www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2004/3 esszpanorma

Hrabaliana II.

Csaldi kr: az emlkezs csendje

 

Bohumil HrabalHrabal tndri realizmusa mdosult a hetvenes vekben. A szvegformls nyugodtabb, letisztultabb s egyszersmind lraibb vlt: az emlkezs, az eltnt id keresse a korbbinl nagyobb hangslyt kap. A potika vltozst - legalbbis kezdetben - tematikus elemek knyszertik ki, mivel a mlt megidzse tszabja az elbeszl s a trtnet viszonyt. Hrabal most nem egyszeren hallgatdz krniks, aki ellesett szvegekkel zsonglrkdik, hanem befel figyel filozfus, aki sajt rtkrendjnek a gykereit szemlli. Gyermekveit tmt trilgija, melyben a csaldi krnika esemnyei felolddnak egy Elba-parti kisvros letnt mesevilgban, igazbl az egyszer s becsletes let csodlatos rendjrl szl. A szveg himnikus rads, de minden rszletben konkrt; egy valdi vilg teljessge eltt tiszteleg, de nem andalt el a j s a rossz tudst illeten.

A hatvanas vek vgn megkezdett srgyri ciklus hrom ktetbl ll: Srgyri capriccio (Postiiny, 1976), Dszgysz (Krasosmutnn, 1979), Harlekin millii (Harleknovy miliny, 1981). A sorozat els darabja a legismertebb, melynek elhibzott magyar cme pp a jelentsvilg fedlapjt sikkasztja el. Van itt persze kapriccs, szeszlyes zenei szerkeszts bven, csakhogy az eredeti cm - Nyiratkozsok - msodik jelentsn van a hangsly. A hsn hajnak levgsa szlv avatsi szertartsra utal - s a trtnet lnyege pp a beavats. A lehull csods hajkorona tbbszrs jelkp, melynek szintjei egymsba gazva adnak ki egy szlamot: a szabadsg veszlyes nagyszersgnek himnuszt.

Azonban a hajvgs csupn a kisregny utols mozzanata, szimbolikus zrlata. A trtnet az ide vezet trl szl. A hsn, a szerz desanyja fiatal, boldog, leters asszony. A termszet gyermeke: nmagt tantja, amint lvezi a szp s kellemes dolgokat. Mm rda - szeretem, mondja a vilgnak. Maryka jtkos vadc, akiben kemny er s termszetes vadsg lakozik: felfedezi s keresi a veszlyt, kzd a sajt klnllsrt. Frje, a szerz apja megfontolt brokratnak ltszik: vatos, prd s konformista. A hzassg mgis harmonikusnak mondhat, klcsns szereteten alapul. A kt letfelfogs ellentte Pepin bcsi alakjban lt testet: a frj nehezen trtzteti magt klnc btyjval szemben, az asszony viszont jtsztrsra tall benne. Pepin szintn az let lvezje, gyerekes tletek s fantasztikus trtnetek zporoznak tetrlis eladsaibl, de narcisztikus jellembl hinyzik Maryka termszetessge. A bcsi megjelense gy is gyjtpontjv vlik annak a lzadsnak, amelynek rvn az asszony eljut nmaga sorsnak szemlletig. A hajvgs jelkpes aktusa ennek az nreflexinak a kezdett jelzi.

A jelkp legltalnosabb szintjt a sors feltrulsa: a szabadsg betrse adja. A beavats egyszerre vesztesg s nyeresg. A szertarts rvn a termszeti ember elveszti naivitst, a biolgiai rendbe val begyazottsgt, de ugyanakkor kinylik eltte a szabadsg kockzatos vilga, az egynisg felptsnek lehetsge. A vltozs egyszerre irracionlis s szksgszer. A szertarts olyan, mint a kldkzsinr elmetszse: t kell esnnk rajta, ha nll tra lpnk. A rvid hajforma megvltoztatja Marykt, j karaktert, j lelki tartalmat ad neki. A beavats nyomn felbomlik az id statikus llapota, hiszen a hsn nmagra irnyul tudsa idrendet felttelez. Egy msik korszak kezddik, amelynek trtnett a szerz mr nem mondja el.

A Srgyri capriccit gy is olvashatjuk, mint a rgi cseh let portrjt. A gyengd eladsmd emlkeztet az anekdotikus cseh prza klasszikus remekre, Boena Nmcov Nagyany (Babika, 1855) cm regnyre, de Hrabalnl az idillikus letkp nem csupn pasztellszn kpek sorozatbl ll. Nla a cselekmny mosolygsan vibrl groteszk elemekkel tltdik fel, a bjos trtnet tllendl a relisnak tartott htkznapi vilgon. Ebben a kzegben szletik meg az nrtelmezs motvuma, amely mintegy ellenpontozza a statikusan groteszk jtkot. Valdi fordulat elhrnke ez Hrabal plyjn. A korbbi elbeszlsekben a szlhmos, a szemfnyveszt, az egsz vilgot mt fhs ntudatlanul hazudozza vgig az letet - mint nma llat, nem tud sajt sorsrl. m Maryka, a homokszn srgyr gondnoknak a felesge eljut a maga alkotta szemlyes lt kszbre. Ez az nreflexi teljesedik ki a Harlekin milliinak lapjain, amikor egy borzalmas - metafizikai tlts - vihar feldlja a rosszul megtervezett csaldi hzat, rcsapva a fedelet az asszony mltjra.

A trilgit lezr kisregny cme egy rgi nmafilm knnyes-bs dallamt idzi fel. m ez a dallam most nem a perg filmkockkat ksri - vlhetleg a cskjelenetet -, hanem a pusztulst, a csendes s lass haldoklst, mert a szomorks hegedsz egy nyugdjasotthon vezetkes rdijbl szlal meg, annak lland msorszmt kpezvn. Ebben az otthonban, az Elba-parti kisvros, Nymburk fl magasod barokk kastlyban morzsoljk utols veiket a regnyfolyam ismert hsei. letkedvk, egynisgk azonban nem a rgi: Pepin bcsi nmn, magatehetetlenl haldoklik, Francin mnikusan a rdi hreit hallgatja, s csupn Maryka - az elbeszl - trekszik, testi romlst meghazudtolva, sajt sorsnak s a krltte sszeomlott vilgnak az rtelmezsre.

Az emlkezetet, a kisvros mltjt hvja segtsgl a hsn, hogy a szocilis otthonn tvedlett kastlyban megtallja vgre sajt szemlyes identitst. m az az rzs, ami az id feltrultval hatalmba kerti, legalbb annyira tragikus, mint felemel. A kastly parkjban a barokk szobrok sajt ifjsgra emlkeztetik, de a klasszikus ptszeti egyttes pusztulsa nem csupn az egyni elmlsra, hanem a kultra - mi tbb: a kultra kornak - eltntre figyelmeztet. (Tegyk hozz, a kastly egykori tulajdonosa, pork grf neve fogalom a cseh barokk tisztelinek szemben.) Az emlkek megidzsben hrom ids frfi jtssza a fszerepet, akik egyms szavba vgva - pontosabban: egyms mondandjt szigoran mricsklve - adjk el a vroska mltjnak gynyr trtnett. A sziporkz, fantasztikus sodrs mese szinte eltrli a htkznapi realitst. Akkor is gy van ez, amikor az emlkezk a kihalt vroson vezetik vgig az asszonyt, az ablakok mgl megannyi televzi kkes fnye sugrzik (valami fontos futballmeccset adnak, amit buzdt rikcsols ksr). Aztn a mlt felidzsnek cscspontjn egy frenetikus Gl! kilts szaktja meg az eladst.

Ezrt oly felkavar, amikor a regny vgn megrtjk: a hrom emlkez frfi csupn Maryka fantzijban ltezik, akinek bels trtnett - az eredend vitalitson tl - immr az intellektulis btorsg is jellemzi. Mgis, rendjn val ez a megolds, mert illeszkedik Hrabal mvnek gondolati vhez. Eszerint korunk hse az j kelet tmegtrsadalmak karmjai kztt nem lelhet magra: szemlyisge megrzst - mi tbb: kitallst - csupn az unalmas tlagtl elrugaszkodva keresheti. Abban az eltnflben lv kultrban, amelynek ezernyi szokst, rtkrendjt kvetve az egykori szemfnyvesztk kihtrlnak az letbl.

 

Berkes Tams
(Michal Tma felvtele)