www.pragaitukor.com - Prágai Tükör

2010/4 resumé

České resumé

 

Letošní čtvrté číslo časopisu Prágai Tükör v rubrice Maďarské osudy od Moravy na západ přináší rozhovor s pani Évou Farkas, která je zakládajícím členem Svazu Maďarů. Paní Farkas se dostala do Čech koncem sedmdesátých let, jako manželka důstojníka z povolání. Od žaložení svazu je velmi aktivní a i dnes je členkou celostátního předsednictví a vedení pražské základní organizace. Její postřehy a zkušenosti z činnosti svazu jsou velmi zajímavé.

Ukázky z připravované knihy, která mapuje půlstoletí činnosti maďarského studentského kroužku Ady Endre v Praze jsou publikovány v rubrice Maďaři v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Autorem knihy je Tihamér Lacza, maďarský publicista ze Slovenska, který v minulosti rovněž studoval v Praze.

Rubrika Maďaři a Češi - minulost a přítomnost přináší původní článek o maďarské osobní sekretářce prvního prezidenta - zakladatele Československé republiky Tomáše Masaryka. Autorem článku je Pál E. Fehér. Informujeme také o úmrtí profesora Richarda Pražáka, znalce maďarských dějin a kultury.

V rubrice Polička knih se lze dočíst o maďarských knihách Národné knihovny ČR v Klementinu. Článek Kláry Truchlé je začátkem seriálu o maďarských pokladech Klementina.

Po pražských hospodách nás provede Ildikó Cséfalvay v rubrice Sport, humor, zajímavosti.

Universitní profesor István H. Tóth napsal článek o krizi středověkého maďarského státu v rubrice Pohledy do minulosti.

Moderní maďarskou literaturu reprezentuje spisovatel Zoltán Poós. Autorem článku a překladu je Alžběta Vaculíková.

Českou literaturu představuje povídka Věry Noskové. Přeložila jí známá překladatelka Margit Zádor.

Příloha Tükörkép tentokrát podrobně informuje o celostátním vzdělávacím víkendu v Koutech. Přinášíme dva pohledy na události.

Součástí přílohy je rovněž tradiční rubrika s materiály pro děti.