www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2001/1 nyelvekrl - nyelvnkrl

A cseh nyelv magyar szemmel

Egy ilyen cm, de cseh nyelv eszmefuttatst mr kzltem egyszer a cseh magyarbartok Amicus c. szemljben, de nyilvnval, hogy a magyar olvast nem kevsb rinti s rdekli. Azon fell idevg anyagom egyre bvl, s okom van r, hogy ne rejtsem vka al: hogy mirl van sz, az hamarosan kiderl, ha nem elbb, a legvgn.

A cseh nyelv krl mr hosszabb ideje heves vitk dlnak. Ha eltekintnk is a helyesrs krli csetepatktl, akad bven jabb fejlemny. gy vagy gy, az egsz orszg npt illetik s foglalkoztatjk. Kztudoms ugyanis, hogy mg a matematikhoz, az atomfizikhoz, a villanyszerelshez s rajavtshoz valamelyes szakrtelem szksgeltetik, az orvostudomnyhoz s a nyelvszethez mindenki rt, s tbbnyire, sajt vlemnye szerint, a profiknl jobban rt.

Jelen tndseimet annak idejn egyik legolvasottabb napilapunk egy kzlemnye csiholta ki bellem: A nnem a cseh nyelvben is jogait kveteli. S persze semmi ktsg: a nyelvtani nnemre vonatkoz kvetels gy rtend, hogy a jogaitl, azaz egyenjogsgtl megfosztott ni nem lp itt harcosan sorompba, s ez bizony nem kevs, nem intzhet el egy kzlegyintssel. Szlljunk ht magunkba. De mivel ezen tlmenen ltalnosabb sszefggsek is motoszklnak a fejemben, nem rt egyet s mst elrebocstanom.

Ha valaki megtanult - s mghozz olykor igen jl megtanult - anyanyelvn kvl egy msik nyelvet, azt mindig mskpp ltja, mintha anya anyanyelve volna. Lehet, hogy olykor jobban is, de sohasem ugyangy. Megeshet, hogy madrtvlatbl fogkonyabb: hellyel-kzzel mg fel is fedezhet anyanyelvek szmra olyan rnyalatokat s sszefggseket, amelyek az figyelmket elkerltk, ppen azrt, mert gyermekkoruktl hozzszoktak, termszetesnek rzik. Igen sok idevg mulatsgos pldt sorolhatnnk.

Ht igen, a magyarok. Az eddigi felmrsek szerint mintegy hszezer fnyi, magt magyarnak vall cseh llampolgr alkotja az orszg magyar kisebbsgt, polgri hazjuk minden gondjt-bajt egytt lik t cseh polgrtrsaikkal, annl is inkbb, mert elenysz kivtellel brjk, st tbbnyire jl brjk s hasznljk a tbbsg nyelvt, de hatatlanul anyanyelvk prizmjn keresztl szemllik. Ez a magyar optika termszetesen nem jelent semmifle kritikai sszehasonltst, mg kevsb lehet sz arrl, hogy magyar ltnkre tancsokat osztogassunk a szletett cseheknek, mikpp oldjk meg clszeren sajt nyelvi problmikat.

De azrt van valami j is ebben a sajtosan magyar optikban: sok hasznos tanulsgot rejteget.

Itt van mindjrt az orszg neve: esko. A cseh kzvlemnyt majdnem annyira megosztotta, mint tbb mint szz vvel ezeltt a hamis kziratok krli vita. S mint amannak, ennek sem ltszik mg a vge: hol az egyik, hol a msik felfogs kerekedik fell. A esko elnevezsnek sok heves ellenzje van. Legtbbjknek mg lnk emlkezetben van a tz vvel ezeltti, ktjel krli dz vita, melynek vgs fzisban, az llam kettszakadsa utn a esko-t gy reztk, mintha a levegben lgna, mivel a csehek, gymond, sohasem voltak hozzszokva, hogy ezt a kifejezst nll fnvnek fogjk fel, mint pldul a rgi Monarchia nevben a Rakousko-t s Uhersko-t kt nll s egyenrang llam trsulsaknt. A helyesrsnak persze kvetkezetesnek kellene lennie, de ht a helyesrs soha sehol sem kvetkezetes, s gy a ktjel nlkli eskoslovensko bizonytalansgban hagyhatta a csehajkakat, vajon nem valami mellrendel jelzs sszettelt leplez-e, egy nem akrmilyen, hanem cseh jelleg Szlovkit?

S itt mi magyarok (az egykori llamhatron inneniek s tliak) megoszthatnnk cseh polgrtrsainkkal sajt nyelvi szleleteinket. Elmondhatnnk, hogy neknk, kivltkppen a krnyez szlv nyelvekben jratos peremmagyaroknak a esko mint fnvi szfaj orszgnv, klnsen onnan fogva, hogy a trtnelem az egykori Felvidket Szlovenszk alakban tlalta elnk, nemcsak nem klns, hanem a Rakousko, Uhersko, Rumunsko, Norsko tkletes analgija, s mi tagads, okkal: hiszen a cseh nyelvben ez valban szerves kpzdmny: csupn szokatlan, de nem helytelen, nem idegen sem a nyelv rendszertl, sem a nyelv szellemtl. Magyar optiknk sem idegen teht ilyetnkppen, csupn az egymssal tusakod cseh llspontok egyikvel egyez. Hasznltk is a szt mr apink is szorgosan; s ha anyaorszgi rokonainak ideutaztak - akr turistkknt Prgba, akr egykor felvidki atyafisgukhoz ltogatba - gy mondottk, hogy Cseszkba utaznak. Ms krds, hogy a szlovk flet ez rtheten ingerelte, mert azt is jelezte, mint mr fentebb cloztunk r, hogy ez utdllamban a cseh elem van nemcsak szmbeli, hanem hatalmi flnyben is. Mg a valuta sem csehszlovk, csupn K, cseh korona volt Cseszkban!

S azt mr magyar szemnkkel-flnkkel nem is igen rzkeljk, hogy a esko sznak valami lebecsl, kicsinyl mellkzngje is lehetne. Hiszen egsz Eurpban keresik a Cseh Kztrsasg hivatalos elnevezs mell az egyszerbben, knnyebben kezelhet, kznapibb terminust, a nmet a Tschechien mellett dnttt, a francinak igen megfelelne a Tchquie, az angolnak taln a Czechia, a hivatalos elnevezs ettl mg nem kopik ki a hivatalos hasznlatbl, de ht ezzel gy bnnak vilgszerte: Svjcot mondanak, nem Sweizerische Eidgenossenschaftot, Uruguayt s nem Republica Oriental del Uruguayt.

S most rtrek, azaz visszatrek ahhoz, ami jelen rsomat kivltotta. Elsbben is a sokat vitatott -ov uttaghoz. A forrfejek elszr is szveskedjenek lehiggadni. Nem igaz, hogy ennek hasznlata ktelez, hogy elhagysa a n vezetknevbl tilalmas vagy plne bntethet. Polgri szabadsgjogunk (egyike a valban meglevknek), hogy gy nevezzk magunkat, ahogyan kedvnk tartja, gy rjuk a bortkra feladi cmnket, ahogyan kedvnk tartja, gy rjuk al cikkeinket, ahogyan kedvnk tartja, gy mutatkozzunk be kinek-kinek, ahogyan kedvnk tartja. Legfeljebb egyes hivatalos nyilvntartsokban hasznlatos vagy elrsos, inkbb taln csak az egysgests vgett, az -ov, de ez rszben senkinek sem rthat, rszben: a felsbbsg, a hatsg, ha gy tetszik: az llam joga. Nagyon szeretnk errl szemlyesen elbeszlgetni Margaret Thatcher asszonnyal, a vilgviszonylatban legjelentsebb nvel, aki szt emelt a nevek eredeti alakjnak srthetetlensgrt. De attl tartok (I am afraid, fl, ahogyan az angol mondja, amikor semmitl sem fl), hogy nem volna szmomra ideje, egybirnt jmagam is igen elfoglalt ember vagyok. Mindazonltal bizonyos vagyok benne, hogy sok mindenben megegyeznnk. A magyarban ugyanis, akrcsak az angolban, nincsenek grammatikai nemek. Azt rtam, akrcsak. Nem ppgy, mert ez azrt minden nyelvben egy kicsit ms, sohasem pontosan ugyanaz. De mindkt nyelv, a magyar s az angol egyarnt, jl elnlklzi a nemeket. Addhatnak aprbb nehzsgek: Evelyn Waugh angol rt, keresztnevrl tlve, nemcsak a magyar, olynmely angol is hlgynek gondolhatn, pedig ht frfi volt. Ilyen csip-csup dolgokkal nem is hborgatnm Thatcher asszonyt. Csak annyit mondank, szertartsos kedlyessggel, nzze Lady Margaret, nemrgiben megjelent kegyedrl cseh nyelven egy knyv, a cme MARGARET THATCHERov: a fedlap tervezje huncutul csupa nagybetvel szedette a kegye becsletes nevt, melynek eredeti p formjban val megrzsrt skraszllt, de - mg huncutabbul - kisbetkkel odacsempszte az -ov-t is; j mindenkivel jban lenni. De azrt higgye el nekem, ez az -ov nem valami gald mernylet: cseh szemmel nzvst si nyelvi jelensg, sszhangban van a cseh nyelv szoksaival s szellemvel: mit sem torzt, kit sem srt. Az olyan j szndk tancsok, hogy ktes esetekben a keresztnvvel manverezznk, a pokol tjt kvezik. Margit, Margitka? Tvozzl, stn. Az emberek, kivlt a nk, taln mg rzkenyebbek a keresztnevkre, mint a csaldnevkre. Folyvst duzzognak valamirt. Nem kedvelik a kicsinyt kpzket, de ebben sincsen rendszer. Nem fogadja el az Icukt, sem az Iluskt. Az Erzsit igen, a Bzsit nem. A Maenkt igen, a Marukt nem. Stphanie Graf teniszbajnoknt az egsz vilgon Steffinek mondjk s rjk, amikppen maga is. Mondhatnnk ppensggel: Steffi Graf kisasszony, de ht minek is.

Summa summarum, a nyelvi brnybrbe bjt feminista farkasok (azaz, pardon: farkasok s farkasnk) okvetetlenkedst hatrozottan visszautastom. De, mint affle jl nevelt ember, minden elzetes elmleti vagy vilgszemlleti latolgats nlkl is a hlgyeim s uraim megszltssal lpek brmikori vegyes sszettel hallgatsgom el. m sosem mondom, csehl vgkppen nem, hogy nzk s nznk, azt sem, hogy a jelenlevk (tagok, kpviselk, akrkik) nem egy emberknt, hanem egy frfiknt s egy nknt ugrottak talpra, mr csak azrt sem, mert honnan tudhatnm, hogy csak ezek ketten lltak fel vagy tbben is?

Azt a bolondozst a farkasokkal ne tessk komolyan venni, de most azrt komolyabbra fordtom a szt. llatbart vagyok, s ha mr a ni nem a nyelvben is srelmei orvoslst kveteli, ne intzzk ezt el kutyafuttban (vagy szukafuttban). Gondoljunk az Eurpai Unira! Nem vagyunk-e tlsgosan szkkeblek vagy egyoldalak, ha a krdst csak az emberi fajta szempontjbl vetjk fel? Eddig azt mondottuk az llatkertben tapsikol gyermekeinknek, nzd, milyen helyes fkk - neknk, magyaroknak, ez tkletesen elg, de szegny cseh testvreink nyelvk parancsra knytelenek sznt vallani. S me kiderl, tlk tudjuk, hogy nem egyknnyen tehetik. De nha azrt a magunk nemtelen nyelvvel mi is zavarba jhetnk. Mi a kivl hegedmvszt mesternek szltjuk, s esznk gban sincsen a hegedmvsznt mesternnek titullni, pedig tehetnk, hiszen, ha gy fordul, tanrnt, st doktornt (vagy doki nnit?) is mondunk. S ami a cseheket illeti, az utnozhatatlanul szellemes s okos Marek Eben mr szv tette, hogy a bavi (kabarsznsz, konferanszi) cseh sz sem tri meg a nnem vltozatot.

S hasonlkppen, mint az orszg nevnek knyes krdsben, az -ov jogosultsga tekintetben is megoszlanak a vlemnyek. A nhai milauer cseh professzor pldul kvetkezetesen elvetette az idegen csaldneveknl az -ov alkalmazst: Barcza Katalin nev magyar hallgatja kvetkezetesen Katalin Barcza vagy slena Barcza volt szmra, gy is szltotta.

Le kell ht szmolni azzal a rgeszmvel, hogy e nyelvi jelensgek mlyn a gyngbb nem lebecslse, kicsinylse, megalztatsa rejtezik. Nem gyztnk csodlkozni Blohradsk neves cseh filozfus vlekedsn, hogy a cseh nk elutast vagy lenz viszonyulsa a feminista llsponthoz csupn a fonkja annak a megalz megklnbztetsnek, melyet lpten-nyomon tlnek, de vakodnak tudomsul venni. Taln bizony Amerikt veszi a professzor r kvetend pldul? Mi nem ott lnk.

gy ht taln mr elg rvet halmoztunk fel, hogy az -ov egyeseknek tetszhet, msoknak nem, de semmikppen sem a teremts koroninak abban a szndkban gykerezik, hogy a msik nemet leigzzk. S itt akr sz szerint megismtelhetnnk azt a mondatot, melyet a esko nv kapcsn lertunk: a magyar optika ebben a krdsben nem idegen, hanem a vitz felek egyiknek szemlletvel egyez.

De csak lassan a testtel: nehogy tessnk a l msik oldalra!

Tveds volna azt hinnnk, hogy a nyelvtani nemek s a valsgos biolgiai nemek kztt nincsen semmi sszefggs. Akik anyanyelvkbl nem ismerik a grammatikai nemeket, azokat a cseh nyelv - ppgy persze, mint a nmet vagy a francia - igencsak lpre csalhatn. A kt nyelv kztti fordtk errl sokat beszlhetnnek. Mg az olyan kivl fordt, mint a nhai Kamil Bedn is mellfogott, s ppen azrt, mert ismerte sajt anyanyelvt. Tth rpd krti hajnal c. versben a szegny munkslnyt jelkpez akcfa nhny frt virgt konty helyett srnynek fordtotta, mivel az akt csehl hmnem. S ppgy nem helyeselhet, hogy Ady Emlkezs egy nyr-jszakra c., a vilghbor kitrsekor irt sejtelmes versben a vres lakodalomba rszegen indul gondolatot, az ember bszke legnyt ni lnyknt brzolja, mivel ht a csehben a mylenka nnem. Holott ht a vres hborba, rummal itatva, a hallra sznt ifj katonk indultak, s lakodalomba is ltalban a szabadsgtl italosan bcsz, de taln nbizalmt is serkenteni kvn ifj vlegny. A nyelvtani nem zsarnoksgt nem lett volna szabad, s lm mgis szksgesnek rezte a fordt rerltetni a tartalomra.

va kell ht intennk a nk grammatikai jogait oly harciasan vdelmezket: ppen k kvetelik, szndkukon, de taln tudtukon is kvl a nk pozitv diszkrimincijt. Az ntudatos feminista hlgyek ugyanis nemcsak azt nem kvnjk, hogy lebecsljk ket, hanem azt sem, hogy elnyben rszestsk. Emlkszem: a nem j emlkezet nemzetkzi nnapokon azzal ingereltem kolleganimet, hogy a nt sokkal tbbre becslm a frfinl, csak azt nem llhatom, ha pontosan ugyanannyi akar lenni. Nem ez az, mit ignyelnek!

Ismtlem teht: szent meggyzdsem, hogy a - jelen esetben a cseh - nyelv nem srti a nk ntudatt. S csak sajnlhatjuk, hogy a feminizmusnak ezek a tlkapsai vilgszerte elharapztak s immr a szomszdos nyelvekben is kptelensgekre vezetnek. Eszembe jut ilyenkor Skalika professzor, ki nemcsak az ltalnos nyelvszetnek, hanem a finnugor nyelvtudomnynak s azon bell a magyarnak is vilgviszonylatban elismert tekintlye volt. Hogyan ontan pldit! Egyik sikamls anekdotjban a nmet turista llekszakadva rkezik a plyaudvarra s krdi a segteni ksz hazai cseh utasokat, hnyadik vgnyrl indul a berlini gyors (ta flak do Berlin). Mondjk is tstnt, hogy a harmadikrl, de szaladjon m, mert mr jeleztk az indulst. S mg rrnek jindulatan kioktatni: a vonat, uram, hmnem. Mire a tovanyargal turista mg futtban is htrafordul, szlvn: amikor sietek, nincs idm az alvzzal bbeldni.

rlnk, ha mindez - tredke az elmondhatknak - meggyzn az olvast, s eslyem lehetne valamelyes bnbocsnatra a feministk rszrl.

De a fentebb vzolt optika csak a sok lehetsges egyike.

Minden bizonnyal jtszva visszjra fordthat s megrhat A magyar nyelv cseh szemmel cmmel s ltszgbl.

Mi is megkapnnk a magunkt!

S van mg itt egy rendkvl fontos tovbbi szempont, a kett egybekapcsolsa: hogyan hat e kt nyelv peremmagyarsgunk tudatban klcsnsen egymsra. Erre is visszatrnk valamikor.

s ezenfell, ez csak termszetes, van a nyelveknek egy nmagukra visszahat optikjuk, nvizsglatuk is. Pldul, hogy ezttal a magunk portja eltt sepregessnk: a magyar nyelv magyar szemmel!

Hrt kaptunk egy rendkvl rdekesnek grkez kiadvnyrl, Dr. Arat Istvn r A magyar nyelv lenygz elnyei cm mvrl. A szerz megvtelre knlja knyvt, s iparkodni is fogunk megszerezni, hogy ismertetsvel nyelvi rovatunkat tarkthassuk majd. Persze, amg nem tartjuk keznkben, nem mondhatunk rla semmit, de maga az ajnl szveg is olyan rdekes, hogy ideiktatjuk, olvasnk rdekldst felcsigzand.

Tisztelt Honfitrsaink, engedjk meg, hogy lenygz, bmulatos knyvet ajnljunk figyelmkbe. Ebben szerznk kimutatja, hogy a magyar nyelv minden tekintetben a vilg egyik legalkalmasabb informcis kzege Szabadon szrnyal, mgis pontos s rnyalt, radsul elkpeszten kifejez s rzkletes. A magyar nyelv az idegen szavakat is knnyedn befogadja A magyar szavak s kifejezsek gyorstjk az ismeretek agybani rgzlst s biztosabb teszik azok felidzst. Ezzel szoros kapcsolatban (a szerz) ismerteti a magyar nyelv alapvet tulajdonsgait s annak - eddig nem ismert - hatst a gondolkodsmdra.

A knyv fggelkben - egyebek kztt - hangutnz s hangfest szgyjtemnyt s a magyar kpzk rendszert tallhatjuk meg. Teszi mindezeket (s mg sok mst) igen knnyen rthet megfogalmazsban, mgis nagyon tmren. Mrnki pontossggal elemez s pt. Rengeteg tletet kzl, amelyek jabb s jabb gondolatokat bresztenek bennnk. Nhny gynyrsges klti idzet is kesti a knyvet.

Ennyi is bizonyra elg ahhoz, hogy felkeltse az olvas kvncsisgt.

Rkos Pter