www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2001/1 bemutatkozik

a Prgai Tkr 2001/1. szma

Ha olvasnk bevett, br nem ktelez szoks szerint mindjrt az els lapon nyitja ki ezt a szmot, ltnia kell, hogy valami megvltozott.

Vltozs a dolgok trvnye s rendje, s sokfle lehet. Van, hogy megvltozik egy futballcsapat, egy henteszlet vagy egy politikai prt neve, de mindenki tudja, hogy ms nv alatt ugyanaz, ami annak eltte volt. S van gy is, hogy megmarad a nv, de vltozik, amit fed. Mint ppen a jelen esetben is.

A Prgai Tkr 1993-ban indult, s mr bekszntjben, a kvetkez szmoktl kezdve pedig szmonknt kln-kln is bemutatkozott. Hogy kinek? Ht az olvasnak. Ez a szoks - vagy ha gy tetszik, hagyomny - egy darabig mg, habr nmileg ms alapon s formban, azutn is megmaradt, azutn felvltottk egyb bevezet szlamok, mint pldul a Tisztelt Olvasnk vagy Tisztelt Honfitrsunk.

A 2000 vgn leksznt fszerkeszt bcsnyilatkozatban azt rja: mindig is az volt a vlemnye, hogy a lap az olvashoz szljon. S ez ktsgkvl helyes llspont, ppcsakhogy nem jkelet. Hiszen ez csak magtl rtetdik: ugyan kihez is szljon egy lap, ha nem olvasihoz? gy ht visszatrve a lap indulsakor bevezetett szokshoz, jra csak bemutatkozunk - e jelen szmunk minden olvasjnak. De azrt nem bnnnk, ha akadna kztk legalbb egy olyan, szakllval a fldet sprget olvas, ki lapunkat elejtl vgig figyelemmel ksrte, s tanja volt a lap mkdsnek s talakulsainak.

ugyanis tanusthatja, amirl ksbb bekapcsoldott olvasinkat valamelyest tjkoztatnunk kell: a Prgai Tkr folytonossgban valban voltak trsek s szakadsok, s nem tagadhatjuk, hogy ez a mostani szm voltakppen, akrhogyan nzzk is, visszatrs, visszatrs amaz els koncepcihoz, ahonnan indult. Szerkesztsgbe bekapcsoldtak a rgi munkatrsak, azok is, kiknek nevt - ms, mint elvi okokbl - nem tallja meg az olvas, biztostottak tmogatsukrl, msrszt szerepel a nvsorban nhny j nv: fiatalabbak s fiatalok, remnybeli s remnyteli oszlopai a majdani Tkrnek, amikor az idsebbeknek nem elvi megfontolsok, hanem az id mlsa fog visszavonulst veznyelni.

Flrerts ne essk, amikor folytonossgrl beszlnk, nem holmi jogfolytonossg jr az esznkben. Az ugyanis egyrtelm, egy pillanatra sem sznetelt: a Prgai Tkr a Cseh- s Morvaorszgi Magyarok Szvetsgnek a lapja, az indtotta s adja ki folyamatosan a nemzeti kisebbsgeknek kijr dotcibl, s ez gy is van rendjn.

A folytonossg, amelyrl szlottunk, a koncepci, a szellem folytonossga. Ezrt nem sajnlunk ebbl a nem tl sok frhelynkbl sem rsznni annyi papirost, amennyit az egykori Bekszntbl albb jrakzlt rszletek ignybe vesznek:

A CSMMSZ-hez ktdni, a hivatalos adatok szerint hszezer magt magyarnak vall csehorszgi llampolgrhoz, a voltakppeni felmrs llapotban leledz, ma mg csak remnybeli tagsghoz szlni e lapnak is fontos feladata, ltjogosultsgt is erre alapozza. Ahhoz, hogy kapcsolatot tartson az itt l magyarokkal volt mr a Szvetsgnek ldozatosan szerkesztett Tjkoztatja: nem kell ahhoz folyirat.

Amikor a Szvetsg megalakult, maroknyi alapt tagsga leszgezte, hogy nem rdekvd trsulsrl van sz. A ma itt l magyaroknak nincs szmonkrni valjuk a mai cseh trsadalmon. A nemzeti rzlet - a mienk is, a msok is - termszetes s nmagban vve tiszteletre mlt jelensg, de tlburjnzsai, torzulsai a Szvetsgnek s az ltala kiadand lapnak nemhogy nincsenek nyre, egyenesen nyugtalantjk, szlssges megnyilatkozsai, brmely oldalrl, tagad llsfoglalsra ktelezik.

Egy prgai magyar lap kldetse nem lehet ms, mint ez:

 
Egy kzs mlt terleten, Eurpa szvben hitet tenni a polgri gondolat mellett, az emberi jogok srthetetlensge mellett. Tvolabb a srldsok voltakppeni szntertl, de mgis elg kzel s elg k z z e l hozzjuk megismerni s megismertetni az olvaskkal a trsget kzsen lakk kzs problmit: orszgokt, polgrokt, nemzetekt. A lap szellemi misszija, me a kezdet kezdetn legalbbis ennyit elre lthatunk: a tolerancia s megrts szigetv vlni a dulakods felett.

Sietve biztostjuk azonban az olvast, hogy a fentebb krvonalazott clkitzs a lapnak nem tartalma, csupn szellemi alapllsa. Olvasni rdemes dolgok lesznek a lapban: nem napi politika, nem tykprk, nem bka-egrharcok: lehetleg olyan dolgok, amelyeket ppen Prgban rdemes elmondani, s ha nem itteni helyi rdekek, akkor is prgai mdra rdemes elmondani.

Egy ilyen prgai magyar lap, ha megfogan, bizonygatsra nem szorul kldetst teljest. Nem trtnelem, de mint emlkezet: mgis az. Nem rdekvdelem, de mint sznvonal: mgis az. Nem politika, de mint magatarts: mgis az. Puszta ltezse is politikum: hasznos s szksges. Ady szavval: a ma frtelmeit tlnz politikum.

Meghvjuk az olvast: tartson velnk.

Kldetsnk ilyetn felfogsa pontosan az 1996/1-2 szmig tartott, amikor a Szvetsg akkori elnke az addigi szmok sszest repertriumnak kzzttelvel, egybirnt elismer szavak ksretben, lezrta a Tkrnek ezt a korszakt. Innen kezdve beszltnk, az rthetsg kedvrt, a rgi Tkr-rl.

A fenti bekszntbl minden vltozatlanul s jra rvnyes.

De nemcsak folytonossgot jelznk: vltozst is.

Amikor visszatrnk a rgi Tkrhz, nem mindenhez keressk a visszautat: csupn ahhoz, ami beigazoldottan j volt benne. Folyamatos bemutatkozsaink sorn nem egyszer hangslyoztuk, hogy nem kenyernk az nelgltsg. Nem tetszettnk mi olyan nagyon magunknak! rthetsgre, st majdnem kzrthetsgre trekedtnk, vltoz sikerrel: nem mindig sikerlt elkerlnnk a tudkossg csapdjt.

A megjult rgi Tkr teht mskpp, ms alakban kerl az olvas el.

Elszr is: kt darabban, egy lland mellklettel, a (T)krkppel. Egyetlen lapknt, egyetlen fszerkeszt veznylete alatt, de kt kln, jllehet szorosan egyttmkd szerkesztbizottsggal. Az egyik a fentebb vzolt kifel tekint koncepcival, a msik a Szvetsg bels letre sszpontosultan, mbr itt nem lehet les vlasztvonalat hzni: fontos ltalnos rvny dolgok a mellkletbe kredzkednek majd, nmely szvetsgi rdek tmk az els rszbe fognak kvnkozni.

S megintcsak az olvasra hagyatkozunk. Tovbbra is rendletlenl arra fogunk trekedni, hogy megismerjk. Sokukat persze ismerjk, rtak is neknk s belnk, de nem volna j jel, ha csak az ismersket ismernnk. Hisszk, hogy tbben vannak. S nem szeretnnk, ha a vrosligeti Anonymusknt kmzsjukat mlyen a homlokukra hzva, elmosdott arccal maradnnak a httrben.

Lpjen el az olvas az ismeretlensgbl.

jra meghvjuk: tartson velnk!

A szerkesztsg