www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2014/6 bemutatkozik

Beszljk meg…

Magyarnak lenni Csehorszgban… Tudjuk, tudatostjuk, hogy a vals letben mit is jelent ez?

Trvny s a trsadalom szempontjbl semmi gond. Brki szabadon lehet magyar, magyarellenessg a csehek krben - a mindentt ltez kivtelektl - eltekintve nincs. Miutn dnt tbbsgnk szlfldjn Szlovkiban, vagy ha gy teszik Felvidken, ez mskppen van, ht elmondhatjuk, hogy a magyarnak lenni Csehorszgban j.

Ez az rem egyik oldala, de nzzk meg a msikat is.

Csehorszgban a magyarok szrvnyban lnek, szmottevbb, szervezettebb magyar kzssgekrl csak Prgban, rszben pedig Brnnben s Ostravn lehet beszlni. Szervezeteink kzl csak Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsge fejt ki tevkenysget orszgos szinten is. A tbbi szervezet munkja gyakorlatilag Prgra korltozdik.

Fleg a CSMMSZ mkdse biztostja azt, hogy orszgos szinten a rendszervlts utni negyedszzad alatt kialakult egyfajta magyar trsadalmi let Csehorszgban. A legnagyobb korlt az, hogy npesebb s gazdasgilag ersebb magyar httr sehol sincs az orszgban. Itt megint Prga a kivtel, ahol a magyaroknak rendelkezskre ll a magyar llam diplomciai kpviselete, kulturlis intzete is.

Ilyen krlmnyek kztt magyar iskolra, vagy legalbbis magyar nyelvoktatsra nem igen van lehetsg. Nagy sikernek mondhat, hogy Prgban a helyi lehetsgeket kihasznlva egyfajta oktats azrt mgis csak van.

A csehorszgi magyarok tbbsge vegyes nemzetisg hzassgban l, a gyerekek csak egy tredke tud magyarul, s magyar ntudatuk legalbbis hinyos. A magyar szlk tbbsge az okok most mellkesek - sajnos nem tantja meg gyermekeit sajt anyanyelvre, ami jvnkre nzve meghatroz hatssal van. Magyar gyerek nlkl nincs magyar jv Csehorszgban. Miutn a szlovkiai magyarok bevndorlsa is cskken tendencit mutat, nem vletlen, hogy sszltszmunk cskken.

Nyilvnval, hogy a tnyeket tovbb lehetne sorolni, de erre most nincs hely. Azonban mr ebbl is ltszik, hogy magyarnak lenni, s fleg annak megmaradni, Csehorszgban nem knny, komoly plusz munkt jelent az letben.

Mindenkinek magnak kell eldntenie, vllalja-e. n azt mondom, megri. Aligha van szebb rzs, mint amikor az unoknak estnknt magyarul lehet meslni…

Karcsony van, gondoljunk erre is. Kellemes nnepeket s boldog j esztendt kvnok mindenkinek!

Tisztelettel:

 

Kokes Jnos