www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2004/3 bemutatkozik

a Prgai Tkr 2004/3. szma

Milyen is az „igazi nyr”? Hetekig tart knikula, tforrsodott aszfalt az utckon, a meleg ell az egybknt knyelmes szoba sem nyjt menedket. Ismerseinktl azt krdezgetjk, voltak-e mr nyaralni, illetve azt, hogy hova utaznak s mikor. A vzparton vagy a kerti fk rnykban ldglve httrbe szorul a politika s ms „komoly” dolgok, hiszen gy gondoljuk, marad arra elg id az v tbbi rszben. Uborkaszezon - mondjk a nyri idszakra.

Az idei nyr nem ezt hozta, legalbbis ami a politikt illeti. Csehorszgban csendben lezajlott a kormnyvlts, Magyarorszgon pedig mg tart a kormnyvlsg. Mi lesz ebbl? Majd kiderl Mi inkbb egyelre mg a (rgta tervezgetett vagy nemrg megvalsult) tengerparti nyaralsunkra gondolunk, ddolgatjuk a dalt, melyrl taln nem is tudjuk, hogy a szvegt Ottlik Gza rta: „Tengersz, a szvem tengersz”

De vannak, akik nyaralskor sem ttlenkednek. St rlnek, hogy vgre kezkbe vehetik azokat a knyveket, melyek elolvasst oly rgta tervezik. A nyri fesztivlok ltogati a szabadtri sznhzi s zenei eladsok utnozhatatlan hangulatt lvezik, nmelyek pedig a meleg ell a mozi hvsbe meneklve taln annyi filmet nznek meg egy-egy filmfesztivl alatt, mint az v tbbi rszben egyttvve.

De nem csupn nekik szl lapunk legfrisebb szma, melyben hrt adunk a Karlovy Vary-i szemle idei vfolyamrl s az ott szerepl magyar filmekrl. Megjegyzend, hogy nemcsak az j magyar filmek legjavt mutattk be a fesztivlon, hanem Fbri Zoltn Krhintjt is, melyre olvasink kzl bizonyra sokan emlkeznek. A Trcsik Marival kszlt interjbl azt is megtudhatjk, hogyan lett ez az akkoriban mg fiskols sznszn a film ni fszereplje. A nyrhoz ktdik az a dokumentumfilm, melynek recenzijt lapunkban olvashatjk. Tmja ugyanis a kassai rgi uszoda, melynek vizben kassai olvasink taln gyermekkorukban frdztek utoljra. A kultra „ms vizeire evezve” pedig Nmeth Ilonrl olvashatunk, az installciirl hres szlovkiai magyar kpzmvszrl, mgpedig legutbbi csehorszgi killtsa kapcsn.

Rgi nyarakat, tengerparti nyaralsokat idz a lapunkban szerepl rszlet Balzs Attila regnybl. Az irodalomnl maradva (de mr komolyabbra fordtva a szt) Ladislav Fuks ri mvszetrl olvashatunk mveinek magyar tolmcsolja, Zdor Margit esszjben. Bohumil Hrabalnak a magyar olvask kztt taln legnpszerbb mvt, a Srgyri capriccit elemzi Berkes Tams a Hrabaliana msodik rszben.

Szintn Berkes Tams a szerzje annak a tanulmnynak, amely Dek Ferenc szletsnek ktszzadik vfordulja kapcsn rdott, s a kiegyezs utni magyar s cseh politikai viszonyokat vizsglja.

E szmunkbl sem maradhat ki a nyelvszet. Ezttal a cseh-magyar sztrak ksztsnek mltjrl s jelenrl, a sztrrs nehzsgeirl olvashatunk, s itt is felmerl a mostanban oly gyakran emlegetett krds, hogy vajon a beletartozik-e a globalizci folyamatba az is, hogy a nemzetek - ahelyett, hogy egyms nyelvt tanulnk meg - egy kzs nyelvet hasznlnak majd a jvben az egyms kztti kommunikcihoz. A nyelvhasznlat olyan tma, mely llandan alkalmat ad a nyelvtudomnyi s szociolgiai vizsgldsra. A szlovkiai magyarok nyelvhasznlatt rint, a legjabb kutatsok eredmnyeit sszefoglal tanulmnyktetetrl olvashatnak a tovbbiakban. Lapunk mellkletbl, a (T)krkpbl tudomst szerezhetnek a csehorszgi magyarok ltal szervezett tavaszi kulturlis esemnyekrl. j rovattal bvl a (T)krkp - e szmunktl kezdve kisebb s nagyobb gyerekeknek egyarnt sznes olvasnivalt knlnak a Moravcsk Tmea ltal szerkesztett Gyerekoldalak.

s hogy „nyrias”-e a Prgai Tkr j szma? Vagy nem is kell, hogy lapunk a nyarat idzze? Dntse el a kedves Olvas!