www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2003/5 bemutatkozik

a Prgai Tkr 2003/5. szma

Kedves Olvas, felttelezzk, hogy az elkvetkezend hetekben szmtalan alkalommal hallja, olvassa, ltja, esetleg mondja sajt maga is, hogy: mr megint eltelt egy v. (Esetleg: hogy elrohant!) Hiba tudjuk, milyen kzhely, mgis nagyon nehezen brunk ellenllni a ksrtsnek, hogy legalbb gondolatban ne mondjunk ki hasonl szavakat. Visszaemlkeznk az elmlt idszakra, s gy rezzk, mintha tegnap lett volna, ami j pr ve trtnt vagy kezddtt. Pszicholgusok bizonyra kpesek kifejteni, hogy mirt van gy, mint ahogy arra is van magyarzatuk, hogy mirt tnik nha az egy httel ezeltti trtns olyannak, mintha ezer v telt volna ez azta.

Mindenesetre mi most az elz - remlhetleg mg nem pszichitriai - kategriba tartozunk. Pontosan tudjuk, de furcsa rzs, hogy mr hrom v eltelt, amita a tbb-kevsb mai szerkesztbizottsg elkezdte a munkt, hogy mr 15 Prgai Tkr jelent meg kzremkdsnkkel. Mrpedig ennek a tnynek nemcsak cfolhatatlan bizonytkai vannak, hanem pldul olyan kvetkezmnyei is, hogy egyre erteljesebben tudunk ktdni az elz vek - kzbe vehet, olvashat - eredmnyeihez, a koncepcinkbl s gondolkozsmdunkbl add valamifle egysgessg mellett mind tbb s tbb kzvetlen kapcsot tallhatunk a ma s a mlt kztt. Rviden: egyre tbb mindenhez tudunk visszanylni a sajt kzelmltunkbl is, nem csupn a rgi Tkrkhz.

*

Elg, ha csak ezt a szmot nzzk. Mrai Sndor remekvel, az Egy polgr vallomsaival kapcsolatban pldul 2002-ben rtuk, hogy milyen j lenne, ha megjelenne cseh nyelven - most, hogy ez megtrtnt, rmmel utalhatunk akkori hajunkra, s taln a m mltatsa is hitelesebben hangzik gy tlnk. Szintn tavaly (s mg rgebben is) foglalkoztunk csehorszgi magyar frdvendgekkel - igazn van mihez kapcsoldnia teht annak az rsnak, amely a 19. szzadban a balatonfredi gygyfrdben megfordul cseh vendgek jelenltnek rsos nyomait mutatja be.

A tbbi fontos tmnk is (nem elszr rjuk) beleillik eddigi tevkenysgnkbe: a nacionalizmus s a rasszizmus brlata soha nem lehet elg gyakori s ers, az ezeket tudatunkban jelentsen befolysol, mdia ltal sugrzott kp vizsglata klnsen figyelmet rdemel. Majd a kultra, termszetesen, benne ezttal (rdemes lenne megszmolni, hogy bemutatkozsaink hnyadik leggyakoribb szava az ezttal...) a sznhz kapja a legnagyobb teret; biztosak vagyunk benne, hogy minsge okn megrdemelten.

A (T)Krkpre termszetesen minden ugyangy rvnyes, amit a lappal kapcsolatban brmikor lerunk. Nem vletlen, hogy a kt szerkesztsg munkja szinte kettvlaszthatatlan, tagjaik mindig egytt jnnek ssze, mindent egytt vitatnak meg. A rovatok s a tmk itt is jl ismertek, legyen sz az alapszervezetek letrl vagy csehorszgi, illetve magyarorszgi figyelmet rdeml tjakrl, memlkekrl. A tartalombl emltsk meg a legrmtelibb hrt, hogy jra van magyar nptncegyttes Prgban, s a Nyitnikk mr tl van els hivatalos fellpsn is.

*

Ahogy azt fentebb oly blcsen megllaptottuk, az id rohan. Igaz ez a Prgai Tkr letre is, s valban furcsa rzs, hogy mr hrom ve dolgozunk, tulajdonkppen ugyangy. Ugyangy, de nem vltozsok nlkl - azok mindig vannak. Amikor 2002 nyarn - elre eltervezve - j fszerkeszt kezdett dolgozni, a vltsnl sokkal nagyobb vltozs volt a lap letben, hogy szinte azzal egy idben elhunyt Rkos Pter - aki a mai napig nagyon hinyzik a szerkesztbizottsgbl. Akkor azt rtuk, hogy ... a kzelmltban minden megvltozott s semmi nem vltozott. Folytatjuk. Az akkorihoz kpest semmifle jelents vltozst nem jelent, hogy a jv vtl - egy ideje tudva s tervezve - megint msra hrul a legtbb munka, j nv jelenik meg a Fszerkeszt elnevezs (s a kettspont) mgtt. Folytatjuk.