www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2002/4 szervezeti mozaik

Helyzetjelentés Teplitzből

A Kárpát-medencén kívül élő magyarok egy csoportja, amely Észak-Csehországban él, első összejövetele alkalmával úgy határozott, hogy a litoměřicei alapszervezet segítségével megalapítja a Cseh-és Morvaországi Magyarok Szövetségének teplitzi (Teplice) alapszervezetét. 2002 februárjának derekán 36 magyar származású személy gyűlt össze az alapító ülésre, vendégként eljött Prágából az országos szervezet elnöke, Végh István, és a testület titkára is Az alapszervezet teljesen politikamentes munkát kíván végezni, csak a magyar mult és jelen kulturális értékeit szándékozik megőrizni és szolgálni.

A megválasztott vezetőség Dr. Kulina Ferenc elnök irányításával rövidesen tervvázlatot készített, ebben szerepelt többek között egy magyar tánccsoport fellépése a májusi fürdőnapok keretében. A városi önkormányzat vezetőivel tárgyaltak közös rendezvények tervéről és utat találtak a helyi kerületi újság szerkesztőihez, amelyben azóta már megjelent néhány beszámoló a magyar szervezet munkájáról és terveiről. Sikerült felkerülni a Duna Televízió teletextjére is, ahol két oldalon olvasható az itteni magyarok munkájáról készített beszámoló.

Sajnos, ezidáig nem kaptuk meg az ígért támogatást a prágai központtól, ezért a vezetőség úgy határozott, hogy az októbertől decemberig terjedő időszakra a programtervet csak szeptember közepén készíti el a tényleges anyagi támogatás mértékének megfelelően. Két terv azonban már az előzetes vázlatban is szerepel: magyar poésió és próza a 19. és 20. században, egy másik rendezvény pedig szeretné megismertetni az itt élő magyarokkal a magyar televízió és rádió adásait, mivel műholdon keresztül Teplitzben is lehet élvezni a Duna TV, az MTV 2 és 5 magyar rádióállomás programjait.

Az új teplitzi szervezet tagsága egyelőre havonta találkozik. A közös vacsorákról természetesen nem hiányoznak a magyar konyha ételei sem.

Tary Zoltán, Teplitz