www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2001/1 szervezeti mozaik

Magyar Millennium

Nemzetkzi plaktszimpzium 2000 - kommunikci az ezredforduln

Jllehet a mvszi plakt a 90-es vek folyamn eltnt a vrosok utcirl s helybe hatalmas reklmtblk lptek, a Magyar Millennium cm killtson meggyzdhetnk arrl, hogy ez a metaforikus nyelvet hasznl mvszi zsner tovbb l, kedvelinek s szenvedlyes gyjtinek nagy rmre. Mr nem a tmegkommunikci eszkze, amit egykor szzezres pldnyokban adtak ki s terjesztettek a siet jrkelk figyelmnek felkeltse vgett, ezt a szerepet tvette a rdi, televzi s az jsghirdetsek. A reklmok mellett a mvszi plakt mindinkbb halk szav titrsknt l tovbb. Nem hasznl tolakod szlogeneket s kifejezeszkzei sem ismtldnek. pp ellenkezleg: finom humorval, mvszi metaforival s indttatsnak erejvel mozik, sznhzak elcsarnokaiban vagy folyosin s termszetesen killttermekben szltja meg s ejti gondolkodba a nzt. Magban hordozza a pillanat varzst, az lmny atmoszfrjt, a pusztn zleti cl reklmtl eltren arra trekszik, hogy a nzt krnyezet- s trsadalombart gondolkodsra s tolerancira sztnzze.

A Magyar Millennium plaktkillts anyaga a plaktrajong Pcs Pter kezdemnyezsre jtt ltre, aki ezzel szeretett volna hozzjrulni a trtnelmi vfordul megnneplshez. Noha annyi anyagi tmogatst nem sikerlt sszegyjtenie, hogy a jeles plaktok nyilvnos tereken jelenhessenek meg, azt elrte, hogy bekapcsolja vilghr mvszbartait a tma feldolgozsba, ami egybknt csak nhnyukhoz ll rzelmileg is kzel (Pcs Pter, Bart Ferenc s Orosz Istvn). Pcsnak sikerlt viszonylag ignytelen killtsi technikt alkalmaznia s a trlatnak nemzetkzi jelleget s publicitst biztostania. A 2000. decemberi bemutat ta, amire a szentendrei rgi malom pletben kerlt sor, februrban a prgai Galerie Fronta, majd prilisban a brnni Moravsk galerie lltotta ki a mveket. A tovbbi helysznek kztt szerepel Pozsony, Vars, Passau, Rma, Miln s Mexik is.

A Magyar Millennium plaktjainak f tmja a nemzeti ntudat gondolata, az ezerves magyar llam trtnetnek gyakran tragikus esemnyei valamint a hsiessg eszmje - annak egyik f jelkpvel, az llamalapt Szent Istvnnal, s vele egyetemben a keresztnysg gyzelme a zsarnoki rendszer tvesztivel szembelltva. A tizenkt szerz - Barth Ferenc, Boris Buan, Vladimir ajka, Paul Davis, Stasys Eidrigeviius, Shigeo Fukuda, Alain Le Quernec, Lech Majevski, Orosz Istvn, Kari Piippo, Pcs Pter s Niklaus Troxler - mlt emlket lltott a magyar llamisg e jelents vforduljnak, sszefogsuk j pldja a htrok nlkli szabad, nylt s barti kommunikcinak a harmadik vezred elejn. A kpzmvszeti esemny vizulis jelkpeinek eszttikjval utat nyit a fantzinak s egyben az alkotk s nzk harmonikus kommunikcijnak, egymsra tallsnak.

J lenne tudni, vajon milyen jelkprendszert hasznlnnak a cseh mvszek egy hasonl felhvs eredmnyekpp? Alkalmasint inkbb az nirnia, szarkazmus s a groteszk tlzs eszkzeit alkalmaznk, amihez a Magyar Millennium anyagban legkzelebb Boris Buan (a vros fltt vgtat, vrs ecsetvonsokkal vzolt kirlyi lovas figurja) s Orosz Istvn llt (aki a magyar csillagos gbolt Szent Istvn koronval kestett csillagkpe mell odahelyezte a magyar kzlet ellentmondsos s npszer alakjait is). A tbbi plakt Szent Istvn, a kirlyi korona, a kereszt, a nemzeti sznek vilgos s mltsgteljes szimblumt alkalmazza a legklnbzbb mdon: az egyszer grafikai jelektl (Lech Majevski, Kari Piippo) a festszeti kompozcikig (Stasys Eidrigeviius vagy Paul Davis).

A Morva Galria ltogati szmra a killts tovbbi sztnzs a magyar trtnelem, mvszet s nemzeti jelleg megismersre. Annl is inkbb, mert a galria terveiben jabb magyar mvszek bemutatkozsval szmolnak.

Marta Sylvestrov
(Detry Attila fordtsa)