www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2003/3 bemutatkozik

a Prgai Tkr 2003/3. szma

Nyilvnval, hogy az id elrehaladtval minden egyes j szmunk egyre inkbb egy mr meglv, tbb-kevsb pontosan meghatrozhat mederben halad Tkr-folyamhoz kapcsoldik, az ramls f irnyt mindig egy kicsit megerstve. Vltozatos tjakon igyeksznk elretrni, nha szelden, nha erteljesebben, kitrkkel vagy arnylag egyenesen. Itt-ott taln mg dbrgnk is, mskor egszen halkk vlik folyamunk hangja, m zgkat, rvnyeket nem trnk, s visszafel sem kezdnk csordoglni, ezt grjk. St, mg a tarts lelassuls vagy meglls veszlye sem fenyeget, minden jel arra mutat!

Hogy ne csak a levegbe beszljnk, nzzk ht, mit sikerlt betakartanunk gy nyr elejn, milyen gymlcsket hozott a - bizony egy folyirat elksztshez is szksges - tbb hnapos munknk, igyekezetnk. A Prgai Tkr idei harmadik szmt (az ezt megelzhz hasonlan!) taln a nyelvvel, a nyelvi jelensgekkel kapcsolatos tmk nagy szma jellemzi leginkbb. Olvasink visszajelzsei azt mutatjk, hogy btran nvelhettk az ilyen cikkek mennyisgt, hiszen ezek mindig a legnpszerbbek kz tartoztak: pldul a csehorszgi magyarok nyelvhasznlatt vizsgl sorozat, amely mr a negyedik rszhez rkezett. A magyar nyelv j jelensgei s a csehorszgi helynevek hasznlata a kt vilghbor kzti csehszlovkiai magyar sajtban remlhetleg hasonl rdekldsre tarthatnak szmot. A knyvismertetseket tartalmaz, mindig fontos s hangslyos rovatban a szociolgiai s szociolingvisztika mellett a cseh irodalom is szhoz jut: hossz id utn a cseh irodalom trtnett tfogan bemutatni szndkoz knyv jelent meg Magyarorszgon.

Lapunk idei els szmban rtuk (27. oldal): (...) a decemberben elindtott Nobel-dj rovatunk egyelre nem pihenhet, mostani szmunkban is megtltjk tartalommal, s ki lthatja elre, mit hoz mg a jv? Hamarosan meg kellene jelennie a Sorstalansgnak csehl... Nos, azta megjelent, nagy rmnkre, s neknk se kellett tbb, hogy jbl elvegyk a tmt: a ktetet bemutat rs mellett az egyik irodalmi szemelvnyk is a Nobel-djas regny egy rszlett tartalmazza. Ismt nnepelhetnk jubileumot is: Csmy Lajos professzor 80 ves. Ami a szm tovbbi tartalmt illeti, az aktulis esemnyek ihlette cikkeket egy magyarorszgi tudomnyos konferencia (a cseh barokkrl!) s egy pozsonyi killts kpviseli, s helyet kap persze az rkkn jelen lev kultra tbbfle gazata: sznhz - Hamvai Kornl sznmve egy cseh sznhzban; tnc - beszlgets Juhsz Katval; npdal, vers - Szvork Kati s Tth Zska prgai fellpse. Nem hinyozhat a cseh irodalmat bemutat rovat sem.

S az mr csak teljesen termszetes, hogy a Szvetsgben, alapszervezeteiben is llandan trtnik valami; a (T)Krkp mostani tartalmban - ahogy mskor is - a csehorszgi magyarok letnek, rendezvnyeinek, mindennapjainak s nnepi esemnyeinek a bemutatsa dominl. A csehorszgi magyar kzssgnek gyakran nagy gondot jelent a gyerekek magyar nyelv oktatsa, szmukra magyar beszlkzssg, bartok biztostsa. A nehzsgeket sokfle mdon prbljk lekzdeni: Prgban magyar vodt mkdtetnek, elssorban annak a tmogatsra jtt ltre az Iglice Egylet; Brnnben pedig a csaldosok egytt tltenek egy-egy htvgt, gyerekeknek szl programokat szervezve. A teplicei alapszervezet jelents esemnye a helyi frdvad megnyitnnepsge volt, az ostravaiak kirndulssal mlattk egytt az idt, a pilseniek nyri kiruccansa mg csak ezutn kvetkezik. A magyar szrmazs Nobel-djasokat bemutat sorozat az elz szmbeli nulladik, bevezet rsz utn az els rszhez rkezett, az j Tmogatink rovat viszont valban most indul.

Most sem szklkdnk teht sznessgben, vltozatossgban. s taln az irny is jl rzkelhet, amerre tartunk. Minden jel arra mutat!