.

Ilyen körülmények között magyar iskolára, vagy legalábbis magyar nyelvoktatásra nem igen van lehetõség. Nagy sikernek mondható, hogy Prágában a helyi lehetõségeket kihasználva egyfajta oktatás azért mégis csak van.

A csehországi magyarok többsége vegyes nemzetiségû házasságban él, a gyerekek csak egy töredéke tud magyarul, s magyar öntudatuk legalábbis hiányos. A magyar szülõk többsége – az okok most mellékesek - sajnos nem tanítja meg gyermekeit saját anyanyelvére, ami jövõnkre nézve meghatározó hatással van. Magyar gyerek nélkül nincs magyar jövõ Csehországban. Miután a szlovákiai magyarok bevándorlása is csökkenõ tendenciát mutat, nem véletlen, hogy összlétszámunk csökken.

Nyilvánvaló, hogy a tényeket tovább lehetne sorolni, de erre most nincs hely. Azonban már ebbõl is látszik, hogy magyarnak lenni, és fõleg annak megmaradni, Csehországban nem könnyû, komoly plusz munkát jelent az életben.

Mindenkinek magának kell eldöntenie, vállalja-e. Én azt mondom, megéri. Aligha van szebb érzés, mint amikor az unokának esténként magyarul lehet mesélni…

Karácsony van, gondoljunk erre is. Kellemes ünnepeket és boldog új esztendõt kívánok mindenkinek!

Tisztelettel:

 

Kokes János