www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2003/3 esemnyek

Iglice Egylet

egy j szervezet szletse

Az emberi csemetknl az a bevett szoks, hogy eltltenek egy nagyjbl kilenc hnapnak megfelel idt, mieltt szleik nagy rmre megltnk a napvilgot, s elszr hallatnk a szli szvnek oly kedves, nha azonban elgg erteljes hangocskjukat.

Egy szervezet szletsi folyamatban az emberi ltnek eme szakaszval elgg sok prhuzam tallhat. A legfeltnbb az, hogy az tlet megszletse utn tbbnyire beletelik nhny hnapba, esetleg vbe, amg azt sikerl kzzelfoghat formba nteni.

Az Iglice Egylet esetben a terhessg folyamata elgg hossznak bizonyult, hiszen az tlet a Prgai Magyar Kulturlis Kzpont (PMKK) helyisgeiben immr tdik ve mkd magyar vodscsoport kezdetekor felmerlt. Az ok kzenfekv volt: ha gyerekeink a cseh oviban cseh bbsznhzat nznek, mirt ne tekinthetnnek meg ezentl nha magyar eladsokat is? s mirt ne lapozgathatnnak magyar nyelv knyveket? St, magyar nyelv gyerekvideofilmek is jt tennnek a szkincsknek. Csak egy kis bkkenje volt a dolognak: a pnz.

Az vnni, Moravcsk Tmea keresni kezdte a pnzszerzs lehetsgeit, s a CsMMSz-ben prtfogra tallt. A Szvetsgen keresztl tbb forrsbl (hogy csak nhnyat emltsek: a Rkczi Alaptvnytl, Prga vros Magisztrtustl, a Cseh Kztrsasg Oktatsgyi s Ifjsgi Minisztriumtl, a Hatron Tli Magyarok Hivataltl) sikerlt kezdetben szernyebb, majd egyre bvl ilyen irny ignyeinket kielgteni. Szmos eladmvsz a PMKK meghvsra rkezett a gyerekekhez, s ilyen esetekben a Kulturlis Kzpont tvllalta a tiszteletdjak fizetst is.

A sikerlt eladsok kzl zeltl hadd emltsek meg legalbb nhnyat: a rgebbiek kzl az Ort-iki sznhz Tetejetlen fa cm mesje, Plyi Jnos sznjtsz Vitz Lszlja, Krnyei Aliz Mesl esztendje; s az elmlt sz termsbl Az let s a hall vize az csi Gyngyi ltal vezetett rgylus sznhz, Az emberi balgasg trtnete pedig a Ldafia sznhz eladsban, vagy Radvnyi Balzsnak, a Kalka egyttes tagjnak nekes-zens msora. A lertakbl taln kitnik, hogy msoros dlutnjainkkal igyeksznk gyermekeinkkel megismertetni a magyar npmesekincset, kvetni a npi nnepkrt, az vszakok vltakozst, de szmon tartjuk pl. a gyermeknapot is.

Az vods foglalkozsok ignyessge is egyre n. Kezdetben dlutnonknt kerlt r sor, de mint tudjuk, az vodskor gyermekek ebd utn szunylni szoktak, s mind eltr alvsignnyel rendelkeznek - ebbl kifolylag nehz volt az idpontokat sszehangolni. gy teht vltozott a koncepci, ttrtnk a dleltti foglalkozsokra. A gyermekek szma is megszaporodott, kitettek mr kt csoportra valt is, s ezrt korosztlyok szerint lettek kiscsoportosok s nagycsoportosok.

Hamarosan a legels, majd fokozatosan egyre tbb (mra mr ngy) vods csoport elrte az iskolskort, s ezrt a szlk rszrl felmerlt az oktats folytatsnak ignye. Addig-addig, amg sikerlt az gynek megnyerni a Kulturlis Kzpont akkori igazgatjn, Remnyi Krisztinn kvl Ery Vilmt is, a Kroly Egyetem Blcsszettudomnyi Kara magyar tanszknek anyanyelvi lektort, aki vllalta ennek az ltala megszokott tantvnyoktl meglehetsen eltr viselkeds s rdeklds korosztlynak a nevelst. A msodik vben Kollrovics (szl. Sndor) Ilona ltalnos iskolai tanr vezette a hetente egyszer, dlutnonknt zajl foglalkozsokat. A rkvetkez vben nem sikerlt pedaggust tallni helyette (Ilona gyermekgondozsi szabadsgra ment), gy a vgn engedtem a rbeszlsnek s n vllaltam az iskolsok tovbbi kpzst, csak mint szl, hlsan elfogadva a tbbi szl szvesen felknlt segtsgt. Szaporodott a beratott gyerekek szma is, s miutn nagyon nehz volt sszeegyeztetni a gyerekek dlutni programjt s tallni egy olyan dlutnt, amely mindenkinek megfelelt volna, knytelenek voltunk idpontot vltoztatni. A tants ezentl szombatonknt folyt dleltt tztl dlutn hrom, ksbb ngy rig. Nagyon hlsak vagyunk a Kulturlis Kzpont alkalmazottainak, Gl Attilnak (akit a gyerekek is csak Mazsolnak becznek) s Jana Pelouchovnak, hogy ilyenkor, szombaton is bent vannak az intzetben s gondoskodnak rlunk - a fnymsolstl kezdve a gyerekek tellel-itallal val elltsig. Az ebdre felszolglt pizza egybknt mindig a napi lvezetek cscspontjt jelenti.

Az ember azt hihetn, hogy minek ezen a nagyszeren mkd rendszeren brmit is vltoztatni. Ovi van, suli is van, eladk is jnnek szp szmmal, akkor ht hol a hiba?

Termszetes, hogy a kvlllnak ez a benyomsa. Nem gy a szlknek, akiknek a gyermekei az emltett rendezvnyeket ltogatjk, s fleg nem azoknak, akik az egszet szervezik, s fradhatatlanul munklkodnak j s j msorok szervezsn. gy reztk, valahogy hinyzik a tevkenysghez a keret. Volt mr alkalmunk tapasztalni, milyen az, ha az v nni mamaszabadsgra megy: Moravcsk Timi akkor Kovcs gnest krte fel az voda ideiglenes vezetsvel, aki ugyan mg dik volt, de az egyetem eltt elvgezte a tantkpzt. Szerencss vlaszts volt, gi v nni bevlt. Azutn a tant nnit kellett ptolni, s ez sem volt egyszer feladat, az els vben nagyszeren sikerlt, a kvetkezben mr nehezebb volt. Az ilyen tapasztalatok alapjn vilgoss vlt, hogy tevkenysgnk nagyon nagy mrtkben fgg a szervezk, oktatk szemlytl. Ez ugyan sok tekintetben elny, de ha brmi elre nem lthat esemny kvetkezne be, megnehezten a megkezdett munka folytatst. Az volt teht a cl, hogy megteremtsk a munka tadhatsgnak feltteleit, hogy ezzel biztostsuk annak folyamatossgt. Ezrt reztk annyira szksgt annak, hogy szervezett vljunk, spedig olyan szervezett, amelyet a szlk teljesen a maguknak tudhatnak, amellyel azonosulni tudnak, s amelyet ebbl kifolylag szvesen tmogatnak munkjukkal s pnzbeli hozzjrulssal (tagdj, tandj) egyarnt.

Az Iglice Egyletet a Cseh Kztrsasg Belgyminisztriuma 2002 szn, egszen pontosan szeptember 25-n jegyezte be. Ezt a napot tekinthetjk teht szletsnapjnak, ha mr a bevezetben az Iglice ltrejttt emberfika szletshez hasonltottam. Furcsa mdon azonban taln mgsem ez volt eddigi trtnelmben a legfontosabb dtum, hanem 2002. december 7., amikorra egybehvtuk az alakul kzgylst. Visszatrve a prhuzamhoz, ezt a napot taln keresztelknt tarthatjuk szmon, hiszen egybegylt a rokonsg, hogy a kis jvevnyt megcsodlja, megajndkozza s befogadja a csaldba. Az Iglice Egylet alakul kzgylsre is sszegyltek szp szmmal vods s iskols gyermekeink szlei, tizenngyen kzlk azonmd be is lptek az egyletbe. Tagjaink ltszma azta tovbb nvekedett, most, egy fl vvel ksbb, mr 22 tagot szmll az Iglice.

Az egylet ln az ttag Bizottsg ll, a kzgyls a Bizottsg tagjainak Moravcsk Tmet, Csirke Andret, Svitk Karint, Moravcsk Zoltnt s Nyrfs Krolyt vlasztotta meg. A Bizottsg 2002. december 9-n megtartott lsn Svitk Karint, azaz e sorok rjt tettk meg elnknek, Moravcsk Tmet alelnknek s Nyrfs Krolyt pnztrosnak.

Szervezetnk zsenge kora ellenre nem henyl. Az idei vben mr szmos plyzatot adott be, amelyekben tmogatsrt folyamodik az Illys Alaptvnyhoz, a Magyar Kztrsasg Gyermek-, Ifjsgi- s Sportminisztriumhoz, valamint Prga vros Magisztrtushoz.

Az idei vre tervezett msorok nagy rszt a CsMMSz-szel kzsen szervezzk, akikkel kzsen plyztuk meg ezekre a msorokra az anyagi tmogatst is Csehorszg Oktatsgyi s Sportminisztriumnl. A 2003. vben mr lezajlott msorok kzl szeretnm megemlteni a Furik Rita nptncos ltal vezetett farsangi tncos-larcos msort, Szvork Katalin hsvti koncertjt, amelyen kzremkdtt Tth Zska eladmvsz is kedves gyermekversekkel s talls krdsekkel. Legfrissebb lmnynk a Titiri sznhz eladsa, k a gyermeknap alkalmbl adtk el az Ilk s Mihk cm mks magyar npmest.

Knyvtrunk az idn tbb mint 50 ktettel s videokazettval, illetve CD-ROM-mal bvlt a Rkczi Alaptvny jvoltbl.

A nyri vakci hnapjai sem telnek majd ttlenl. Jliusra egyhetes tbort szerveztnk gyermekek s szlk szmra Magyarorszgon, Ternyben, ahol magyar npmvszettel, npi mestersgekkel fogunk ismerkedni. Ngy vvel ezeltt mr volt alkalmunk egyszer lvezni ennek az apr, eldugott falunak, s a tbor lelknek, Krnyei Aliznak vendgszeretett. Az akkori nagy sikerre val tekintettel most is hasonl szellemben fognak telni a napok: a krnyk emlkezetes s jellegzetes helyeinek megtekintse, npmvszeti foglalkozsok, esti tbortzek, s mindez egy bjos s igen kalandos mese keretbe foglalva.

Szeptembertl ismt rendszeresen tallkoznak majd az vodsok s remlhetleg az iskolsok is. Az iskola ugyanis ismt tantcsere eltt ll, mivelhogy n szeptemberre vrom negyedik gyermekem szletst. Nagyon remlem, hogy sikerl ismt megnyernnk Kollrovics Ilont, aki az iskolsokat a suli ltezsnek msodik vben vezette, hogy ismt vllalja el ezt a feladatot. A szlk kzl mr felajnlotta segtsgt Koloh Edit, aki magyar-trtnelem szakos tanr, ami szerintem idelis prosts a cseh krnyezetben nevelked magyar gyermekek szmra.

Mit szeretnnk ezen fell mg nyjtani? Szmos tervnk van, az rdekldk szma szerint sznjtsz csoportot szeretnnk indtani Moravcsk Tmea, nptnckrt Bak Katalin, baba+mama klubot Kollrovics Ilona vezetsvel, s taln egy kisebb cserkszcsapatot is, amely szmra mg csak keressk a megfelel vezett.

Nagyon remlem, hogy egyletnk igencsak remnyteljesen indul lete tovbbra is termkeny s sikerekben, esemnyekben gazdag lesz. Amint az egy jl nevelt kisgyermekhez illik, kszni prtfoginak az eddigi tmogatst, s tovbbi gyarapodshoz szvesen elfogad mindenfajta segtsget.

Cme:
Spolek Iglice Egylet, Nulova 2283/31, 158 00 Praha 5,
telefonon a 251 622 935, 608 825 779 (Moravcsk Tmea)
vagy 272 653 358, 604 748 837 (Svitk Karin) szmokon elrhet.

Svitk Karin
(Gl Attila felvtelei)