www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2001/1 n - az valaki ms

Mi a magyar itt?

Egy film kapcsn

Nem tud a vilg a csehorszgi magyarokrl. Ez inkbb rmhr, mint zoksz: tudjuk jl, mi kell ahhoz, hogy egy kisebbsg neve s helyzete vilgszerte ismertt vljk. S mennyire irigylsre mlt helyzet az, amirt jformn soha nem hallani a finnorszgi svd kisebbsgrl...

Ismeretlenek vagyunk azonban mg az tlagos (rtsd: vletlenszeren kivlasztott) magyarorszgi polgr eltt is, aki Erdly magyarjairl szinte biztosan hallott mr, valsznleg mg a Felvidk is mond neki valamit, a Csehorszgban l magyarokrl hallva azonban elkerekedik a szeme. S Magyarorszghoz hasonlan Csehorszgban is jszerivel csak azok tudnak rlunk, akik valamilyen mdon kapcsolatba kerltek velnk. Nem a bsul, bszke, az utols szl magyart is szmon tart, trkpre rajzolgat, nagy magyar figyelmet krem n szmon, s nem a csehek ltali krlrajongst - csak azt a termszetes odafigyelst, mely az egsznek a kis rszeit is megilleti.

Helyzetnkbl addan ugyanis egyszerre kt kultra s trsadalom rsze is vagyunk. rtkrendnket, gondolkodsunkat, viselkedsnket, ha eltr mrtkben is, elssorban a magyar s a cseh kultra s trsadalom hatrozza meg. S viselkedsnkkel, gondolkodsunkkal, rtkrendnkkel elssorban ezt a kt kultrt, trsadalmat formljuk magunk is. Tvol lnk ugyan a Krpt-medence egy tmbt alkot magyar trsadalmtl, nem vagyunk vele napi kapcsolatban, egyms rezdlseit, ha ksleltetve s gyakran torztva is, mgis rezzk. Mintha Magyarorszg egy nagyon hossz kezet nyjtott volna ide, melyet mozgatni nemigen tud mr, s az ujjbegyek ltal letapogatott informci is lassan jut vissza a rozoga idegplykon a kzpontba. Az ilyen kezekrl knny megfeledkezni, Magyarorszg csak akkor kapja fel a fejt, ha valamelyik ujjra rkoppintanak. Ennek a kznek azonban itt maradnak az ujjlenyomatai.

A trsadalomnak s az egynnek is mindig javra vlik, s rdekes mdon ppen nismerett javtja, ha nyitott msok kultrja irnt, ha ltkrnek szlesedsvel nvekszik toleranciaszintje. Ezen sokat lendthet a nemzeti kisebbsgek gyakran kzhelyknt emlegetett aktv kzvett szerepe, de mr puszta ltk is felkeltheti a kt rintett nemzet, a kt kultra egyms irnti rdekldst - feltve, hogy errl a puszta lt-rl tud valaki. De hogyan szerezzen tudomst a magyar vagy a cseh kzember a hszezres llekszm, javarszt sztszrtan l csehorszgi magyarokrl, hogyan maradjanak meg fejben a ltnkre utal hrcseppek a tiszai rvizek s minisztervltsi botrnyok, az rnykkormnyosdi s Temeln hrzuhataga mellett? Pldul gy, ha a sok helyen gyis rkk zg tvben egyszer csak film kezddik a prgai magyarokrl.

 

49 perc Prgban - magyarokkal a cm. Pontos ugyan, taln tlsgosan is, m nmagban kevsb kelti fel az rdekldst, mint pldul A Fesztyek, avagy honfoglal martosiak (a rendez, Antala Zsuzsanna egyik elz, Nagy Istvnnal kzsen ksztett filmje); inkbb jobb hjn meghagyott munkacmnek tnik. Maga a film azonban lendletesen kezddik: a nyzsg Prga kiss felgyorstott kpei vltakoznak a ksbbi beszlgetsek egy-egy kiemelt rszletvel, s mindezt a prgai Jutott Neki zenekar egy dinamikus szma ksri. A temp persze cskken ez utn, a film szerkezete azonban hasonl marad. Tudatos, j ritmus vgsok, jtk a kpekkel, a trgyakkal, a hangulatokkal, kitn zenevlaszts - vgig ez jellemzi a filmet. Az operatr, Fodor Dezs nem tagadhatja le jtkfilmes mltjt: ez az amgy is gynyr s utolrhetetlen hangulat vros gy jelenik meg a vsznon, hogy a Prgt jl ismer nznek is elakad a szava.

A magyar dokumentumfilm-gyrtsnak (jabb terminussal lve: a nem fikcis filmek gyrtsnak) a kisebbsgi magyarok letvel foglalkoz kpviseli mintha versengennek a minl elkesertbb krlmnyek, a lehet legszomorbb sorsok bemutatsban. Nyomorsgrt persze a magyar filmesnek nem kell a szomszdba mennie, de ha mgis tmegy a szomszdba, mintha minden egyb megsznne. Tudom: gy is csak tredke kerl filmszalagra a vilgba kiltand mltnytalansgoknak s tragdiknak, s le a kalappal azok eltt a filmesek eltt, akik a krnikus pnztelensggel kzd magyar filmszakmban sok munkval, nfelldozssal, segt szndkkal, minimlis jutalmazsrt s elismersrt (ld. nhny sorral feljebb s albb...) dolgoznak. Mgis gy rzem, rdgi krbe kerltek: etalon lett, programszerv vlt a szenveds, a hnyattatsok bemutatsa, a filmkszts pedig, sztereotip megoldsaival, valban a filmek gyrtsv vlt.

Ez a negyvenkilenc perc nem ilyen. Elismerem, hogy a prgai magyarokrl knnyebb de, gyakran ders filmet forgatni, mint a sors ldzte krptaljaiakrl. Nem vitte el hajlkunkat a vz, nem fenyeget sem h- sem fagyhall, s magyarsgunkbl inkbb elnyeink, mint htrnyaink szrmaznak itt. gyesebb rendez persze Prgban is tudott volna Jaj, uram, engem bntanak tpus filmet forgatni, a szintn kisebbsgi sorbl (Komrombl) szrmaz, tbb ve a Szegedi Krzeti Stdi szlovk nyelv nemzetisgi msort kszt Antala Zsuzsa filmjben azonban nem panaszkod magyarokat ltunk. Magunk dntttnk gy, hogy Csehorszgban fogunk lni (a kiteleptett magyarok csak kis tredkt kpezik az itteni magyarsgnak, s a rluk szl film nem is ilyen lenne), gy problminkat sem hrthatjuk msra.

Mint kiderl, a legnagyobb krdst az jelenti, hogy gyermekeink, unokink fognak-e mg magyarul beszlni. Elhangzik: a harmadik generci szinte biztosan beolvad. Iskolink, vodink itt termszetesen nincsenek, s szvszort, ha az itt felnvekv magyar (vagy flig magyar) gyerekek egyms kztt is csehl beszlgetnek - eleinte egyszeren azrt, mert az vodban ezt szoktk meg, m fokozatosan ez vlik szmukra termszetess, s gy ksbb rtetlenl llnak majd Arany, Karinthy, Weres Sndor nyelvi lelemnyei eltt, a magyar kultrnak ez a kiemelkeden fontos sszetevje, a fordtsban visszaadhatatlan, kincsekkel teli irodalom elvsz szmukra. Ezt is vgiggondolta nagyobbik lnynak vodba rse eltt Moravcsk Tmea, s ltrehozta az eleinte a sajt laksn, azta pedig a Prgai Magyar Kulturlis Kzpontban (PMKK) heti nhny rban mkd, egyre duzzad (jelenleg kb. 15 fs) ltogatottsg magyar vodt. A kzssgben az eleinte megszeppent, a magyar nyelvet csak passzvan hasznl gyermekek is megnyltak. Lthatunk kpeket a foglalkozsrl, az vodsokkal ksztett kis elads bemutatjrl.

Mg erteljesebben jelentkezik ez a problma a vegyes hzassgokban. Tbb pldt is lthatunk azonban a ktnyelv csaldok mkdsre, amikor a cseh (vagy egy esetben szlovk) anyanyelv szl is megtanul magyarul, a gyermekek szmra pedig termszetes a kt nyelv tkletes ismerete.

Klnsen rdekes, gyakran feltett krds a filmben, milyennek ltjuk mi, prgai magyarok a cseheket. Akad, aki a kt npet jl ismerve nem lt klnbsget a kzp-eurpai nemzetek kztt, a j tulajdonsgok - kedvessg, segtkszsg - kiemelse mellett azonban feltnen sokan emltik a cseh zrkzottsgot; van, aki gy fogalmaz, kevs a cseh bartja, mert egyszeren nincs trelme kivrni, amg megnylnak, s van, aki gy rzi, a kedves fogadtats ellenre sem fogadtk be. Az is tbbszr elhangzik a fiatalok szjbl, hogy Prgban mdostaniuk kellett Hrabal-knyvekbl, Menzel-filmekbl kedlyes, srzget nemzetknt megismert csehekrl kialaktott idealista kpket, st: Hrabal csehei magyarabbak, mint a valdi csehek. Olyan vlemnyt is hallhatunk, hogy a kt nemzet vrmrskletnek klnbsge folytn a csehek tovbb haboznak a magyaroknl, mieltt cselekednnek. Borros Szilrd bbkszt s bbmvsz (aki szorgalmasan tantgatja magyarul cseh jvendbelijt) ehhez azonban azt a fontos kittelt is hozzfzi, hogy nem lehet eldnteni, melyik a jobb hozzlls, gy nem vagyunk se elbbre, se htrbb.

A filmben tbbnyire egynek (s fleg fiatalabbak) szlalnak meg a sajt nevkben, a magyarok szvetsgre csak felirat utal. Ezt egybknt a film PMKK-beli bemutatjnak kznsge is szv tette. Szndkos volt-e ez a megolds az alkotk rszrl, nem tudom, de taln az is kzrejtszhatott benne, hogy a szvetsgben pp a forgats idejn dltak fennllsnak legcsnybb torzsalkodsai, s ezt a kvlllk is rzkelhettk. A jelek szerint a szervezet tl van a tisztttzn, s a folytatsban (mely csupn pnzkrds), a film ksztinek grete szerint nagyobb teret kap majd az idsebb generci.

Az Ady Endre Dikkrrl (AED) mr tbb sz esik, lthatjuk tbb vtizedes hagyomnyra visszatekint cstrtk esti srzses sszejvetelket, s mr az els AED-eseknek is tanr r-nak szmt Rkos Pter professzor is legszebb emlkeinek egyikeknt emlti folyamatos kapcsolatt az Ady-krskkel. Sajnos a dikkr akkori elnke is nyilatkozik, mindannyiunk nevben (e sorok rja is tlrett AED-es), imgyen: A cseh lnyok szpek, de mi itt Prgban azt szoktuk mondani, hogy magyar anyba magyar magot. Az llts els rszvel nem szllhatok vitba, s a logikai bukfencen is tl lehet lpni. Leszgezem azonban, hogy mi itt Prgban nem szoktuk ezt mondani. Ez a gondolat abban a korban taln mg letkpesnek szmtott, amikor a taln valban fenyeget nemzethall krdse nagyjainkat is foglalkoztatta, ma azonban mr anakronisztikus, s mltnytalan az ppen ltalunk zrkzottsggal vdolt csehekkel szemben.

Sz esik arrl is, hogy aszimmetria tapasztalhat a kt np egyms kultrja irnti rdekldsben: Magyarorszgon jval nagyobb a kereslet a cseh kultra irnt, mint fordtva. Vlemnyem szerint ennek egyik legfbb oka az lehet, hogy Csehorszgot rszben rokon npek, rszben pedig olyan nemzetek veszik krl, melyek sokak ltal ismert, de legalbbis megszokott vilgnyelvet beszlnek, s gy jval knnyebb megtallni az e kultrk fel vezet utat. A magyar nyelv azonban (s a mig l sztereotip elkpzelsek miatt gyakran mg maga Magyarorszg is) itt egzotikusnak szmt, s ebbl addan a magyar kultra is tvolinak tnik a cseh kzember szmra. Magyarorszg krl ezzel szemben egyformn tvoli s (taln a nmetet leszmtva) gyakorlatilag ismeretlen nyelv npek lnek, gy a cseh kultra nem kerl htrnyba a tbbivel szemben, kiemelked eredmnyei lttn pedig termszetes az irnta tanstott fokozott rdeklds.

A nz a prgai Kroly Egyetem magyar tanszknek nhny tanrval s hallgatjval is megismerkedhet. A tanszken a gyakorlatban rvnyesl a manapsg szlamszeren hangoztatott, egyre inkbb kirl divatkifejezs, a kzp-eurpaisg: magyarul kezdetben egyltaln nem tud cseh hallgatk jrnak kzs rkra szlovkiai magyar gimnziumban rettsgizett hallgatkkal - valjban nincs is ms lehetsgk az oktatknak, csak az, hogy megtalljk a kzs pontokat, azt, ami sszekt minket. S annak ellenre, hogy egy magyar szakos diploma nmagban nem jelent egyenes utat az rvnyeslshez, mindkt oldalrl vrl vre nvekszik a szak irnti rdeklds.

 

A pnzbl negyvenkilenc percre s csak Prgra futotta - panaszoltk az alkotk, akik eredetileg egsz Csehorszg magyarjainak lett terveztk bemutatni, egy hosszabb llegzet filmben. E sorok rsa kzben azonban egyre tbbnek tnik az, ami a filmbe mgis belefrt. Hiszen nem beszltem mg a kapuit csehek s magyarok fel kitr, a ms orszgokban mkd magyar kulturlis intzetekhez kpest is nagy ltogatottsg PMKK-rl, a rgi mesterek freskit restaurl Stirber Pterrl, az egykor Magyarorszgrl rkez, s itt cseh protestns egyhzat szervez 100-200 lelkszrl, tulajdonkppen mg arrl sem beszltem, mi a magyar itt...

A film irnt azonban taln sikerlt felkeltenem az olvas rdekldst. Vettse szre vrhat a Magyar Televziban s a Duna Televziban egyarnt, s ha a trgyalsok sikeresen alakulnak, a cseh kpernykn is lthatak lesznek a prgai magyarok. A film videofelvtele a PMKK-ban is megtekinthet.

Ksznet a film ksztinek.

 

Bszrmnyi Pter

49 perc Prgban - magyarokkal
Rendezte: Antala Zsuzsanna
Forgatknyv: Antala Zsuzsanna s Nagy Istvn
Operatr: Fodor Dezs
Hangmrnk s vg: Tancs Antal
Szaktancsad: Csandi Zoltn
Zene: Jutott Neki